De Volewijckers

Volewijckers blijft steken op gelijkspel tegen hekkensluiter

De Volewijckers is na de winterstop in de zaterdag Vierde Klasse D niet meer zich zelf. Na nederlagen in de laatste twee wedstrijden werd nu in de uitwedstrijd tegen Nieuw Sloten, onderaan in de ranglijst, met 2-2 gelijk gespeeld.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in Zaterdag 4d

Bij aanvang van de wedstrijd ontbrak bij Nieuw Sloten sterkhouder Jesse Kiers en De Volewijckers begon andermaal gehavend met een handvol ontbrekende basisspelers. Dat gaf voor trainer Mitchel Haijen wel de gelegenheid om een surprise uit te delen met een debuut voor de pas 15-jarige Malik Rijkaard op het middenveld. Een bekende naam, en inderdaad hij is een achterneef van Frank Rijkaard.

Het eerste kwartier was een parodie op een voetbalwedstrijd. De bal ging als een stalen bal rond in een flipperkast. Voor beide teams was de goede kleur aanspelen een grote moeite. In de eerste echte aanval in de achttiende minuut kwam Nieuw Sloten op voorsprong. Steven Kabel brak aan de rechterkant door in het zestienmetergebied en gaf een scherpe voorzet. Buitenspeler Karim Oulad Abdessadek kreeg de bal op links in zeer kansrijke positie aangespeeld. Hij werkte met binnenkant linkervoet binnen: 1-0. De Volewijckers moest nu aan de bak, maar speelde de eerste helft inspiratieloos. Het spel was slordig en de ploeg had geen antwoord op het fysieke spel van Nieuw Sloten.

Er waren wel wat pogingen van spits Abdelhak Challaoui en de met inspiratie spelende Rijkaard maar veel leverde dat niet op. Nieuw Sloten bleef makkelijk op de been en had een dubbele marge moeten zetten via de sterk spelende Stijn van der Valk. Na een combinatie stoomde hij op richting het doel. Maar vlak voordat hij kon uithalen, ging hij in de tang bij het verdedigers duo Mischa Hus – Reda El Kouaa. Het enige echte wapenfeit van De Volewijckers was op slag van rust, als Rijkaard een schot los liet maar zijn poging sloeg uiteen op de kruising van paal en lat.

In het tweede bedrijf nam De Volewijckers wat meer de touwtjes in handen en Nieuw Sloten moest terug. Maar de aanvallen van de Groen – Witten waren het best te bestempelen als in het luchtledige schieten met hagel. Het defensiecentrum van de Rood – Zwarten met Roan van Arum en Vigo Zeijlemaker hield stand. Kleine irritaties dieper in de wedstrijd gingen de boventoon voeren, waardoor het spelbeeld niet beter werd. Het resultaat was daardoor dat van beide kanten amper een bal tussen de palen belandde.

In de 70ste minuut was dan onverwacht de gelijkmaker. Wie anders dan Rijkaard liet zich weer zien: zijn fraaie voorzet vanaf de rechterkant werd uitstekend door Challaoui in de bovenhoek gekopt: 1-1. Met twee nieuwe verse jeugdinvallers van het onder 17-team zocht De Volewijckers met deze jonge veulens naar een voorsprong. Nieuw Sloten bracht met invaller Mounir Riffi wat meer kracht in de voorhoede. Het was de thuisploeg dat met een slimme uitval met wat fortuin op voorsprong kwam. Een ongelukkige handsbal van El Kouaa resulteerde in de 83ste minuut in een strafschop. Jeffrey Nauta zette de pingel met een harde trap in de benedenhoek om: 2-1.

Lang duurde de voorsprong voor Nieuw Sloten niet, want twee minuten later was er een strafschop aan de andere kant. Een bal werd op doellijn door een verdediger met de hand gestopt, wat volgde: een rode kaart en een strafschop. Challaoui scoorde onberispelijk zijn tweede van de middag: 2-2. De laatste vijf minuten gooide De Volewijckers een tandje bij. Linksback Geronimo Comvalius liet een strak afstandsschot los, Nieuw Sloten doelman Tuur ten Toonder tikte de bal met een uitstekende redding over de lat.

Nieuw Sloten speelde op zijn tandvlees en haalde opgelucht adem bij de laatste mogelijkheid van De Volewijckers diep in blessuretijd. Een vrije trap liet Challaoui gevaarlijk laag en scherp indraaien in het zestienmetergebied waar niemand van De Volewijckers echt goed de situatie inschatte en de bal uiteindelijk een makkelijke prooi werd voor doelman Ten Toonder. Een prima resultaat voor het hardwerkende Nieuw Sloten en voor De Volewijckers, dat zakt in de stand en de tweede plaats kwijt is aan FC Amsterdam, een lichtpuntje is het hoopvolle debuut van het talent Malik Rijkaard.

Trainer Mitchell Haijen ziet dat zijn selectie op dit moment extreem smal is: “We hebben 4, 5 blessures, er zijn 2 spelers gestopt wegens privéomstandigheden en we hebben nog een geschorste speler. Er stonden vandaag 2 spelers in de basis die eigenlijk al weken lopen met blessures en niet horen te spelen. Noodgedwongen stond Malik Rijkaard vandaag in de basis. We hadden nog 3 spelers van 16 jaar mee, die het overigens allemaal voldoende hebben gedaan.” De Volewijckers is door het gelijkspel de tweede plaats kwijt en dus is nacompetitie spelen ook onzeker: “In de eerste helft kunnen we niet opbrengen wat er van ons gevraagd word als we tegen een tegenstander speelt die compact verdedigt en heel veel energie in de wedstrijd stopt. In de tweede helft komt het iets dichter bij hetgeen wat wij nastreven. Als we nog nacompetitie willen halen ter promotie zullen wij meer moeten leveren dan we op dit soort momenten doen”, aldus de trainer.