Home / slideshow / Voormalig Liverpool-talent Weijl: “Reizen schitterend gedeelte van een voetbalcarrière”

Voormalig Liverpool-talent Weijl: “Reizen schitterend gedeelte van een voetbalcarrière”

Vincent Weijl maakte in 2008 zijn dromen waar met de overstap naar Liverpool. In Engeland wist hij het uiteindelijk niet tot de hoofdmacht te schoppen, maar de Nederlander genoot optimaal van de carrière die volgde. Hij werd namelijk arm-in-arm met zijn voetballoopbaan een volmaakt wereldreiziger.

Liverpool

Weijl begon zijn voetbalcarrière bij Ajax, waar hij op negenjarige leeftijd een jaar in de jeugdopleiding mocht spelen. Via AFC kwam hij vervolgens terecht bij AZ, waar hij als groot talent werd gezien. Desondanks was het opvallend dat Liverpool zich vervolgens meldde. “Ik was volgens mij een van de eerste die zo’n stap naar Engeland maakte. Later zijn meerdere spelers gaan volgen. De stap was voor mij enorm spannend.” Weijl hoefde destijds geen moment na te denken. “Mijn spullen waren al gepakt toen ik hoorde dat de club interesse had.”

De overstap was speciaal en de extreme verschillen met Nederland werden hem gelijk duidelijk. “Liverpool haalde mij voor het elftal O23, dus dat is in Nederland het tweede team. Dan train je op Millwood waar het eerste elftal ook traint. Wij zaten een kleedkamer ernaast en gebruikten dezelfde faciliteiten, fysio en zwembaden. Dat was ongelooflijk, want dat kenden we op dat moment natuurlijk niet bij AZ. De professionaliteit was tien keer hoger en je merkte dat voetbal realiteit werd.”

De talentvolle middenvelder kwam op het trainingscomplex grote voetballers tegen. Het was bij Liverpool de tijd van onder meer Steven Gerrard, Fernando Torres, Ryan Babel, Dirk Kuyt en trainer Rafael Benitez. Langzaamaan begon Weijl in te zien dat hij het eerste elftal niet ging halen en dat hij zijn heil ergens anders moest vinden. “De stap naar het eerste elftal van Liverpool is op zo’n moment gigantisch. Uit mijn lichting heeft volgens mij niemand het gehaald. Een aantal hebben wél een aantal duels meegespeeld, maar niemand permanent. Maar goed: ik was bij Liverpool klaargestoomd voor de voetbalwereld.”

Eibar & Cambuur

Na een verhuurperiode bij Helmond Sport maakte Weijl een permanente overstap naar Eibar in Spanje. “Dat is uiteraard een stukje terug in professionaliteit. Ik speelde bij een van de allergrootste clubs in de wereld, dus die hebben het geld en de faciliteiten om zulke dingen waar te maken. Elke stap die je daarna maakt, wordt minder. Al had ik in Engeland gebleven.” Weijl kreeg bij Eibar veel te maken met blessures. “Ik kreeg veel spierblessures waar ik niet snel bovenop kwam. Dat was zeer vervelend. Uiteindelijk heb ik toen bij Eibar ongeveer 17 wedstrijden gespeeld. Dat kon beter, maar ik had veel pech.”

Weijl wilde weer minuten maken bij een club en ging terug naar Nederland. “Ik moest het weer laten zien, dus toen ben ik naar Cambuur gegaan. Daar viel ik ook van de ene blessure naar de andere. Destijds was ik simpelweg ontzettend blessuregevoelig en dat heeft me de das om gedaan.”

Avontuur in Hong Kong

Weijl besloot het anders aan te pakken en de wereld over te gaan. “Ik moest het na Liverpool gewoon een keer laten zien. Dat lukte vervolgens bij Eibar en Cambuur maar niet. Op een gegeven moment was het moeilijk, aangezien het aanbod minder werd. Je hebt natuurlijk wel Liverpool op je naam staan, dus je kunt wat makkelijker stappen maken.” De Nederlander ging spelen bij Hong Kong. “Dat was natuurlijk enorm spannend en ver weg. En ik wist niets van de club af. Desondanks ben ik er heen gegaan en beleefde ik daar een fantastische tijd. Hong Kong is een van de grootste steden ter wereld. Dat merk je onder meer aan de bouwstijl, cultuur en mentaliteit. Voor mij was het daar een van de beste tijden uit mijn carrière.”

Terugkeer Spanje

De Amsterdammer speelde bijna twee jaar in Hong Kong, waarna hij terugging naar Spanje. “Mijn tweede jaar in Hong Kong was goed, waardoor een zaakwaarnemer mij opbelde die mij ook naar Liverpool had gebracht. Dat is een half-Spaanse man en die wist dat Fernando Morientes trainer werd van Fuenlabrada. De nieuwe trainer vond het wel leuk als ik dat seizoen kwam meedoen.” Wegens politieke beslissingen binnen de club werd de trainer echter al snel ontslagen. Het was daardoor voor Weijl een korte terugkeer, want een half jaar na zijn presentatie maakte hij de overstap naar Denemarken. “Ik heb zelf in al die jaren een behoorlijk netwerk opgebouwd, dus ik besloot een aantal clubs te bellen. Het Deense FC Fredericia zag het in mij zitten, dus daar heb ik toen een jaar gezeten.”

In januari 2017 besloot hij dat het tijd was voor een nieuwe ervaring. Deze keer was het Maleisië: een bewuste keuze. “Ik vond Azië fantastisch. Je komt natuurlijk in aanraking met het Aziatische voetbal en met de cultuur. Ik vond het daar écht geweldig en wilde daar lang blijven om zoveel mogelijk te leren.” Na een jaar vertrok Weijl opnieuw. In het vervolg van zijn loopbaan speelde hij nog in Georgië en IJsland. “Ik vond reizen een schitterend gedeelte van een voetbalcarrière. Daar baseerde ik absoluut een hoop keuzes op. In Georgië speelde ik Europa League, dus dat waren keuzes die mooi bij elkaar kwamen.”

Wereldreiziger

Door zijn beslissingen beleefde Weijl zowel het leven van een topsporter als wereldreiziger. “Aan het begin van mijn loopbaan was ik vooral bezig met Liverpool en het Nederlands Elftal om de top te halen. Al snel bleek dat dit een moeilijke weg werd. Op een gegeven moment dacht ik: dit is ook een moment om te genieten en op zo’n manier gebruik te maken van je talenten. Dat heb ik er volgens mij wel volledig uitgehaald.”

De blessures waarmee Weijl aan het begin van zijn loopbaan mee te maken kreeg, hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. “Ik had zo’n moeilijke tijd door de blessures en kwam daar maar niet bovenop. Dat doet op een gegeven moment natuurlijk ook iets mentaals met je. Ik werd er zo moe en gefrustreerd van. Toen dat eenmaal uit mijn hoofd was, ging alles een stuk lekkerder en fijner. Ik had het geaccepteerd en ging gewoon door. Vervolgens heb ik het óók gebruikt om de rest van de wereld te zien. Dat was fantastisch.”

Weijl beleefde het leven van een topsporter én ‘normale’ voetballer. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee werelden? “Als ik er persoonlijk aan terugdenk en de momenten terughaal, dan denk ik dat je vrijer gaat voetballen als je minder druk op je schouders hebt. Topsport brengt simpelweg druk met zich mee. Na de blessures kon ik daar gewoon moeilijker mee omgaan. Ik moest van ver komen en dat ging ten koste van mijn geluk. Toen heb ik de keuze gemaakt dat te combineren met iets anders dat ik leuk vond. Die zijn inderdaad bewust geweest.”

Restaurant

Na zijn tijd in IJsland keerde Weijl terug naar Nederland en ging hij voor AFC spelen. “Bij mijn laatste club in IJsland besloot ik in Amsterdam mijn eigen restaurant te openen. Zodoende bleef ik in Nederland. Toen sloot ik mezelf aan bij AFC. De combinatie van voetbal en horeca was voor mij toch zwaarder dan ik dacht. Dat is simpelweg allebei topsport. Ik moest er één kiezen en dus besloot ik door te zetten met het tweede hoofdstuk.”

Als eigenaar van zijn restaurant, dat aan het Hoofddorpplein in Amsterdam-Zuid is te vinden, is Weijl weer terug op zijn honk in Amsterdam. Door zijn werk is hij nu verbonden met Nederland. Hoe kan dat rijmen met een voetballer die vrij de wereld over ging? “Momenteel zit ik inderdaad vast en gebonden in Nederland. Dat komt puur omdat ik veel aspecten aan het leren ben en voortdurend stappen maak. Als dat eenmaal achter de rug is, dan ga ik weer op reis en daar inspiratie opdoen. Dus dan kan ik het weer mooi combineren.”

De 29-jarige Weijl heeft zijn voetbalcarrière overigens nog niet definitief vaarwel gezegd. “Dat is altijd een moeilijke vraag. Ik krijg nog altijd berichten van zaakwaarnemers met de vraag of ik ergens in geïnteresseerd ben. Ik ga momenteel alleen niet zo snel weg bij mijn zaak. Na anderhalf jaar kan het echter zomaar zijn dat ik alsnog m’n voetbalschoenen weer aantrek als ik de juiste mensen om me heen heb verzameld die het restaurant voor mij kunnen runnen. Je weet het nooit.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Vincent Weijl

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend