Spektakel in zondag 1A: AGB door late treffer Kampong net geen kampioen

Voor AGB was er een ding belangrijk dit weekend: winnen en hopen op een misstap van Kampong. Want dan kon de Amsterdamse vereniging de titel in de zondag eerste klasse binnenslepen. Wel moest er dan worden afgerekend tegen Fortuna Wormerveer, dat ook in de top van de eerste klasse meedoet. Koploper Kampong ging op bezoek bij Hillegom.

Op een sfeervol sportpark Ookmeer waren de scenario’s bekend vooraf en in de openingsfase van de wedstrijd leek AGB daarom niets aan het toeval te willen overlaten. De eerste kans in de achtste minuut van de wedstrijd was voor de thuisclub via Hassan Aanzi. De inzet werd door door doelman Justin Jager naast getikt. Maar daarna leek het erop dat de spanning meer de grootste tegenstander was voor AGB dan Fortuna Wormerveer. De bezoekers, die uitstekend georganiseerd voetbalden, kozen met precisie  de juiste omschakelmomenten uit en kregen daarom ook uitgelezen kansen. Zo kregen Ercüment Satar en Dani Moraal een mogelijkheid.

De wedstrijd werd regelmatig onderbroken omdat de, ietwat enthousiaste, supporters van AGB hun rookpotten ontstaken. Wel zagen ze dat AGB-spits Bakary Jobe de 1-0 scoorde in de negentiende minuut. Maar de vreugde was van korte duur omdat dit gebeurde in buitenspelpositie. Het levendige duel werd ook minuten onderbroken omdat doelman Selahattin Dagasan van AGB werd geraakt door  het gestrekte been van Ercüment Satar. De oud AGB-speler kreeg de gele kaart, wat later grote consequenties zou hebben. De bezoekers die de roerige opening uitstekend hadden doorstaan, waren aanvallend in de omschakeling het meest dreigend. Zo werd de kans van Dani Moraal al door veel aanwezigen geteld, maar de tussenstand bleef 0-0. In de slotfase van de eerste helft kregen beide teams nog enkele mogelijkheden. In de blessuretijd kreeg Fortuna Wormerveer loon naar werken. En lange bal van achteruit bereikte Dani Moraal die alleen op doelman Dagasan afliep, die hij met en subtiele voetbeweging passeerde voor de 0-1 ruststand.

Na de pauze was de wedstrijd tien minuten onderweg toen AGB-spits Jobe naar het gras ging. De arbiter wees naar de stip en aanvoerder Hursut Meric mocht aanleggen vanaf elf meter. De routinier zag zijn inzet uitstekend gepareerd worden door doelman Jager. Ondanks het lichte veldoverwicht kon AGB maar geen gaatje vinden tot minuut 66. Ercüment Satar kreeg zijn tweede gele kaart en mocht daarom vertrekken. Dit was het startsein voor AGB om volle bak te gaan. De bezoekers kwamen niet meer van eigen helft en zagen een kwartier voor tijd hoe invaller Mitchell Theuns maar net naast schoot namens AGB. En ook Jobe en Hassan Aanzi lieten grote mogelijkheden onbenut. Totdat in de 82e minuut via een van richting veranderd schot (Mitchell Theuns) AGB op 1-1 kwam. Ondertussen bleek dat in Hillegom de stand ook 1-1 was en dus moest AGB nog eenmaal scoren om kampioen te worden. De pressie op het veld en de aanmoedigingen van de supporters waren enorm en dus werd met groot gejuich in de 87e minuut de 2-1 gevierd van invaller Mo el Rougi. Op hetzelfde moment kwamen ook de berichten door dat in Hillegom in de 92e minuut Kampong de 1-2 had gemaakt en dus werd het daarna muisstil in Amsterdam. AGB en ook Fortuna Wormerveer mogen zich nu gaan opmaken voor de nacompetitie.

Aankomende zondag speelt AGB de eerste wedstrijd in de nacompetitie. De Amsterdammers nemen het op tegen SDO uit Bussum. Gedurende lange tijd stond SDO op de laatste plaats in de zondag hoofdklasse A, maar op de laatste speelronde werd het stuivertje gewisseld met VV Emmen.

Tekst: Marcel Wagenmakers