Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: Buitenveldert geeft alle jeugdteams de aandacht die ze verdienen

Top 200 Amateurclubs: Buitenveldert geeft alle jeugdteams de aandacht die ze verdienen

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

Milano van den Burg geeft sinds dit seizoen leiding aan de jeugdopleiding van Buitenveldert. De voormalig hoofd jeugdopleiding van Swift volgde Bert Rijmers op, die de jeugdopleiding op een uitstekend niveau achterliet. De 102de positie op de ranglijst kwam daarom allerminst als een grote verrassing. “We zijn een vereniging met een hoge ambitie. We mogen natuurlijk trots zijn op de huidige plaats, maar willen in de toekomst meer”, vertelt Van den Burg, die de coronacrisis gebruikte om de opleiding verder naar zijn hand te zetten. “De jongens en meiden in onze jeugdopleiding trainen en spelen natuurlijk onderling met elkaar, maar ze hoeven dit seizoen geen competitiewedstrijden te spelen. Het gaf mij de mogelijkheid om met alle afdelingen aan de slag te gaan en met elkaar de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het gaat vooralsnog steeds beter.”

De jeugdopleiding van Buitenveldert maakt een uitstekende indruk. Waar de jongere teams van de Amsterdamse vereniging de strijd kunnen aangaan met clubs als AFC en Zeeburgia, speelt de oudere jeugd eveneens op een aardig hoog niveau. Het moet de seniorenteams de kans bieden om talentvolle voetballers te laten doorstromen. “Het eerste mannenteam van de club speelt de laatste seizoenen in de derde klasse, maar wil natuurlijk graag terugkeren naar een niveau hoger. Ik ben ervan overtuigd dat wij met onze jeugdopleiding spelers hebben die op het niveau van de tweede klasse uitstekend mee kunnen.” Ook de vrouwenteams komen bij Buitenveldert volop aan bod. “We beschikken in onze vereniging ook over veel meiden met veel talent. Die willen we natuurlijk eveneens graag naar een hoger niveau brengen.”

Om dat te bewerkstelligen neemt Buitenveldert deel aan het gelijkekansenbeleid in de onderbouw, waarmee de gehele jeugdopleiding op den duur stappen vooruit moet zetten. “De meeste jongensteams moeten uiteindelijk vanuit de KNVB licentievoorwaarden hogere opgeleide trainers voor de groep hebben staan. Die trainers hebben de nodige ervaring en pedagogische kwaliteiten om op hoog niveau training te geven en hopen dat beetje extra mee te geven aan de kinderen. Uiteindelijk is voor alle jeugdteams binnen de club het streven om voor ieder kind een opgeleide trainer te hebben die aansluit op het juiste niveau.” Daarmee wil Buitenveldert zich richten op de jeugdafdeling in de volledige breedte. “Het unieke van Buitenveldert is dat we alle jeugdteams de aandacht geven die ze verdienen. Het maakt niet uit of ze in aanmerking komen voor een profclub, ons eerste team óf gewoon willen genieten van het voetbalspel: voor iedereen moet ruimte zijn binnen onze vereniging en dat moeten wij dan ook faciliteren.” Op die manier hoopt Van den Burg te klimmen op de ranglijst. “Volgend jaar gaan wij voor de top 100.”

Tekst: Jordi Smit

Top 200 Amateurclubs: Swift wil met alle jeugdteams naar Divisieniveau

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)