Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: OFC rolt ambitieus jeugdplan uit

Top 200 Amateurclubs: OFC rolt ambitieus jeugdplan uit

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

OFC zit na een aantal zware jaren duidelijk in een opgaande lijn. De vereniging uit Oostzaan probeert met een jeugdplan in de onderbouw om de junioren omhoog te helpen. De huidige 87ste plaats op de ranglijst is dan ook nog lang niet goed genoeg. “Het zou mooi zijn als we binnen een paar jaar in de top 50 staan, maar dan moeten we in onze opleiding nog een aantal stappen zetten”, vertelt Bianca Vos, jeugdvoorzitter en bestuurslid van de vereniging. “Dit jaar hebben we een jeugdplan geïntroduceerd om de jongeren op een hoger niveau te laten uitkomen. Hoewel corona niet bepaald heeft geholpen in de snelheid van het uitrollen van het plan, hebben we al een aantal mooie stappen gezet.”

De vereniging zet de komende jaren onder meer in op meer techniektrainingen en trainers met het behalen van minimaal een pupillen- of juniorendiploma. “We streven ernaar dat de trainers allemaal opgeleid worden en stimuleren het behalen van een hoger diploma, zoals bijvoorbeeld het UEFA C-diploma.. Tegelijkertijd is dat niet eenvoudig om door te voeren, omdat hieraan ook altijd een financieel plaatje vasthangt. Stap voor stap moeten we in onze jeugdteams investeren om als gehele club omhoog te komen.” Het betekent echter niet dat OFC geen aandacht heeft voor de overige teams binnen de vereniging. “Ook voor die teams moeten we zorgen dat alles goed geregeld is en dat zij een plekje hebben binnen de club. Zij zijn voor ons net zo belangrijk.”

Vos ziet dat de huidige jeugdopleiding veel talenten kent die de potentie hebben om door te groeien naar een hoog niveau. “Natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk spelers een plekje vinden in het eerste elftal, maar elke vereniging kent ook voetballers die goed genoeg zijn voor profclubs. Het is alleen maar mooi als de clubnaam van OFC dan achter hun naam staat.” Het jeugdplan moet ervoor zorgen dat deze doorstromingen nog beter plaatsvinden. “We hebben een paar jaar uitgetrokken om het jeugdplan verder door te voeren. Persoonlijk vind ik altijd dat je na drie jaar een omslagpunt moet zien, want anders is het wellicht tijd voor een andere koers. Mijn gevoel zegt echter dat het omslagpunt gaat komen en we op de goede weg zitten. Hopelijk staan we in 2022 dan weer hoger op de ranglijst.”

Tekst: Jordi Smit

Top 200 Amateurclubs: DCG innoveert in jeugdopleiding

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC