Voorbeschouwing eerste klasse: grote verschillen tussen 1A en 1B

Al een paar jaar was de KNVB ermee bezig: de introductie van weekendvoetbal. Nu is het dan eindelijk zover. De gemende Divisies zijn al een paar weken bezig en nu start ook het weekendvoetbal in de eerste klasse. 

In West I zijn er twee eerste klasses, 1A en 1B.

Eerste klasse A

In 1A zien we vanuit de regio Amsterdam zes ploegen terug: AGB, De Dijk, Hoofddorp, IVV, SCPB ’22, ZOB. 

In deze competitie domineren de zondagploegen. Van de 13 teams hebben er maar liefst 11 als voorkeursdag de zondag. 7 van deze ploegen troffen elkaar vorig jaar ook al in Zondag 1a. De Dijk, De Zouaven en Velsen degradeerden vanuit de Vierde Divisie, terwijl VIOS-W promoveerde vanuit de tweede klasse.

Alleen SCPB ’22 (ook een promovendus) en ZOB hebben zaterdag als voorkeursdag. Voor hen wordt het dus een compleet nieuwe competitie met onbekende tegenstanders.

Het zal ook betekenen dat de meeste duels in deze competitie op zondag worden gespeeld. Al lijken sommige ploegen er ook wel voor open te staan om te experimenteren met duels op zaterdag. Zo trapt Hoofddorp de competitie zaterdagmiddag om 16.00 af tegen Velsen. 

Eerste klasse B

Waar 1A een competitie is die gedomineerd wordt door zondagvoetbal, is er in 1B überhaupt geen sprake van weekendvoetbal. De KNVB heeft hier gekozen voor 13 zaterdagclubs bij elkaar. 5 van deze ploegen troffen elkaar vorig jaar al in Zaterdag 1a. Verder kent de competitie maar liefst promovendi: DVVA, FC Aalsmeer, BFC, Woudenberg, Victoria, Batavia ’90 speelden vorig seizoen allemaal nog tweede klasse. Jodan Boys degradeerde en SVL speelde vorig seizoen in district Zuid 1.

De samenstelling van deze competitie betekent dat de ploegen uit de regio Amsterdam, DVVA en FC Aalsmeer, niet veel dichtbij huis spelen, maar tegenstanders treffen als SVL uit Langbroek (25 kilometer voorbij Utrecht) en Batavia ’90 uit Lelystad. 

Op papier lijkt er ook een flink krachtsverschil te zijn tussen 1A en 1B. Waar in 1A heel wat gevestigde namen actief zijn, bestaat 1B dus ongeveer voor de helft uit promovendi. Een aantal clubs daarvan (DVVA, BFC, Batavia ’90) debuteert zelfs op dat niveau. 

Het belooft dus een interessant seizoen te worden, met wederom een verzwaarde degradatieregeling. De nummers 12 en 13 degraderen rechtstreeks, de nummers 9 tot en met 11 spelen nacompetitie. Pas dan zullen we waarschijnlijk weten hoe de verhoudingen écht liggen. 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)