Home / slideshow / Week van de Scheidsrechter: In gesprek met Yannick Mahieu
Scheidsrechter Yannick Mahieu

Week van de Scheidsrechter: In gesprek met Yannick Mahieu

De Week van de Scheidsrechter gaat deze week van start. Het jaarlijkse terugkerende moment geeft de voetballerij de mogelijkheid om de scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Wij gingen daarom bij Scheidsrechters Vereniging Amsterdam (SVA) langs om het beroep van Neerlands arbiter eens onder de loep te nemen. Dit is deel 2: in gesprek met Yannick Mahieu.

Yannick Mahieu heeft zich als scheidsrechter in de vierde klasse en bestuurslid bij Scheidsrechters Vereniging Amsterdam de afgelopen jaren flink opgewerkt. Zijn voorliefde voor het vak begon al op jonge leeftijd. “Mijn vader vertelde dat ik op mijn zesde, toen ik begon met voetballen, al riep dat ik scheidsrechter wilde worden”, stelt Mahieu. Het duurde echter nog even voordat hij als arbiter aan de slag ging. “Op mijn veertiende hadden we een groot tekort aan scheidsrechters bij mijn eigen club, Legmeervogels. Vervolgens vroeg de vereniging aan alle C-junioren of ze scheidsrechter wilde worden, en toen ben ik begonnen. Ik startte met de F’tjes en E’tjes. Al na een half jaar maakte ik de overstap naar een groot veld, waar ik de D’tjes ging fluiten. Weer een half jaar later zat ik bij de KNVB. Vervolgens ben ik binnen de bond drie jaar achter elkaar gepromoveerd. Vorig seizoen was er geen promotie/degradatie, waardoor ik praktisch gezien nog altijd ben gepromoveerd als het kon. Anderhalve jaar geleden floot ik in de reserveklasse en inmiddels fluit ik de vierde klasse.”

De talentvolle leidsman merkt in de vierde klasse een duidelijk verschil met zijn eerdere jaren als arbiter. “Bij het jeugdvoetbal zat ik op het Divisie-niveau, waardoor je vooral met verzorgd voetbal te maken hebt en grotendeels gedisciplineerde spelers om je heen meemaakt. In de vierde klasse zie je zeker bij de onderste ploegen vooral veel lange ballen en meer gezeur op het veld. Daardoor komen er andere zaken bij kijken.” Desondanks houdt hij plezier in de passie die hij elk weekend op het voetbalveld mag beoefenen. “Ik vind het vooral leuk dat je midden in het spel staat en daardoor leiding kan geven. Continu ben ik bezig om de wedstrijd leuk, eerlijk en sportief te houden. Daarop heb je zelf invloed.” De sterkste kwaliteit van Mahieu is zijn loopvermogen. “Ik kan 90 minuten lang blijven gaan, wat ervoor zorgt dat ik tot de laatste minuut op de goede plek kan staan. Verder ben ik vanuit mezelf erg ontspannen, waardoor spelers op het veld eveneens rustig blijven.”

Bij SVA is Mahieu als bestuurslid aangesteld voor de technische zaken. “Ik ben verantwoordelijk voor vier zaken. Momenteel ben ik het drukste met de trainingen, waarbij ik moet zorgen dat er een trainer staat, trainingsmaterialen aanwezig zijn en wijzigingen worden gecommuniceerd. Verder valt de spelregelcompetitie onder mij en regel ik de voetbaltoernooien voor scheidsrechters. Tot slot hebben we af en toe wat technische avonden met presentaties rondom spelregelwijzigingen, die ik ook organiseer.” De komende jaren hoopt de scheidsrechter door te groeien naar een steeds hoger niveau. “Daarna kijk ik wel hoever ik kom. Ik heb persoonlijk geen concreet einddoel welk niveau ik wil fluiten, al is het mijn grote droom om betaald voetbal te halen. Ik hoop dat ik daar de komende jaren kans op maak, maar dan moet ik wel hard blijven werken en mezelf blijven ontwikkelen. Danny Makelie en Björn Kuipers vind ik voorbeelden in de manier van fluiten en de hoeveelheid dat ze door laten gaan. Daarnaast vind ik Dennis Higler qua rust en communicatie onwijs goed. Die combinatie hoop ik later in mezelf te vinden.”

Tekst: Jordi Smit

Week van de Scheidsrechter: In gesprek met Ton Wassenberg

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)