AFC 120 jaar: terugblik op kampioenswedstrijd ’61

De oudste voetbalclub van Amsterdam, AFC, bestaat vandaag 120 jaar. Het Amsterdamsche Voetbal vroeg clubarchivaris Rik de Boer naar zijn mooiste moment in de rijke historie van de club. Daar hoefde hij niet lang na te denken. “Dat is zonder enige twijfel de kampioenswedstrijd tegen Celeritudo uit Utrecht in 1961. AFC schaarde zich toen officieel in de top van het amateurvoetbal.”

Zelf stond De Boer destijds langs de kant. Hij was zeventien jaar en speelde bij AFC in de jeugd. “Het eerste speelde de laatste wedstrijd tegen Celeritudo, die op dat moment slechts één punt achter stond op ons. We moesten dus in een onderling duel uitvechten wie de kampioen van de tweede klasse B werd. Toen zij de 0-1 maakten dacht ik: ‘Godverdorie, daar gaan we weer. We waren al vijftien jaar geen kampioen geworden.”

AFCpubliek

In het clubblad De Schakel schreef een verslaggever over het dramatische begin van de wedstrijd: ‘Over de eerste helft van deze uitermate belangrijke wedstrijd zou een candidaat-psychiater voldoende stof hebben kunnen vergaren om over de roerselen der ziel tijdens een voetbal wedstrijd een dissertatie te schrijven.’

Voor de AFC-supporters was het een hele opluchting toen Rokus Hoogendoorn in de tweede helft de bal in de linkerbovenhoek schoot. Niet veel later maakten Robbie Duis en Wim Bouwhuis respectievelijk de 2-1 en de 3-1. Het feest kon losbarsten. “Dat was echt een enorme ontlading. We zijn na de wedstrijd in koetsen naar de RAI gereden, geweldig.”

“Dit was een keerpunt in de geschiedenis van AFC. We speelden al veertig jaar in de tweede klasse, dus we snakten echt naar promotie. We traden in dat jaar eindelijk uit de anonimiteit. AFC was vanaf toen een topclub in het amateurvoetbal en we hebben die plek niet meer afgestaan.”

AFCelftalfoto61

Volgens De Boer was de rol van de trainer Gé van Dijk doorslaggevend. “Hij kwam uit de eigen kweek bij Ajax en heeft daar jarenlang gevoetbald. Hij heeft zelfs nog het Nederlands elftal gehaald. Met die achtergrond wist hij AFC naar een hoger plan te tillen. Zonder hem was het niet gelukt.”

De spelers van het succeselftal zijn voor De Boer legendarisch. “De spelers waren en zijn nog steeds helden. Ik keek tegen ze op. Met name de aanvoerder Henne Boskamp maakte grote indruk. Boskamp was echt een leider. Hij deed altijd de speeches bij het traditionele Jaardiner. Boskamp was een begenadigd spreker. Helaas is hij overleden.” AFC reikt sinds 1929 ieder jaar de AFC Nobelprijs uit aan iemand die dat jaar veel heeft betekend voor de club. In 1989 is de naam veranderd in ‘Mr. Henne Boskamp Nobelprijs.’

Verslag: Sam Porskamp
Foto’s uit ‘115 jaar competitievoetbal AFC’

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)