Home / Algemeen / Tactische omzetting aanzet voor zege OFC op HBS

Tactische omzetting aanzet voor zege OFC op HBS

Een drinkpauze en daarin een tactische wissel hebben zondagmiddag het verschil gemaakt voor OFC tegen HBS. Trainer Yuri Rose besloot bij een 0-1 achterstand al vroeg in de wedstrijd aanvallend te wisselen, de speelwijze aan te passen en dit wierp uiteindelijk zijn vruchten af met een 2-1 overwinning. Hierdoor hebben de Oostzaners de eerste punten van het nieuwe seizoen in de Derde Divisie binnen.

Henry Opoku, die een ongelukkige wedstrijd speelde als rechtsback, werd na dertig minuten naar de kant gehaald en vervangen door vleugelaanvaller Rachid el Yaghmouri. Een nieuwe tactiek (van 4-3-3 naar 3-4-3) en een paar andere wijzigingen zorgden ervoor dat HBS het spoor even bijster was. Daar profiteerde OFC van. Een afstandsschot Nick Kramer zorgde al snel voor de gelijkmaker, een paar minuten voor rust tikte kersverse aanwinst Bryan Ottenhoff (deze week pas aangesloten bij de selectie) van dichtbij de 2-1 binnen. Bovendien werd de thuisploeg door een rode kaart van HBS-middenvelder Mike Tros een beetje in het zadel geholpen.

De onderbreking was voor Rose de kans om in te grijpen en iets aan de 0-1 achterstand te doen. Al vroeg in de wedstrijd liet Mike de Geer doelman Atam Koroglu kansloos. Even later kreeg Adnan Barakat de kans op de gelijkmaker, maar hij zag zijn zwak ingeschoten strafschop – nadat Tom Noordhoff onderuit werd getrokken – gepakt worden door doelman Paul van der Helm.

Rose schrok van zijn ploeg, die zelfs aan een tweede tegentreffer ontsnapte. Ottenhoff haalde net op tijd een kopbal van Bart Koffeman van de doellijn. “Ik vond ons het eerste kwartier heel slecht. Echt heel slecht. Het leek wel of er spanning stond op bepaalde spelers. Ik herkende de jongens helemaal niet, dat heb ik in de hele voorbereiding geen enkel moment gezien. Misschien is het een beetje druk. Niet vanuit ons, wij hebben het er zoveel mogelijk van af proberen te halen, dus dat moet dan vanuit hunzelf komen. Gelukkig was dat na de break weg.”

In het eerste deel van de tweede helft waren de Oostzaners hard op zoek naar de derde treffer en daarmee de beslissing. Van der Helm redde echter goed op pogingen van Edip Biberoglu en Romano de Jonge. Daarna vloeiden de krachten ook bij OFC weg. HBS kwam via standaardsituaties langzaam terug in het duel en leek zelfs dicht bij de gelijkmaker via Koffeman (afstandsschot gepakt) en Nelson Vieira (binnenkant paal). “We maken het onszelf onnodig moeilijk en moeten het gewoon afmaken in de tweede helft”, vond Rose. “Het tempo was te laag. HBS stond in de tweede helft met tien man achter de bal en dan is het moeilijk om er doorheen te komen wanneer het tempo niet hoog genoeg ligt. Aan het einde gooide HBS bij elke standaardsituatie acht spelers naar voren en kan het een penibele situatie opleveren wanneer de bal een keer verkeerd valt. Daarbij kwamen we goed weg.”

De drie punten bij de seizoensopener waren, na de bekeruitschakeling tegen Achilles’29, het belangrijkste voor OFC. “Laten we eerlijk zijn: de eerste punten zijn wel lekker. Je had deze gasten ook fantastisch van het kastje naar de muur kunnen spelen en dat de laatste bal wel binnenrolt, dan sta ik hier met een heel ander gevoel.” Volgende week gaan de Oostzaners op bezoek bij Be Quick 1887 in Haren.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de Derde Divisie zondag.

Foto’s Peter Seijmour