Winterkoning 6: Nieuw Sloten (5C)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. In deel 6: Nieuw Sloten. Met een jonge ploeg en een jonge trainer wordt geprobeerd eindelijk uit de zondag vijfde klasse C te komen.

Het eerste feestje werd begin december gevierd: het behalen van de eerste periodetitel. De prijs is een bevestiging dat de ingeslagen weg succesvol is. Die weg is ingeslagen door Jordy Peters, pas 25 jaar en bezig aan zijn tweede volledige seizoen als hoofdtrainer. Vorig seizoen bleek een opbouwjaar (“omdat je veel nieuwe dingen gaat proberen, is dat ook een beetje je eigen schuld geweest”) met wisselvallige resultaten en een tiende plek. Dit seizoen is het tijd om te oogsten.

Dat gaat vooralsnog vrij aardig. Van de eerste negen wedstrijden werden er zeven gewonnen, één keer gelijk gespeeld en één nederlaag (2-0 bij DIO). De periodetitel was de eerste beloning en met een voorsprong van vijf punten op achtervolger Heemstede (weliswaar een wedstrijd minder gespeeld) zeker niet onverdiend. Het moet uiteindelijk leiden tot promotie naar de vierde klasse, iets wat Nieuw Sloten tot op heden nog niet is gelukt met een anoniem bestaan in de kelder van het amateurvoetbal.

Trainer
Volgens Jordy Peters is het verschil tussen vorig seizoen en de huidige jaargang en dit seizoen eenvoudig te verklaren, zei hij na het winnen van zijn eerste prijs als hoofdtrainer. “We zijn breder geworden in de selectie en er is wat meer concurrentie ontstaan. De mentaliteit is daardoor een stuk scherper en het is nu ook een hele hechte groep geworden. Het is echt een team en niet alleen de eerste elf, maar ook wat daarachter zit.”

Het huidige succes smaakt volgens hem naar meer. “De wil om kampioen te worden is binnen de spelersgroep heel groot en binnen de staf natuurlijk ook. We zijn allemaal voetballer geweest, dus je wil het hoogst haalbare. Als ik naar de breedte en wil van mijn eigen ploeg kijk, is een kampioenschap zeker realistisch. Alleen moet je zorgen dat je constant blijft en dit wekelijks door kan trekken met z’n allen.”

Blikvanger
Eén van de dragende krachten is Jimmi Groenendijk, ondanks zijn jonge leeftijd (20) de aanvoerder van de Amsterdammers. Hij speelt zijn hele leven bij de club, doorliep de jeugd en stroomde drie jaar geleden door naar het eerste elftal. Groenendijk heeft ervaren dat het dit seizoen een stuk beter gaat. “De trainer kan meer kiezen, waardoor iedereen scherper is geworden. Iedereen moet strijden en vechten voor zijn plek in het team. We hebben ook een groep van veertig spelers, toch vrij uitzonderlijk voor de vijfde klasse.”

De gemiddelde leeftijd van de basiself ligt rond de 21. Behoorlijk jong, weet Groenendijk, en dat merken ze zelf ook. “Maar dat is misschien ook de kracht van het team. Gedreven om echt iets met elkaar te bereiken.” De verdediger annex middenvelder kan niet ontkennen dat er behoorlijk wat geluk aan hun kont kleeft. “Er zijn een paar wedstrijden die we in de laatste minuten wonnen. Dat is deels kwaliteit, maar je moet er toch een beetje geluk bij hebben.”

Verwachting 2019
Wel of geen geluk; Nieuw Sloten kan nu worden gezien als een serieuze kampioenskandidaat. “Ik denk dat wij gewoon kampioen worden”, klinkt het stellig uit de mond van Groenendijk. “Misschien een beetje arrogant, maar wij hebben een heel goed team dat voor elkaar door het vuur wil gaan. We hebben met z’n allen één doel. Zolang we zo blijven spelen als in de eerste seizoenshelft, ben ik ervan overtuigd dat wij iedereen kunnen verslaan. En als wij iedereen verslaan, zijn we kampioen. Zo simpel is het.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)