Swift klopt WV-HEDW in tumultueuze slotfase van derby

Het venijn zat absoluut in de staart van de Amsterdamse derby in de vierde divisie B, al was er ook eerder in de wedstrijd al sprake van onderlinge irritatie tussen spelers van Swift en WV-HEDW. Qua spanning en beleving was er op Sportpark Olympiaplein sowieso sprake van de echte derby-sfeer. Scheidsrechter Brinkman beleefde een bar drukke middag, waarbij hij zeker in de slotfase alle zeilen moest bijzetten om de emoties in goede banen te leiden. In de twaalf (!) minuten extra tijd trok de leidsman nog vier gele en twee rode kaarten. Wat die laatste kleur betreft, eerst was er een verwijzing naar achter het hek voor iemand op de bank van WV-HEDW en in de allerlaatste seconden kon doelman Dion Thomas de gang naar de kleedkamer maken, nota bene nadat hij in de zestien van Swift een tegenstander onreglementair aanviel. Toen de kruitdampen boven het veld optrokken bleek Swift de winnaar van de derby, met 3-2 nadat de thuisploeg aan het eind van de reguliere negentig minuten nog tegen een 1-2 achterstand aankeek. De emoties zinderden daarna ook in de catacomben nog even na met duw- en trekwerk.

Allebei in de middenmoot geklasseerd, Swift iets hoger dan WV-HEDW, grepen de ploegen de derby aan om zich weer eens goed te laten zien. WV-HEDW was uit op een revanche voor de thuisnederlaag in de eerdere onderlinge clash. Swift was er op gebrand om met een goede uitslag het goede gevoel van het begin van het seizoen weer op te pakken. De thuisploeg probeerde vanaf de aftrap met verzorgd voetbal het spel te maken. WV-HEDW speelde wat dat betreft iets afwachtender, maar deed in de openingsfase beslist niet veel onder voor de equipe van Jimmy Simons. Want ook Marcel Valk, trainer van WV-HEDW, zag zijn team zelfbewust combinerend ten aanval trekken zodra de mogelijkheid daartoe zich voordeed. Het dan ook niet eens zo verrassend dat na ruim een kwartier Jack van Moerkerk de bezoekers brutaal op voorsprong zette, dankzij zijn koelbloedig reageren in de rebound na een vrije trap. Swift was er niet zichtbaar van onder de indruk, onverstoorbaar werd de opbouw weer opgepakt. Nog geen tien minuten later kwam hiervoor de beloning in de vorm van de gelijkmaker. Want wie anders dan topscorer Bas Buimer was er als de kippen bij om een hoekschop van Daan Driever onberispelijk binnen te schuiven. Maar ook WV-HEDW liet zich niet zomaar van de wijs brengen. Nadat eerst nog Buimer bij een fraaie kans naliet om Swift op voorsprong te zetten, was het nu Rida Najib die alweer in de rebound van een vrije trap alerter reageerde dan de verdediging en doelman van de thuisploeg.

Logischerwijs zette Swift in het tweede bedrijf alles op alles om het tij ten gunste van de eigen ploeg te keren. En al even logisch zag WV-HEDW zich in een veel verdedigender rol gedwongen. Al moet gezegd worden dat de blauwhemden in de omschakeling er regelmatig dreigend uit kwamen. Coach Valk wisselde daar later ook bewust op, met het inbrengen van Janyro Purperhart als snelle aanvaller. Het overwicht was voor de thuisploeg, maar veel gevaar leverde dat niet op voor het doel van Dion Thomas. Hoe meer de tijd verstreek, hoe helderder kwam de gewenste revanche voor WV-HEDW in zicht. Echter, met de negentigste minuut op de klok, stuurde Swift-verdediger Daan Siegerist zijn manschappen nog maar een keer naar voren met de niet mis te verstane kreet: “Oorlog, oorlog.” Effect bleef niet uit, want twee minuten later viel de bal uit een chaotisch ogende aanval op rechts pardoes voor de voet van Sammy Gemmel. De invaller aarzelde geen moment om de gelijkmaker op het scorebord te brengen. Dat tijdens de aanval een verdediger van WV-HEDW naar de grond zou zijn geduwd leidde tot hevig maar vergeefs protest van de zijde van de bezoekers. Wel duurde de door veel blessuregevallen toch al lange extra tijd door het extra oponthoud nog langer. In die zenuwslopende extra minuten was het opvallend genoeg WV-HEDW dat nog een paar keer dicht bij het doel van Swift-doelman Reno van der Meer kwam. Maar het was uiteindelijk Swift dat als winnaar uit de strijd kwam. In de negende toegevoegde minuut verslikte rechtsback Sureyo Macrander zich in Swift-invaller Bram van der Heijden. Dion Thomas zag nog kans om in de één-op-één confrontatie met Van der Heijden de bal te keren, maar het was vervolgens voor opnieuw Sammy Gemmel een koud kunstje op de voor zijn voeten stuiterende bal in het lege doel te plaatsen.

Kort na afloop was Marcel Valk nog duidelijk niet te spreken over de arbitrale leiding van Brinkman. “Deze scheidsrechter voelde duidelijk de sfeer van een derby niet aan. Hij hield het niet kort waar dat wel had gemoeten. De gelijkmaker viel na een overtreding waarvoor hij had moeten fluiten. Daardoor viel de winst op een heel laat moment nog uit onze handen. Dat we vervolgens ook nog verloren kwam door een eigen persoonlijke fout, daar kan je verder niets van zeggen. Ik ben teleurgesteld in het resultaat, dat zeker, maar even zeker niet teleurgesteld in mijn ploeg. Ze hebben stuk voor stuk geknokt voor wat ze waard zijn. Zo heel veel hebben we niet weggegeven vandaag. In vergelijking met de eerdere derby met Swift is de ploeg naar meer volwassenheid gegroeid, dan vond ik mooi om te zien.”
Swift-coach Jimmy Simons toonde zich verguld met de late winst. “Dit had de ploeg nodig. Het verhaal van het seizoen was tot nog toe dat wij vaak de punten verdienden maar ze aan het eind niet kregen. Vandaag dwongen we het wel af. Met de wil om op de helft van de tegenpartij te voetballen. Daar hoort het nemen van risico ook bij. En met het lef om na de 2-2 nog door te gaan voor de volle winst. Zo werd ons overwicht in deze wedstrijd terecht beloond.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie zaterdag B

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)