AFC rekent in slotfase af met VVSB

Topklasser AFC heeft op eigen veld een belangrijke zege geboekt op VVSB. De ploeg van Bart Logchies was met 3-1 te sterk voor de Noordwijkerhouters. De verdiende zege, voor het eerst in vijf jaar tegen VVSB, kwam pas in de laatste tien minuten tot stand.

Gemakkelijk ging het namelijk niet. Na tien minuten keek de thuisploeg tegen een achterstand aan. Terwijl AFC tevergeefs klaagde over een handsbal van Frans van Niel, kon de middenvelder zich door de verdediging frommelen en de openingstreffer binnen schuiven. Aan de andere kant had Koen Bosma al snel de gelijkmaker op de schoen, alleen stuitte het schot van de oud-VVSB’er op de voeten van doelman Ronald van der Meer.

AFC - VVSB

AFC nam daarna het heft in handen, was de betere ploeg, maar slaagde er niet in om een gaatje te vinden in de hechte defensie van VVSB. Na een half uur kwam de thuisploeg toch op gelijke hoogte. Melvin Grootfaam haalde met een goede actie de achterlijn en zijn lage voorzet werd door Daan Sutorius binnen gewerkt: 1-1.

Diezelfde Grootfaam was een paar minuten voor de rust nog ongelukkig toen hij bij de achterlijn Bekooij een duwtje gaf. De scheidsrechter wees resoluut naar de stip, maar kwam hier uiteindelijk op terug. Het zorgde voor een hoop ophef bij VVSB toen de bal op de rand van het strafschopgebied werd gelegd en de strafschop werd omgedraaid in een vrije trap. Deze actie leverde niks op, dus gingen beide ploegen met een 1-1 stand de rust in.

AFC - VVSB

Ook in de tweede helft had AFC het overwicht, alleen liet het de kansen onbenut. Jonathan Richard schoof de bal na een goede actie voorlangs het doel en Sutorius kopte uit een hoekschop van Bosma net over. VVSB beperkte zich tot de tegenaanval en was hierin ook nog erg gevaarlijk. Via Giovialli Serbony en AFC-aanvoerder Magid Jansen kwam de bal met wat geluk bij Vladimir Jozic. De aanvoerder van VVSB schoot echter recht tegen doelman Laszlo Sandor op.

De grootste kans van de tweede helft was voor Koen Bosma. De aanvaller ging alleen op Van der Meer af, maar hij twijfelde te lang en de doelman van VVSB greep de bal voor zijn voeten weg. In de tachtigste minuut kreeg de thuisploeg alsnog loon naar werken. Pieter Koopman stond inmiddels een halve minuut in het veld en vond bij zijn derde balcontact het net. Na een steekbal van Jansen hoefde de spits niet te twijfelen: 2-1.

AFC - VVSB

Daarmee leek de wedstrijd beslist. “Het was zo’n wedstrijd waarin de maker van de 2-1 de wedstrijd zou winnen”, blikte Koopman daarop terug. “En gelukkig was ik de maker. Daar sta ik voor in het veld.” Daan Sutorius maakte een paar minuten voor tijd aan alle onzekerheid een eind door na een combinatie met Bosma zijn tweede van de middag binnen te schieten en de eindstand op 3-1 te bepalen.

Het was de zesde thuiszege in zeven wedstrijden voor de Amsterdammers. Door de belangrijke overwinning klom AFC over VVSB heen naar de derde plek in de zondag Topklasse. De achterstand op koploper WKE, dat nog een wedstrijd tegoed heeft, bedraagt vier punten.