Zwak laatste kwartier leidt tot nederlaag De Volewijckers

In zaterdag 4a ging De Volewijckers tegen ZVC’22 hard onderuit. De Noord-Amsterdammers kregen in Zaandam een pak op de broek: 5-2.

In striemende regen ging ZVC’22 strijdlustig van start. Volewijckers werd meteen in de tang genomen. Vanaf de vleugels zocht de thuisclub naar openingen. Dat lukte vooral op de linkerflank via Faissal Ouazane. De linksbuiten stichtte gevaar met strakke voorzetten, die echter niet op waarde door de aanvallers werden omgezet. Het vizier stond niet op scherp, of een Volewijckers lichaamsdeel zat ertussen, of een bal of twee werd van de doellijn getrapt of Volewijckers-doelman Noel Reit stond in de weg.

Volewijckers kwam zeker de eerste twintig minuten niet in de partij voor. ZVC’22 was wat de klok sloeg. Op de prima bespeelbare kunstgrasmat bleef ZVC’22 op zoek naar zijn openingstreffer. Het leverde echter alleen veel corners op en Volewijckers kwam ermee weg. Dieper in de eerste helft kwam Volewijckers beter in de wedstrijd, maar echt vlot ging het niet lopen. Plotseling stonden de groen-witten met 0-1 voor. Na een tweede aanval na 35 minuten spelen waar muziek in zat brak linksback Djenghis Dams na een dieptepass stevig in het zestienmetergebied van ZVC’22 door. In het op het oog normaal duel met een ZVC’22-verdediger ging Dams onderuit. De warrig fluitende scheidsrechter René Vagevuur wees naar de penaltystip. De makkelijk gegeven pingel werd door Dams zelf omgezet: 0-1.

Volewijckers koesterde zijn onverwachte voorsprong en kwam in een laatste aanval van het eerste bedrijf goed weg. ZVC’22-middenvelder Erkan Malkoc gleed een voorzet vanaf rechts met bal en al rakelings naast het doel.

In het tweede bedrijf eenzelfde spelbeeld met een aanvallend ZVC’22 met andermaal de nodige kansen. Volewijckers hield stand en kreeg opeens een uitstekende kans op zijn tweede doelpunt. Miro Robert werd met een steekbal weggestuurd richting ZVC’22 doel. De aanvaller werd in een positie van één op één met ZVC’22 doelman Luc van Rijn echter afgevlagd en afgefloten voor buitenspel. Een dubieuze beslissing van de leidsman, van buitenspel was totaal geen sprake. Van een eventuele comfortabele voorsprong voor De Volewijckers was het even later in de 70e minuut 1-1. Nu werd een voorzet wel benut en schoot de naar voren gekomen verdediger Mounir Raji van dichtbij binnen: 1-1. 

Enkele minuten later beet De Volewijckers eindelijk eens van zich af. Het kwam weer op voorsprong na een knappe combinatie wat voor het moeizaam spelende Volewijckers resultaat had. De laatste pass naar links ging naar middenvelder Yannis Steenhuisen, die rende door in het zestienmetergebied en knalde raak in de korte hoek: 1-2. 

En dan kwam de partij uit in het laatste kwartier. Van beide kanten kwamen er verse krachten in het veld. Dat pakte voor ZVC’22 beter uit dan voor De Volewijckers. Met enkele stevige bulldozers voorin ging het fysiek een tandje omhoog en in een ‘Zaans kwartiertje’ draaide ZVC’22 de score helemaal om. Een hoekschop bracht chaos achterin bij De Volewijckers en ZVC’22-midvoor Onur Saricam profiteerde hiervan: 2-2. De laatste tien minuten was het helemaal kermis voor de thuisclub. Erkan Malkoc won een fysiek een duel en pendelde op het doel af en drukte af met een laag schot: 3-2.

Volewijckers zakte definitief door zijn benen en ZVC’22 haalde in de slotfase nu wel de trekker over. Een duwfout bij De Volewijckers in de zestien was de opmaat voor een strafschop, ingeschoten door Saricam: 4-2. De Zaandammers denderde nog even door en vlak voor tijd scoorde één van de invallers met een schot vanaf de rechterflank voor de 5-2. Zo werd het voor De Volewijckers letterlijk en figuurlijk een middag die in het water viel tegen in de laatste fase van de wedstrijd een ontketend ZVC’22. Drie belangrijke punten voor de geel-blauwen en de kloeke zege werd na het laatste fluitsignaal in de gestaag vallende regen begrijpelijk uitbundig gevierd. 

Volgende week gaan de Zaandammers op bezoek bij De Wherevogels in Purmerend. De Volewijckers heeft weer een uitwedstrijd: het trekt naar Alkmaar waar Kolping Boys de tegenstander is. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 4a

Tekst: Peter Oud

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)