Tien man Buiksloot overleven TOB-overwicht in derby

Op miraculeuze en misschien ook wel onverdiende wijze heeft Buiksloot een enorm belangrijke zege geboekt in de derby van Amsterdam-Noord tussen de nummers één en twee van de zaterdag vierde klasse B. Na een krankzinnige wedstrijd trok de ploeg van Remco van Twiller letterlijk met bloed, zweet en tranen de zege naar zich toe met dank aan de uitblinkende doelman Giorgio Kuiper en spits Sergay Gemin.

Net als in de heenwedstrijd (1-6 voor Buiksloot) nam TOB vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en en probeerde vroeg in de wedstrijd de openingstreffer te forceren. Spits Sergio Parris verscheen vrij voor doelman Kuiper, maar wist zich geen raad met deze opgelegde kans en schoof de bal voor het Buiksloot-doel langs. De ploeg van trainer Pieter van Netten hield het overwicht, wonnen de slag op het middenveld en zorgde ervoor dat Buiksloot nauwelijks gevaarlijk kon worden op de TOB-helft.

Net voor het half uur draaide de wedstrijd toen Buiksloot onverwacht de leiding nam. Een goed aangesneden vrije trap van Khalil El Maghnaoui kwam verrassend voor de voeten van topscorer Sergay Gemin, die van dichtbij de 1-0 achter TOB-doelman Jeffrey Jansen tikte. Dankzij deze treffer leken de gasten wat van slag want het overwicht wisselde in het voordeel van Buiksloot. Dit resulteerde binnen vijf minuten na de openingstreffer ook zelfs in een tweede doelpunt van Buiksloot. Rechtsback David Faverus stuurde Bebeto Ngeze weg, die zijn voorzet slecht verwerkt zag worden door doelman Jansen. Gemin schoof de 2-0 eenvoudig in het lege doel.

Tot aan de rust hield Buiksloot het veldoverwicht en had met iets meer precessie het duel al voor de pauzen in het slot moeten gooien, maar vergat het TOB de genadeklap te geven. In de tweede helft werd TOB, dat door het inbrengen van een extra spits aanvallender ging spelen, steeds sterker en drong het aan zonder echt tot grote kansen te komen. Scheidsrechter Van der Vaart leek in alle hectiek de controle over de harder wordende wedstrijd te verliezen, waardoor de wedstrijd zich steeds meer ontspon in een derby. Het naar achter lopende Buiksloot gaf vooralsnog echter geen krimp.

Foto John Beckman | Clubtopscorer Sergay Gemin was wederom twee keer trefzeker voor Buiksloot.

Halverwege de tweede helft leek de aansluitingstreffer aanstaande voor de gasten, maar Giorgi Kuiper hield met een katachtige redding een vrije trap van Donny Bos uit het doel. Buiksloot moest bovendien het laatste kwartier verder door een tweede gele, en dus rode kaart voor Ismael Jopek. De thuisploeg kwam steeds meer in de verdrukking, hoewel het op de counter wel dreigend maar nooit echt gevaarlijk werd.

In de negentigste minuut viel de 2-1 alsnog. Jeroen van Velden werkte een hoekschop bij de eerste paal binnen. Omdat scheidsrechter Van der Vaart nog zeven minuten blessuretijd bijtrok, werd de spanning voor beide teams groter. Gemin wist de wedstrijd bijna te beslissen, maar vond de alerte Jansen op zijn weg. Aan de andere kant moest Buiksloot-aanvoerder Gijs Boerwinkel handelend optreden door de bal na een scrimmage van de eigen doellijn te halen. In een rommelige slotfase werd TOB niet meer gevaarlijk en bleef Buiksloot overeind om de 2-1 zege uiteindelijk over de streep te trekken.

Misschien verdiende TOB wel de zege en op basis van de volledige 97 minuten hadden de gasten minstens recht op een puntendeling. Maar in plaats daarvan zette koplopers Buiksloot één van de directe concurrenten middels een zwaarbevochten zege op vier punten achterstand. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag vierde klasse B.