WV-HEDW in bloedstollende thriller naar tweede ronde nacompetitie

Vorige week greep WV-HEDW de laatste strohalm om in ieder geval nog in de nacompetitie te mogen strijden om in de Vierde Divisie te blijven. In de eerste ronde van deze nacompetitie stonden de Amsterdammers thuis tegen BFC uit Bussum (periodekampioen en als vijfde geëindigd in de eerste klasse A) voor de uitdaging om hun voorlopige ontsnapping in leven te houden. Het werd een ongekend heroïsche strijd en er kwam zelfs een verlenging aan te pas, maar de uiteindelijke 5-3 overwinning betekende wel dat WV-HEDW nog altijd uitzicht heeft op een volgend seizoen op landelijk niveau. Wat dat betreft dienen er nog twee wedstrijden te worden gewonnen, te beginnen die van aanstaande woensdag in Broek op Langedijk tegen competitiegenoot BOL.

Strijdplan

Coach Tijs Schipper koos vooraf voor een strijdplan dat bestond uit direct maximaal druk zetten: “Zo’n eersteklasser moet je namelijk niet het idee geven dat er bij jou iets te halen valt.” De wedstrijd was echter nog geen vijf minuten oud, of de eerste tegenslag was een feit. Want ondanks dat Schipper’s elftal de tegenstanders volgens plan direct vastzette op eigen helft, was het BFC dat met een goed uitgespeelde uitbraak de score opende. Uit volle macht en nadrukkelijk positief coachend deed Schipper er vervolgens alles aan om zijn ploeg over de teleurstelling heen te helpen. “Deze ploeg heeft het in zich om terug te knokken en wedstrijden om te keren. Bewust coach ik dan zo om ze te steunen, om ze als het ware het laatste zetje te geven.” De opzet werkte onmiskenbaar, want WV-HEDW deelde over het hele veld de lakens uit. BFC kreeg nauwelijks de kans om zelf fatsoenlijk op te bouwen. Toch zou het eerst nog erger worden voor de thuisploeg, doordat doelman Dion Thomas zich na een half uur spelen verkeek op een afstandsschot in een ogenschijnlijk niet dreigende situatie. De bal verdween in de hoek achter Thomas en BFC stond op 0-2, en dat terwijl de bezoekers tot dan toch echt maar één echte scoringskans hadden gehad (en benut). Voor effectiviteit een tien voor de eersteklasser, een dodelijke constatering waar WV-HEDW met al zijn vooralsnog niets tegenover had gezet.

Vier minuten later was dan eindelijk een passend Amsterdams antwoord. Tim Correia krulde een vrije trap van net buiten de zestien zodanig perfect langs de muur dat de aansluitingstreffer een feit was. De thuisploeg was meteen weer terug in de race. In de aanval greep Rommelo Austin zo langzamerhand een hoofdrol. De snelle buitenspeler zou daarbij gaandeweg uitgroeien tot één van de absolute uitblinkers. Maar ondertussen bleek de gifbeker nog niet leeg te zijn, want opnieuw sloeg BFC als vanuit het niets toe. Deze keer speelde Timo van Roemburg op eigen helft de bal in de voet van een tegenstander, die vervolgens het cadeautje direct uitpakte: 1-3. “Het was ook mijn fout,” bekende collega-verdediger Oscar Abouseada na afloop. “Ik coachte hem verkeerd.”

Blijven gaan

Met de robuuste Jordy Dijkhuizen in het veld voor Dean van Zwieten, schoot WV-HEDW ongeacht de achterstand weer fanatiek uit de startblokken. De ploeg verzaakte geen moment, en zo spelend was de nieuwe aansluitingstreffer slechts een kwestie van tijd. Na tien minuten was het moment daar, Jack van Moerkerk tikte alert de 2-3 binnen aan het eind van een goed uitgespeelde aanval. Er volgen goede kansen voor Abouseada en Correia, maar de gelijkmaker bleef nog uit. Ondertussen mocht de defensieve aandacht geen moment verslappen, want de schaarse BFC-uitbraken waren nooit van gevaar ontbloot.

Met nog een kwartier te gaan miste Jack van Moerkerk een unieke kans in de rebound. De net daarvoor ingebrachte routinier Ashraf Azzouz schoot vervolgens een moeilijke scoringsmogelijkheid voorlangs, maar diezelfde Azzouz bracht luttele tellen later het gehele thuispubliek op de banken. Nadat hij zichzelf had vrijgespeeld aan de zijlijn halverwege de speelhelft van de tegenstander, schoot hij in één keer de bal in de verste hoek achter de kansloze BFC-keeper. Het betekende de gelijkmaker en een wonderschoon doelpunt bovendien, al toonde WV-HEDW-icoon Azzouz zich na afloop een eerlijk man. “Nee hoor, dit was geen bewust doelpunt, wat ik wilde was een zo strak mogelijke voorzet afgeven.”

Juichen na de gelijkmaker van Ashraf Azzouz.

In de resterende reguliere speeltijd liepen de emoties nog hoog op maar gescoord werd er niet meer.

Genadeklap in verlenging

“Niet loslaten, druk blijven houden,” was het devies van Schipper voor de verlenging, ook als de in de lucht hangende voorsprong zou worden bereikt. En dat was precies wat er in beide verlengingen gebeurde. Ashraf Azzouz gaf halverwege de eerste verlenging een perfecte assist af op Yamiro Macrander. Laatstgenoemde kon de 4-3 eenvoudigweg niet meer missen. WV-HEDW verslapte ook daarna geen moment, zelfs niet nadat Correia in de tweede verlenging de doelman omspeelde en de 5-3 eindstand op het bord bracht. De met succes getoonde veerkracht maakte de ontlading van de ploeg na afloop vanzelfsprekend groot. “Dit kunnen wij, in de competitie kwamen wij soms ook zo terug na een achterstand,” lachte Oscar Abouseda. ‘Gouden’ invaller Ashraf Azzouz memoreerde dat hij blij was dat zijn mogelijk laatste thuiswedstrijd voor WV-HEDW op zaterdag zo goed verlopen was. “Ik stap over naar onze zondagafdeling, dat is toch iets van afbouwen al gaan we wel tweede klasse spelen.”

Lof

Tijs Schipper tenslotte was vol lof over de door zijn ploeg geleverde energie, negentig minuten en twee verlengingen en alle extra tijd lang. “Wij hebben gewonnen omdat wij dát wisten op te brengen, we lieten de druk nooit verslappen.”

Bekijk hier de uitslagen en het programma in nacompetitie Vierde Divisie/ 1e Klasse

Tekst: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)