Tijs Schipper begint bij WV-HEDW met belangrijke zege

Voorafgaand aan de uitwedstrijd bij het net als WV-HEDW laaggeklasseerde Alphense Boys had de vorige week aangestelde trainer Tijs Schipper maar twee trainingsavonden om zijn selectie te leren kennen. “Ik kende werkelijk geen van mijn spelers, hooguit van enkelen kwam de naam mij bekend voor. Ja, dan is de tijd kort, maar inmiddels weet ik goed wie iedereen is. De hulp van mijn staf was natuurlijk onmisbaar. Nu is het aan mij om mijn eigen sausje over de selectie te gooien. Kijk, voetballen kunnen deze jongens, dat is prima. Maar nu is het aan mij om ze ervan te doordringen dat het soms niet alleen om voetballen gaat. Er moet strijd geleverd worden, er moet focus zijn, zelfvertrouwen en concentratie.” De opvolger van de opgestapte Marcel Valk verwoordde hiermee in hooguit twee zinnen wat in zijn ogen de komende maanden de belangrijkste doelstelling moet zijn voor de blauwwitten.

Al in de eerste wedstrijd onder Schippers leiding toonde de ploeg dat het hameren op strijd, focus en concentratie in vruchtbare aarde was gevallen. Want de uiteindelijke 0-4 overwinning, die aan duidelijkheid niets te wensen overliet, kwam juist tot stand op basis van door de ervaren coach benoemde verbeterpunten. Voetballend was het niet altijd goed wat de Amsterdammers tegenover de povere thuisploeg op de mat legden, qua concentratie en wil om te winnen zat het vanaf het allereerste fluitsignaal al gebeiteld. 

WV-HEDW schoot als een duveltje uit een doosje uit de startblokken, door direct hoog druk te zetten en de aanval te zoeken. Alphense Boys kwam er in het eerste kwartier niet aan te pas. Dat gaandeweg de veldverhouding alsnog evenwichtiger werd, was onvermijdelijk omdat voortdurend druk zetten nu eenmaal geen negentig minuten is vol te houden. WV-HEDW bleef echter de grip op de wedstrijd houden. Alert werd geaast op scoringsmogelijkheden, iets wat veelal begon bij de aalvlugge flankspeler Romello Austin. Na een afstandsschot van Tim de Jong rakelings over de lat was het dan ook niet toevallig te noemen dat Austin na een actie op rechts feilloos Joost Heij bediende. De spits drukte trefzeker af, waardoor na ruim een halfuur spelen de vurig gewenste voorsprong op het scorebord verscheen. Tegenvaller was dan weer dat kort daarna Austin door een blessure niet verder kon, op zijn plaats kwam Jaimy Roemer te staan.

De fase voor rust was weer helemaal voor de Amsterdammers. Tim Correia miste een niet te missen open kans, door recht tegen een op de lijn staande verdediger te schieten. Joost Heij schoot vervolgens een keer net over. Naast veel lof voor de getoonde strijdlust was het niet verder afstand nemen van Alphense Boys tijdens de rust dan ook het enige kritiekpunt van de coach. “Schiet je er nog een paar in, wat hier had gemoeten, dan ben je klaar met de wedstrijd. Nu bleef het toch maar een krappe voorsprong die de ploeg onzeker kon maken.” 

Na de hervatting zat het in ieder geval met de concentratie opnieuw goed bij WV-HEDW. Meer nog dan in het eerste bedrijf werd de thuisploeg in de verdediging gedrukt. Heij en Correia misten al vrij snel weer een paar mogelijkheden, maar na twaalf minuten was kwam de dikverdiende tweede treffer alsnog. Dit keer was het Tim Correia die vanaf randje zestien de bal loepzuiver in de verre hoek deponeerde. Normaal gesproken zou hiermee de strijd gestreden zijn, zeker omdat Alphense Boys vrijwel niets klaarmaakte. Toch sloop er iets van onzekerheid in de ploeg, getuige een paar wankel uitziende acties op het middenveld. 

Nog meer dan hij de hele wedstrijd al deed coachte Schipper luid hoorbaar vanaf de zijlijn, zijn mannen voortdurend wijzend op de noodzaak om scherp te blijven. Tot zijn opluchting kwam er met nog een kwartier op de klok bevrijding, dankzij opnieuw Correia uit een assist van invaller Max Dekker. Max Dekker mocht tenslotte zelf in de slotminuten 0-4 aantekenen, waarna het de murw gespeelde Alphenaren zelfs niet lukte om uit hun enige goede kans van de wedstrijd de schamele troost van een eretreffer te peuren.

Tijs Schipper zag na afloop terug op een zeer moedgevend debuut als hoofdcoach van WV-HEDW. Dat Alphense Boys zich in deze wedstrijd niet van het gangbare niveau in de Vierde Divisie toonde,  deed daar voor hem niets aan af. Belangrijker was dat zijn ploeg de door hem zo gewenste strijdlust en concentratie had opgebracht.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie A

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)