Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: Waterwijk zet schouders onder jeugdopleiding

Top 200 Amateurclubs: Waterwijk zet schouders onder jeugdopleiding

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

Waterwijk staat historisch gezien bekend als een amateurvereniging met een hoog spelende jeugdopleiding. Een aantal jaar geleden was de onderbouw echter afgegleden, terwijl ook het niveau van de bovenbouw omhoog kon. Daaraan heeft de Almeerse club de laatste jaren hard gewerkt. “Het loopt sindsdien als een trein”, merkt Sebastiaan Steur op. De voormalig voetballer van FC Volendam, SC Heerenveen, Excelsior en Heracles Almelo bekleedt bij Waterwijk de functie van technisch zaken. “Ruud (van Pelt, red.) en Emiel (van Gemert, red.) blijven hard aan het werk om het niveau van onze jeugdopleiding verder op te schroeven. Het was vooral zaak dat iedereen zijn schouders eronder ging zetten en dat de vereniging een duidelijk visie had. Dat gaat inmiddels uitstekend.”

De vereniging wil de komende jaren echter verder omhoog, waarmee het op de ranglijst moet stijgen. De huidige 55ste plaats vindt Steur namelijk mooi, maar volledig tevreden kan de club niet zijn. “We kunnen op verschillende vlakken nog stappen voorwaarts zetten. Dan moet je denken aan het geven van meer trainingen, maar bijvoorbeeld ook het uitbreiden van het trainingsaanbod. We willen nog meer inzetten op techniek- en looptrainingen, terwijl het ook een mogelijkheid is om met een team soms naar een sportschool te gaan. Dat versterkt de ontwikkeling van onze jeugdspelers.” Het geeft de duidelijke denkrichting van Waterwijk aan. “We willen met de vereniging meer naar prestatievoetbal. Daar werken we hard aan.”

De Almeerders investeren al jaren in hun jeugdtrainers, maar willen dat de komende jaren zo nodig nog meer doen. “De KNVB verplicht in de toekomst dat op bepaalde teams jeugdtrainers zitten met hoge papieren. Tegelijkertijd vind ik dat een trainer niet direct een diploma hoeft te hebben om iets te kunnen. We hopen de komende jaren nog meer sponsoren binnen te krijgen, zodat het voor ons financieel mogelijk wordt om ons niveau te verhogen.” Waterwijk komt met het eerste team uit in de tweede klasse, waarin het de komende jaren hoge ogen wil gooien. “Het liefst spelen we in de eerste klasse, maar daarvoor moeten we geduld hebben. Uiteindelijk zijn hardlopers doodlopers, waardoor een vereniging vooral rust moet uitstralen. Tussen nu en drie jaar hopen we de vruchten van onze jeugdopleiding te plukken.”

Tekst: Jordi Smit

Top 200 Amateurclubs: OFC rolt ambitieus jeugdplan uit

Send this to a friend