Winterkoning deel 11: Pancratius (zaterdag 4E)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een twaalfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 11: Pancratius, dat nog geen punt verspeelde en na elf wedstrijden bovenaan staat in de zaterdag vierde klasse E, met maar liefst 33 punten.

Er is geen andere ploeg in de regio Amsterdam die zo overtuigend van start ging, als Pancratius deed. Er werd geen punt verspeeld en daarnaast kregen de Badhoevedorpers de minste doelpunten tegen in hun competitie. De ploeg van Danny Hijzelendoorn presteert statistisch het best in de hele regio, getuige de Appels met Peren-lijstjes. Een vliegende start, van een elftal waar trainer Danny Hijzelendoorn de basis voor heeft gelegd. Hij heeft zijn selectie zorgvuldig bij elkaar gezocht met als doel te presteren in de vierde klasse. Dat betekende een onwennige oefenperiode, maar ondanks dat er op het begin afgetast moest worden, volgden de goede resultaten elkaar in rap tempo op. Opvallend detail: zes van de elf wedstrijden werd met slechts één doelpunt verschil gewonnen.

De trainer
Danny Hijzelendoorn begon dit seizoen als hoofdtrainer van de zaterdagselectie. Een welkome frisse wind waaide door de zaterdagselectie, dat de seizoenen hiervoor niet wist te presteren, met als doel om kampioen te worden in de vierde klasse. “Ik heb de ambitie om alleen maar omhoog te gaan en dat zag ik niet zitten met de toenmalige zaterdag 1, dus ik heb een heel nieuw team opgezet.”

Met dat nieuwe team heeft de oefenmeester al heel snel het goede gevoel te pakken. De sfeer is goed, want het elftal staat niet alleen op het veld zij aan zij. “Ik vind het heel belangrijk dat we af en toe met het team een drankje of uitje doen, wat de sfeer ten goede komt. Vanaf het begin af aan gaat het heel goed onderling, geen lastige jongens, weinig kaarten en wat ervaren jongens die hoog hebben gevoetbald, wat allemaal meehelpt.”

De prestaties zijn met deze optelsom goed te verklaren. Hijzelendoorn ziet in BFC een grote concurrent, waarmee Pancratius de strijd om de eerste plek zal blijven aangaan. “Daarnaast zijn wij zeker beter dan de rest van de ploegen, dus dat maakt het voetbal vaak lastig”, doelt Hijzelendoorn op het defensieve spel van zijn tegenstanders. “Maar toch hebben we heel stabiel gepresteerd, wat toch ook een compliment verdient, want je moet het toch elke week kunnen opbrengen.”

Blikvanger Danny van Ingen(l.) met aanvoerder Marciano Schep(midden), toen ze beiden nog uitkwamen voor het zondagelftal.

Blikvanger
Jarenlang opereerde Danny van Inge in het zondagelftal van Pancratius, maar afgelopen zomer maakte hij de switch naar de zaterdag. “Het voelt als een vriendenteam met de ambitie om kampioen te worden. Het voetbal was tot nu toe niet altijd even mooi, maar we staan wel bovenaan en de sfeer is ontzettend goed.” Zelf voelt het voor Van Inge als een kleine stap terug, maar vindt hij het wel zwaarder om nu in de vierde klasse op het veld te staan. “In de tweede klasse staat het tactisch vaak beter, dus nu loop ik de meters die ik voorheen niet hoefde te lopen, maar dat is niet erg, want het is me over het geheel echt meegevallen.”

De wedstrijd tegen BFC sprong er het meest uit, waarin de belangen groot waren. “Het was een wedstrijd waarin we verreweg het beste speelden, want het stond ontzettend goed en we gaven geen kans weg”, blikt Van Inge terug. “Toen werd het gat zeven punten, waarna het besef kwam dat we het niet meer uit handen mogen geven.”

Van Ingen in duel met Mohamed Youb én de scheidsrechter, tijdens de wedstrijd Pancratius-Wasmeer.

Verwachting 2017
“Wij gaan voor het kampioenschap”, benadrukt trainer Hijzelendoorn. “Na de winterstop hebben we directe concurrent Weesp, Muiderberg en BFC als eerste tegenstanders. Stel je wint die alledrie, dan kan het niet meer misgaan en word je kampioen.” De Badhoevedorpse oefenmeester is erg zelfverzekerd en vindt dat zijn ploeg het eigenlijk niet uit handen mag geven. “Ik ben wel zo arrogant om te zeggen dat BFC en wij beduidend sterker zijn dan andere ploegen.”

“De eerste wedstrijden na de winterstop zijn inderdaad beslissend”, beaamt Van Inge. “We staan nu ongeslagen bovenaan, als iedereen na de winterstop fit is, de neuzen dezelfde kant op blijven staan, dan denk ik dat het een hele leuke tweede seizoenshelft wordt.”

Tekst: Jimmy Miltenburg
Foto’s: Hans van Dijk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!