Valse start Ajax met thuisnederlaag tegen Genemuiden

Kenneth Misa-Danso was vol vertrouwen toen hij vertelde dat Ajax voor de titelstrijd in de nieuwe zaterdag Hoofdklasse B alle thuiswedstrijden zou moeten winnen. In de eerste de beste thuiswedstrijd ging het echter al mis voor de Amsterdammers. Genemuiden was de ploeg van Jorg Smeets te slim af: 1-2.

Na een weifelend begin kwam Ajax in de negende minuut met een gelukje op voorsprong. Bilal el Amrani pikte een laconieke terugspeelbal op en pakte het cadeautje van Genemuiden dankbaar uit voor de 1-0. Het fysieke en rommelige duel kwam hierdoor echt tot leven. Halverwege de eerste helft kreeg El Amrani zelfs een goede mogelijkheid op zijn tweede van de middag, maar doelman Albert Flier voorkwam erger, en even later faalde hij voor open doel.

Ajax voetbalde zich er regelmatig uitstekend doorheen, alleen verzuimde het meer gebruik te maken van de defensieve kwetsbaarheid van de gasten. Genemuiden deelde vooralsnog slechts een paar speldenprikjes uit. Verder dan een schot van Anne van der Kolk, gepakt door doelman Stephan Veenboer, kwam de ploeg nog niet in de eerste helft. Na de rust nam Genemuiden meer het initiatief. Ajax, dat in de tweede helft te weinig bracht, werd meer teruggedrongen door de Overijsselaars.

De gelijkmaker liet op zich wachten en deze viel twintig minuten voor tijd. Een diagonaal schot van Omar Kavak belandde in de verre hoek. Ajax was duidelijk de grip op de wedstrijd verloren. Genemuiden rook bloed en ging erop en erover, al kreeg het hiervoor wel wat hulp van de scheidsrechter. De leidsman bestrafte een overtreding van Ajacied Tim de Jong met een strafschop. Vanaf elf meter maakte Kavak geen fout: 1-2.

Vijf minuten later moest de thuisploeg tot overmaat van ramp verder met tien man. Invaller Cerilio Cijntje kwam veel te laat met zijn tackle en kon met een rode kaart vertrekken. Met een man minder probeerde Ajax er nog een aanvalsoffensief uit te persen, maar verder dan een vrije trap van Berry van ’t Land kwamen de Amsterdammers niet. Bovendien hield Veenboer in de tegenaanval de achterstand beperkt door alert te reageren op een inzet van Joran Pot.

Volgende week kan de ploeg van Jorg Smeets op bezoek in en tegen Staphorst, een andere titelconcurrent, de valse start enigszins repareren. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse B.

Verslag: Marcel Wagenmakers
Foto’s: Richard Maertens