AFC morst in slotfase punten tegen Kozakken Boys

Sportpark Goed Genoeg was maandenlang bijna een onneembare vesting voor tegenstanders van tweededivisionist AFC, maar in de laatste drie thuiswedstrijden heeft de ploeg van Uli Landvreugd niet meer gewonnen. Na een puntendeling met Katwijk en een verloren topper tegen IJsselmeervogels pakte nu middenmoter Kozakken Boys een punt: 1-1.

Hoewel AFC vooral na rust de betere kansen kreeg, was het gelijkspel niet geheel onterecht. Kozakken Boys deed immers niet onder voor de koploper en was de eerste helft zelfs de betere ploeg. Het leverde één enorme mogelijkheid op. Robert Mutzers dook vrij op voor doelman Patrick Zonneveld, die met een fraaie redding een tegentreffer voorkwam. AFC kon daar alleen uit standaardsituaties iets tegenover stellen met kopballen van Yordi Teijsse.

In voetballend opzicht was het gemis van bepalende spelers als Tim Linthorst (geblesseerd) en Kenny Teijsse (geschorst) duidelijk zichtbaar bij een stroef en onrustig AFC. Een kleine donderspeech van Landvreugd tijdens de rust (‘we moesten meer in de duels komen’) zorgde voor een wake-upcall en een vroege openingstreffer van Johan Kulhan was overduidelijk een bevrijding. Direct een minuut na de hervatting knalde Johan Kulhan van zo’n twintig meter raak. Doelman Nils den Hartog had geen antwoord op zijn streep in de linkerbovenhoek: 1-0.

Met een voorsprong op zak kon de thuisploeg iets vrijer voetballen. Daardoor werden er ook een paar goede kansen gecreëerd. Raily Ignacio trof de paal, Yordi Teijsse schoot recht op Den Hartog en zag zijn harde kopbal even later gepakt worden. Ook bleek Kulhan een tweede treffer niet gegund; vanaf dezelfde afstand schoot de middenvelder nu naast.

Omdat het AFC niet lukte de wedstrijd te beslissen, bleef Kozakken Boys in leven. Daar maakten de bezoekers zes minuten voor tijd ook gebruik van. Een kopbal van invaller Charlton Vicento was doelman Patrick Zonneveld te machtig: 1-1. Het had in de blessuretijd zelfs nog erger kunnen worden, maar met een uiterste krachtsinspanning haalde aanvoerder Magid Jansen een lob van Ahmet El Azzouti van de doellijn om een nederlaag te voorkomen. Landvreugd: “Daar kwamen we goed weg.”

Het 1-1 gelijkspel voelde voor de Amsterdammers alsnog als een verlies. “Er zat meer in, maar we hebben er niet alles uitgehaald.” Achtervolger IJsselmeervogels is hierdoor weer een stukje dichterbij gekomen. De ploeg van Uli Landvreugd heeft nog een voorsprong van twee punten op de concurrent. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.