Volewijckers wint Amsterdams onderonsje met VVA/Spartaan

In Zaterdag 3a stond in deze klasse een zeldzame Amsterdamse derby op het programma. Op Sportpark Buiksloterbanne kruisten Noord, De Volewijckers de degens tegen West, VVA/Spartaan. De drie punten bleven in Noord. De Volewijckers boekte in een vermakelijke wedstrijd een 3-1 overwinning.

Het duel was net begonnen of de eerste aanval van De Volwijckers was bijna raak. Een schot van middenvelder Karim Boubaouch
scheerde langs de paal. Het antwoord van VVA/Spartaan kwam even later. Na drie minuten spelen spatte een vrije trap van middenvelder Joep van Duinen op de vuisten van Volewijckers-doelman Mitchel Vincken. Vier minuten later scoorde VVA/Spartaan via een strafschop de openingsgoal. Yassir Smlali werd in de zestien aangetikt door Volewijckers-rechtsback Richard Kingsley. Scheidsrechter Peter Beudeker wees daarop naar de stip. Smlali benutte zelf de pingel: 0-1. De snelle vleugelspeler was vijf minuten later dicht bij zijn tweede doelpunt: een schot ging rakelings langs het Volewijckers doel. Opvallend was dat voor het veel opgekomen publiek Smlali zich in de eerste helft onderscheidde als een gevaarlijke speler en dat leverde prachtige duels uit met de prima spelende Kinsgsley.

De thuisclub nam de regie over, en ging in de achtervolging voor de gelijkmaker. In een hoog tempo ontbrandde een spervuur van aanvallen richting het doel van VVA/Spartaan. Kansen waren er voor de sterk spelende middenvelder Tarik Karim en midvoor ‘Appie’ Challaoui. Die laatste had in de 34e minuut het fortuin aan zijn broek. Een vrije trap vanaf de linkerkant van de spits vloog richting doel. Omdat niemand de bal aanraakte, zeilde het projectiel onverwacht in de verre hoek: 1-1. VVA/Spartaan wankelde maar de verdediging, onder leiding van Kaja Bootsman, haalde met kunst en vliegwerk de rust.

In de tweede helft was De Volewijckers de bovenliggende ploeg. Vanaf het middenveld met dirigent Daniel Abera werd aanval
op aanval uitgevoerd. In de 58e minuut was Karim en een minuut later Challaoui dicht bij de voorsprong. Drie minuten later knalde een kopbal van wederom Challaoui rakelings over de doellat. VVA/Spartaan probeerde het met speldenprikjes, onder andere met een inzet van Tom Koper. De defensie van Volewijckers, met uitblinker Reda el Kouaa, hield verder de poort gesloten en gaf niks weg. Het vele balbezit van de groenwitten leverde echter geen voorsprong op. Na 65 minuten moest vers bloed de oplossing geven. Invallers Issam el Bakkali, Kostas Panagiotidis en later in de wedstrijd spits Elgreenio Dorade en vleugelspeler Mauro Calma was de opmaat voor de drie punten. Karim bereikte in de 82e minuut met een sluw balletje jeugdspeler Panagiotidis en die trof doel met een licht aangeraakt schot: 2-1. El Bakkali was na 85 minuten op de klok met een vrije trap dicht bij doelpunt nummer drie. Die viel in de extra tijd. Een aanval opgezet door Dorade bereikte El Bakkali, die knalde de knikker keihard op de paal: de rebound was een prooi voor Panagiotidis.

Drie belangrijke punten voor het team van trainer Frank Schuitemaker. VVA/Spartaan trainer Mo Obbiba kan terugkijken op een aanvaardbare eerste helft van zijn team. De Volewijckers heeft volgende week weer een thuiswedstrijd tegen FC Castricum.
VVA/Spartaan ontvangt HCSC uit Den Helder. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 3a

Tekst: Peter Oud

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!