Home / slideshow / Van Vark twee jaar langer bij Taba: “Behoorlijk snel eruit”
Rene van Vark

Van Vark twee jaar langer bij Taba: “Behoorlijk snel eruit”

Taba heeft het contract met oefenmeester René van Vark met twee jaar verlengd, zo maakte de club deze week bekend. De trainer is zeer content met zijn langere verblijf. “Ik werk met een jonge, gretige en leergierige groep. Bovendien kunnen we het uitstekend met elkaar vinden”, reageert Van Vark tevreden.

Talentvolle groep

De coach zit sinds afgelopen zomer bij de club. Hij trof daar een grote groep aan. “Een aantal jaren geleden heb ik een jaar het Tweede Elftal getraind, dus ik kende de cultuur van de club goed.” Taba heeft de afgelopen periode behoorlijk wat jeugd laten doorstromen, waardoor Van Vark een hoop nieuwe gezichten zag. “Dan kom je op de club en zie je verschillende jonge spelers. Dat is toch wel een prettige bijkomstigheid om mee te gaan werken op een mooi kunstgrasveld met goede materialen. Wat dat betreft waren en zijn alle benodigde ingrediënten voor mij aanwezig.”

Van Vark ziet het als groot voordeel dat de groep uit jonge spelers bestaat. “Deze spelersgroep is simpelweg leergierig en wil graag presteren, dus die heeft er écht nog zin in. Oudere spelers hebben alles vaak al gezien en vaak moet de belastbaarheid op de training verder omlaag. Daar heeft deze groep gelukkig geen last van.” Dat maakt Van Vark dubbel zo enthousiast om bij Taba aan het werk te gaan. “Absoluut. Het werken met jeugdige voetballers is een zegening.”

No-nonsense cultuur

Wat voor club is Taba eigenlijk? “Van oudsher is het een no-nonsense cultuur. Van hoog tot laag opgeleid: iedereen gaat goed met elkaar om en het Eerste Elftal is net zo belangrijk als het Achtste Elftal. Kortom: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Ik voel me daar uitstekend op mijn plaats.”

De oefenmeester heeft het dus naar zijn zin. Ook is Van Vark tevreden over de prestaties. “Op dit moment doen we het redelijk. We staan op de vijfde plaats met twintig puntjes. Vorig jaar is de club geëindigd met 26 punten, dus in de resultaten heb ik redelijk wat progressie kunnen maken.”

Doelstelling

Het bestuur besloot dan ook met Van Vark te verlengen. De komende jaren heeft de trainer een duidelijke doelstelling. “Mijn primaire doel is om het vrijblijvende dat in de club is ingebakken, om te zetten naar prestatiedrang. Dat geldt zeker voor de selectie-elftallen. We moeten gewoon een ploeg bouwen waarop iedereen zich stukbijt, waardoor tegenstanders tegen Taba weten dat het weer een lastige middag wordt. Al moet het plezier in het spelletje voorop moet blijven.”

“Dat gaan we op dezelfde wijze doen als dat we het nu doen”, gaat Van Vark verder. “We moeten beginnen door een portie strijd, energie en power aan de dag te brengen. Als deze basisingrediënten aanwezig zijn, dan komt het voetbal vanzelf. Ik heb gelukkig een behoorlijk talentvolle groep, dus het kan altijd beter. Maar als je deze dingen met elkaar combineert, dan kom je écht tot een lastig te bestrijden ploeg.”

Vertrouwen

Waar de meeste clubs kiezen om jaarlijks met de trainer te verlengen, gaat Taba in ieder geval voor twee jaar door met Van Vark. “Taba kenmerkt zich als een club waarbij veel trainers zo’n drie tot zes jaar blijven zitten. Zolang het naar volle tevredenheid met de groep gaat, is Taba geen club die trainers ontslaat. De spelers en ik hebben het uitstekend naar hun zin, waardoor Taba er vol vertrouwen in heeft. We waren er eigenlijk behoorlijk snel uit en dat spreekt ook een stukje vertrouwen uit.”

Bovendien is Van Vark blij met de mensen met wie hij werkt. “Uiteindelijk doe je het als trainer nooit alleen. De spelersgroep gaat goed mee en ik heb een fantastische assistent-trainer. Wat dat betreft doen we het samen en vooralsnog gaat het hartstikke goed”, aldus Van Vark.

Tekst: Jordi Smit

Send this to a friend