Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: WV-HEDW ziet talentvolle jeugdspelers doorstromen

Top 200 Amateurclubs: WV-HEDW ziet talentvolle jeugdspelers doorstromen

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

WV-HEDW zag begin jaren ’10 de betere jeugdspelers naar andere amateurclubs vertrekken en vond dat er iets moest gebeuren. Min of meer uit nood besloot de vereniging om selectievoetbal te introduceren, waardoor de beste spelers in de toekomst bij de club zelf op een hoog niveau konden acteren. “Dat is gelukt, want inmiddels spelen alle teams van de O13 tot de O19 Divisievoetbal”, vertelt Marcel van Riessen, jeugdvoorzitter van WV-HEDW. “Daarnaast vonden we het belangrijk de voetballers uit de breedteteams de aandacht te geven die ze verdienen, want voor ons zijn breedteteams en selectieteams net zo belangrijk. Ook daar zijn flinke stappen gemaakt. Alle pupillen, ook die bij de meiden, krijgen techniektrainingen waarin ze echt meester over de bal worden. Daarvoor werken we samen met een gerenommeerde voetbalschool. En veel spelers uit onze O19 en O17 staan naast hun eigen trainingen tweemaal per week op het veld om de jongste jeugd te trainen. Ook bij de meidenteams begint dat zo te werken. We zijn daar best trots op.” Om er snel aan toe te voegen: “Maar er zijn altijd dingen die beter kunnen en er zijn ook vast mensen die het anders zien. Uiteindelijk is selecteren óók het organiseren van teleurstelling.”

De Amsterdamse vereniging bezet momenteel de 81ste plaats op de ranglijst. Op de ranglijst voor jeugdopleidingen staat WV-HEDW zelfs rond plek 35.Volgens Van Riessen moeten we ons daar niet blind op staren. “We hebben als vereniging onze eigen sportieve ambities. Dat vertaalt zich deels uit door je plek op die ranglijst, maar een doel op zichzelf is het natuurlijk niet. Ons eerste team speelt bovenin de eerste klasse mee en heeft de potentie om binnen een paar jaar naar de hoofdklasse te promoveren. Op die ranglijst schiet je dan meteen veertig plekken omhoog. Dat is denk ik ook waar je moet willen staan. Clubs die met hun jeugdopleiding in de top 50 staan, spelen met hun eerste seniorenteam allemaal hoofdklasse of hoger.”

De club heeft met de grootste talenten van de vereniging twee doelstellingen: die stromen door naar de seniorenselecties (zaterdag 1 en 2, zondag 1) of maken de stap naar een BVO. “Je wilt dus dat je beste jeugdspelers niet naar een andere club in Amsterdam hoeven over te stappen om op een passend niveau te kunnen spelen. Dat kan gewoon bij ons. In die zin zijn de prestaties van de hoogste seniorenteams echt onderdeel van dit verhaal.” Dat er elk jaar ook een handvol spelers naar BVO’s gaat, dat hoort erbij. “Natuurlijk is het altijd óók even slikken als je grootste talent wordt weggeplukt, maar vanuit het perspectief van het opleiden is dat een succes. En we gunnen het die spelers, laat ze hun vleugels uitslaan en het proberen, het najagen van hun jeugddroom.” WV-HEDW zag verschillende spelers de afgelopen jaren naar clubs als Ajax, AZ, PSV en FC Volendam vertrekken. Maar ook de doorstroom naar de eigen selectieteams gaat steeds beter, zegt Van Riessen. “De stap naar de Zaterdag 1 is een behoorlijk grote. Per seizoen lukt dat nu misschien één of twee spelers. Maar ons tweede team, dat in de reserve Hoofdklasse op het hoogst mogelijke niveau uitkomt, is de afgelopen jaren echt enorm verjongd en ook de doorstroom naar Zondag 1 komt nu goed op gang. Als je dat als graadmeter neemt, dan ben ik best tevreden over waar we nu staan. Vooral omdat hier iets is opgebouwd wat tot in lengte van jaren zijn vruchten kan afwerpen.”

Tekst: Jordi Smit

Top 200 Amateurclubs: Waterwijk zet schouders onder jeugdopleiding

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)