Wonderbaarlijke comeback Ajax in Noordwijk

Ajax leek zaterdagmiddag op weg naar weer een nieuwe nederlaag, na een 2-3 thuisnederlaag tegen DHSC, maar trainer Sander Middelbeek weigerde de hoop op te geven. Ondanks een groot aantal afwezigen en blessures wist hij zijn team te inspireren tot een wonderbaarlijke comeback tegen SJC. Ajax won met de hakken over de sloot: 1-3.

Op een werkelijk prachtig en super gastvrij Gemeentelijk Sportpark trad Ajax aan in de wetenschap dat bij winst van Huizen uit bij DHSC de titel binnen zou zijn en nacompetitie Ajax rest. De start was flets, toch kreeg SJC via Frans van Niel de eerste kans in de zevende minuut; zijn schot ging hoog over.

Moeizaam

SJC, dat nog niet veilig is, had alle reden om er vol voor te gaan en dat deed het ook. Zo was Tom Duindam in minuut zestien met een omhaal weer dichtbij doelman Deen te vinden. Het eerste schot op doel van Ajax viel pas halverwege te noteren; het schot van Buis, wat ruim naast ging, was het broze bewijs van de moeizame start van Ajax .

Ajax dat wel twee wist te scoren – beiden werden afgevlagd voor buitenspel – oogde inspiratieloos en niet fris, het spel was qua opbouw traag en stroef en voorin werden nauwelijks dreigende situaties gecreëerd waardoor doelman Hoogervorst heerlijk van de zon kon genieten.

Zo kabbelde het duel naar het rust signaal toe, waar Frans van Niel tot twee aan toe voor rust Virgil Deen nog kon testen, maar de Ajax doelman bleek al snel één van de weinige spelers die wél bij les was hedenmiddag.

Kans

Na rust was de eerste grote kans voor Ajax, Kenneth Misa Danso en Vicenzo Schep liepen elkaar in de weg na een perfecte voorzet van Van Kippersluis, waardoor de mogelijkheid stierf in schoonheid. Maar, de thuisclub kreeg loon naar werken na een uur. Een corner van Martijn van Trigt was er voor nodig, die de bal panklaar op het hoofd legde van Tom Duindam: 1-0.

Uitblinker

Nadat SJC de leiding had genomen was de fase daarna volledig op het conto van SJC schrijven. Uitblinker Virgil Deen hield met diverse reddingen Ajax op de been en Ruben Ligeon haalde nog maar eens en bal van de lijn. Met name Tom Duindam, Chris Hoogervorst en Martijn van Trigt groeiden uit tot ‘pechvogels’ of was het toch Virgil Deen die excelleerde en Ajax in leven hield?

Uit het niets

Het enthousiaste SJC rook dat er meer in zat, toch blies het bij vlagen onherkenbare Ajax een kwartier voor tijd opeens weer nieuw leven in de wedstrijd. Werkelijk helemaal uit het niets belandde de lange bal van Ruben Ligeon op het hoofd van de onopvallende Geoffrey Castillion, die de bal klaar legde voor de voeten van Vicenzo Schep die op zijn beurt SJC-doelman Lex Hoogervorst te ver voor zijn doel zag staan en zijn heerlijk geplaatste boogbal verdween in het net voor de 1-1. Zo kon de warming up van assistent trainer Atilla Yildirum alsnog beëindigd worden.

Het duel kon plots weer alle kanten opgaan, het was een genoeglijk schouwspel van twee teams; Ajax was helemaal wakker alsof het daarvoor zich verslapen had en nu volop bij de les was. Het moe gestreden en pechvolle SJC kreeg tien minuten voor het einde via Leon Heemskerk (redding Deken, red.) nog wel een grote kans, maar Ajax leek de langste adem te hebben.

Want het venijn zat hem duidelijk in de staart, ondanks nog een grote kans voor van SJC-er Trigt vlak voor tijd. En zo mocht Ajax wederom de armen in de lucht steken, nadat een verre inworp van Roy Deken op het hoofd belande van Carlos Opoku, die de bal voor de voeten kopte van Kenneth Misa Danso die doelman Hoogervorst bijna veraste. De rebound was voor Opoku, die de bal simpel binnen prikte voor de 1-2.

Honderd

De dreun was enorm voor SJC, helemaal toen Asaki Suzuki een lange bal gaf op Kenneth Misa Danso, doelman Hoogervorst kwam te vroeg uit zijn doel en kon Misa Danso de doelman omspelen. Vanuit een lastige hoek wist Danso de bal alsnog hoog in de rechter bovenhoek binnen schieten (1-3). De overwinning was extra speciaal voor Danso, die zijn 100e doelpunt in het shirt van Ajax scoorde. De 34-jarige spits is een echte clubman en genoot zichtbaar van zijn mijlpaal. En zo eindigde deze middag zowaar nog in een hosanna stemming, helemaal toen bleek dat DHSC het groen-gele Huizen nog geen kampioen had gemaakt en de hoop misschien weer helemaal terug is bij de nummer twee.

Bewondering

Middelbeek was na afloop trots op zijn team en toonde diepe bewondering. “We wisten dat het een lastige middag zou worden vanwege de vele afwezigen”, zei hij na afloop. “Maar we hebben karakter getoond en nooit opgegeven. Dit is een overwinning voor het hele team.”

Ajax heeft nu nog vier punten achterstand op koploper Huizen, maar Middelbeek wil nog niet naar de titel kijken. “We moeten eerst maar eens winnen van Ter Leede volgende week”, zei hij nuchter. “Daarna zien we wel verder.”

Tekst: Marcel Wagenmakers

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde divisie A

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)