Voorland timmert aan de weg

Het roemruchte Voorland wil weer een rol van betekenis gaan spelen in het Amsterdamse voetbal. Oude tijden moeten weer herleven aan de Middenweg als het aan Marcel Wagenhuis ligt. Samen met voorzitter Tini van der Drift is de trainer bezig om alles weer op de rails te zetten.

Wagenhuis was in de jaren negentig jeugdtrainer  en verantwoordelijk voor het eerste elftal bij de club. “Toen was ik nog een jonge god”. De 52-jarige Wagenhuis is sinds kort technisch jeugd coördinator bij een club die slechts twee jeugdteams heeft. Wagenhuis: “We hebben één F en  één D junioren team terwijl ze bij SV Diemen een wachtlijst hebben. Dan doen we dus iets niet goed!”

Via KNVB docent Hans van Kasteren kwam hij in contact met de club waar het eerste zaterdagteam het nog redelijk doet in de derde klasse. Op zondag is de club inmiddels terug te vinden in de vijfde klasse. Alles wijst op een club in verval, maar niets is minder waar. Achter de schermen wordt hard gewerkt onder leiding van de gedreven voorzitster Tini van de Drift. Van de Drift: “We zaten met een grote schuld. Die hebben we nu bijna weggewerkt,  maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van je uitstraling naar buiten toe. We konden soms niet eens meer shirtjes voor die kinderen kopen. Moesten we het alleen met een paar nieuwe broekjes doen. De tijd van grote internationale toernooien met alles er op en eraan is even voorbij. Nu droom ik voorlopig alleen nog maar van het gegeven dat onze spelers er netjes bijlopen. Maar we komen er wel weer hoor”.

Samen met Wagenhuis heeft de club een plan opgezet.  Alle scholen uit de buurt worden bezocht en op 21 maart houdt de club een talentendag voor E-junioren. Wagenhuis: “We moeten helemaal onderaan beginnen. Er moet uiteindelijk een topopleiding komen met A, B en C junioren die minimaal in de derde divisie spelen. Een opleiding voor het betaalde voetbal want wat goed is gaat toch weg.  De BVO’s hebben ook geen geld meer, die shoppen tegenwoordig overal. De jongens die die stap net niet kunnen maken die moeten we voor de club zien te behouden”. Van de Drift : “Vroeger kwam iedereen naar Voorland kijken. We speelden het hoogst op ons sportpark dat gaf iets extra. Mensen van andere clubs kwamen ook kijken. Nu is dat niet meer. Met tien clubs op dit complex, die allemaal tweede of derde klas spelen heb je die meerwaarde niet meer”.

Wagenhuis hoopt voor zijn zestigste verjaardag, over acht jaar, een sportief gezonde club achter te laten en ook Tini van de Drift wil niets liever dan weer op een hoger niveau te spelen. “We hebben nu al een groep die de stap kan maken. We doen goed mee in de derde klas (zaterdag)en als we die stap kunnen maken dan trekt dat ook weer andere spelers aan. Ik zie ons wel weer boven komen drijven”.

Twee jeugdteams en vijf seniorenelftallen is te weinig om van te kunnen bestaan.  Ondanks dat is de kantine altijd open. “Als je daar op gaat besparen dat wordt het zeker niets. Ze moeten hier altijd het gevoel hebben dat ze welkom zijn”, zegt de voorzitster. Haar enthousiasme weet ze inmiddels al twaalf jaar uit te dragen. Als ze dat nog vijf jaar volhoudt dan komt Voorland vanzelf weer bovendrijven. Wagenhuis wil tot slot nog wel even aangeven dat het niet goed gaat met het amateurvoetbal in de hoofdstad: “Met het voetbal in Amsterdam gaat het mis. Blauw Wit, DCG, DWV. Het houdt een keer op. De rotte clubs moeten weg. De structuur van de stad wijzigt daar moeten we op inspelen. Iedereen. Ik probeer mijn steentje bij te dragen omdat te veranderen. Als iedereen dat doet dan komt het allemaal echt wel weer goed”.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)