JOS
JOS wint bij UDI'19 met 0-1

Strijdlustig JOS trekt overwinning over de streep tegen HSC’21

JOS Watergraafsmeer heeft zondagmiddag de aansluiting gevonden met de middenmoot van de derde divisie. Tegen HSC’21 uit Haaksbergen werd een knappe thuisoverwinning (1-0) geboekt. De Amsterdammers staan na de winstpartij op de dertiende plek met vijfentwintig punten.

Verdediger Tony Tol was vanwege zijn vijfde gele kaart geschorst. Op de bank zaten zondag onder andere Richmond Bossman en Raymond Fafiani, die eerder deze week weer minuten maakten tegen de beloften van Telstar in het BUKO stadion.

HSC trok direct fel ten strijde en domineerde de openingsfase. Het had een veldoverwicht, zette hoog druk en kon dat lang volhouden, maar wist deze niet om te zetten in mogelijkheden of kansen. JOS probeerde uit te breken en gokte vooral op de snel- en behendigheid van de voorwaartsen; Reggie Schaap en Richie-Owusu-ansah. Na een minuut of tien ging het Haaksbergense beginoffensief liggen en kon JOS wat beter de controle pakken. Vanuit daar wist het af en toe gevaarlijk te worden. Tim Plemper kwam net een teenlengte voor het doel te kort om een voorzet vanaf links in te glijden. JOS klopte vervolgens een paar keer kort achterelkaar op de deur van HSC doelman Rob Peterman. HSC hield op zijn beurt stand.

De wedstrijd werd nog wat levendiger. Scheidsrechter Alwin Steeg liet veel (fysiek) toe, wat de wedstrijd behalve veel strijd opleverde ook interessant(er) maakte. De arbiter nam daarmee risico. Halverwege de eerste helft kwam JOS met de schrik vrij, toen de leidsman een vrije schop toekende van ongeveer twintig meter: JOS keeper Bas Schol strekte zich en hield zijn doel keurig schoon. Het was een goede vrije schop en een dito redding die tot een hoekschop werd verwerkt. Een mooie combinatie van JOS was een volgend gevaarlijk moment, door het hart van de HSC verdediging en verdiende meer, maar er werd een figuurlijk lijntje getrokken door de assistent, een laat vlagsignaal, en zo werd Richie-Owusu-ansah ‘beroofd’ van een zeker doelpunt.

Bas Schol toont lef

Af en toe was het billenknijpen als de jonge JOS doelman Schol de bal trapt vanaf de grond. Daar zit nog wel een ontwikkelpunt voor de keeper, maar verder toonde de doelman vooral heel veel lef en moed vandaag. Het duel leek weer in evenwicht te komen, al had het publiek vaker het licht gele shirt van de thuis-doelman in het vizier dan het maagdelijke wit van de HSC keeper. JOS bleef in controle en zo ontspon zich een aardig kijk- en schaakspel op niveau. HSC zette nog even aan op het einde, het was optisch wat beter in de eerste helft maar beide teams gingen rusten met de gedacht dat het creëren van echte grote kansen uitbleef en wel op het menu moest komen in het tweede bedrijf.

Druk van HSC vanaf de herstart. JOS was niet direct bij machte om de opbouw op de helft van de tegenpartij verder te verstoren, maar hield het prima compact op eigen helft. De JOS verdediging gaf geen krimp en uitblinker Anthony Albert liet de moed continu zinken bij zijn directe tegenstanders. De frisheid, de teamgeest en het tactische vernuft waarmee de ploeg in februari speelt, gaf de toeschouwers moed voor een goed resultaat.

De komst van Bergwijn voor Schaap, Bossman voor de moegestreden Sam Nijpels en de inbreng van de ervaren Fafiana voor Kevin Huijsman bracht het gewenste effect. Bossman, die de positie van Albert overnam, Albert verhuisde zodoende naar het centrum, bracht met een sluwe voetbeweging Peterman in verlegenheid, waarna de invaller de HSC doelman in de korte hoek passeerde (1-0). Richie-Owusu-ansah, die aan de linkerflank de gehele HSC verdediging het leven zuur maakte, wist verderop in de tweede helft niet meer gevaarlijk te worden. Het laatste deel werd vooral nog een kwestie van ballen vasthouden en overleven.

Met twee armen in de lucht gestoken begroette coach Cor ten Bosch het laatste fluitsignaal. Het publiek, enthousiast als altijd, vierde de zege op met hem mee. Na het debacle op een late woensdagavond in september in Haaksbergen (6-0), moest JOS zondagmiddag tot het uiterste gaan om de overwinning te bereiken. Mede dankzij de gouden wissels van de ervaren coach haalde de mannen van JOS een zeer aansprekend resultaat.

Foto’s: Mario Wormhoudt

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag derde divisie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)