Zeeburgia

Zeeburgia herkiest bestuur: “Saamhorigheid binnen de club is groot”

De leden van Zeeburgia kozen donderdagavond unaniem voor de herbenoeming van het kandidaat-bestuur met Marianne van Leeuwen als voorzitter van de vereniging. Samen met zeven andere bestuursleden wil zij de ingezette weg van de afgelopen jaren voortzetten.

Waar tijdens een gemiddelde Algemene Ledenvergadering zo’n twintig man fysiek aanwezig is, lieten donderdagavond maar liefst 61 leden van zich horen. Zij stemden voor een kandidaat-bestuur dat naast Van Leeuwen ook uit Huub Wilbrink, Nabil Laghrich, Rodney Orzeszek, Maureen Dompig, Erny Kort, Saïd Amallah en Robert Roosenstein bestaat. “Dat hoge aantal laat de heersende saamhorigheid binnen onze club zien”, vertelt Van Leeuwen trots over de herbenoeming. “Tijdens de coronacrisis merken wij als bestuur dat iedereen nog eens extra zijn schouders eronder zet. Vrijwilligers doen keihard hun best om te helpen met het handhaven van de regels, zodat het voetbal door kan gaan. Dat is natuurlijk waar het bij Zeeburgia om gaat.”

De leden van Zeeburgia kregen tijdens de vergadering eveneens de mogelijkheid om kritische vragen te stellen. Zo vroegen ze het bestuur over de gebeurtenissen aan het begin van het jaar. Van Leeuwen en Wilbrink lieten destijds weten dat zij zich niet opnieuw verkiesbaar zouden stellen, maar trokken dit besluit later in. “Het waren uitstekende vragen van onze leden, waardoor we goed konden uitleggen hoe we elkaar als team weer hebben gevonden.” Daarnaast nam het bestuur de tijd om de jaarcijfers door te nemen en de begroting voor het lopende seizoen. “Vorig seizoen is positief afgesloten, waardoor we een financiële buffer konden opbouwen, die we in dit lastige corona seizoen heel goed kunnen gebruiken. ”

Als ervaren bestuurder in het bedrijfsleven begon Van Leeuwen zes jaar geleden als bestuursvoorzitter van de roemruchte vereniging. In die jaren werden al verschillende doelstellingen bereikt. “Er is allereerst een duidelijk zichtbaar fysiek verschil met hoe het zes jaar geleden was. Dan bedoel ik het nieuwe clubhuis dat we hebben gerealiseerd en het opknappen van het sportpark. Dat was hoognodig.” Daarachter ziet Van Leeuwen een gestroomlijnde organisatie die beter opereert. “Met onze verenigingsmanager Antonio (Dias, red.) hebben we iemand in huis die veel belangrijke taken op zich neemt. Bovendien hebben Mike (Kolf, red.) en Roger (Karamat Ali, red.) ervoor gezorgd dat onze jeugdopleiding nog beter op de kaart staat. En waar we zes jaar geleden een handjevol senioren recreatieteams hadden, zijn dat er nu 25. Daar ben ik trots op.”

Van Leeuwen vertelt verder: “We hebben al veel gedaan maar zijn natuurlijk nooit klaar. We willen onze opleiding naar een nog hoger niveau brengen en daarbinnen ook het meisjesvoetbal steeds meer aandacht geven. We staan midden in de maatschappij en laten onze maatschappelijke betrokkenheid regelmatig blijken, bijvoorbeeld bij het onderwerp racisme rond de voetbalvelden. Daarmee bezig zijn geeft mij voldoening.”

De opleiding en de maatschappelijke betrokkenheid zijn twee componenten uit het strategische plan dat het bestuur donderdagavond aan zijn leden presenteerde. Dit plan bestaat in totaal uit vier componenten. “We willen de club nog gezelliger maken voor het grote aantal senioren recreatieteams en de spelers daarvan meer bij de club betrekken. Bovendien willen we blijven investeren in wat we noemen de Zeeburgia-community. Daarmee bedoelen we alle Amsterdammers en mensen van buiten Amsterdam, die vanuit hun verleden iets met Zeeburgia hebben, niet alleen de twaalfhonderd leden van vandaag. Voor hen is bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie met nieuwjaarswedstrijden terug van weggeweest. ”

Een belangrijke spil binnen de succesformule van het bestuur is Kolf, die als Hoofd Opleiding zijn sporen reeds verdiende. “Mike blijft de voorman binnen onze opleiding, al rusten de taken op meer schouders. Zo is er per leeftijdscategorie een coördinator, die samen met hem beslissingen maakt. Dat blijft zo.” Van Leeuwen benadrukt nog altijd blij te zijn met de aanwezigheid van de geprezen clubman. “Mike zal altijd belangrijk blijven. Het komt voor een groot deel door hem dat we met Zeeburgia staan waar we nu staan. Puur naar de opleiding gekeken is hij zelfs de allerbelangrijkste persoon binnen de club.”

Ook de komende drie jaar staat Van Leeuwen dus weer aan het roer van de Amsterdamse club. De voorzitter kijkt met veel plezier uit naar de komende jaren, waarin ze opnieuw hoopt Zeeburgia naar een hoger niveau te brengen.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)