Ajax Zaterdag - EVV

Ajax Zaterdag sleept met Enoh in het elftal overwinning uit het vuur

Ajax Zaterdag heeft de volgende ronde van de KNVB Beker bereikt. De Amsterdammers boekten op het sportpark van Only Friends een 2-1 overwinning op EVV dat eveneens in de Derde Divisie uitkomt.

Door de huidige coronamaatregelen was het voor Ajax Zaterdag niet mogelijk om op De Toekomst te spelen. Only Friends, een sportclub speciaal voor kinderen en jongeren met een beperking, heeft met Ajax een samenwerking en gaf de amateurtak de mogelijkheid om op deze locatie de wedstrijd af te werken. Hoewel het voor Ajax Zaterdag daarom niet als een thuiswedstrijd aanvoelde, ging de club direct ijzersterk van start. Nadat Stefan Smal de bal van afstand in de handen van de keeper schoot, was het een paar minuten later al raak. Jip Bartels ontving de bal op de rand van het zestienmetergebied, draaide weg van zijn tegenstander en schoot in de korte hoek raak: 1-0.

Het was de start waarop Ajax Zaterdag vooraf hoopte. De ploeg van Detlef le Grand bleef na de vroege voorsprong goed voetballen en maakte vóór de tiende minuut zelfs de tweede treffer. Opnieuw kreeg Smal de mogelijkheid, maar deze keer lukte het hem wel om de bal tegen de touwen aan te werken: 2-0. EVV, afkomstig uit het Limburgse Echt, moest alle zeilen bijzetten om een afgang te voorkomen en creëerde de nodige kansen. Met een bal voorlangs en een kopbal over het doel dwong de club twee mogelijkheden af, maar voor veel gevaar zorgde dit niet. Bij Ajax Zaterdag was het voor rust alleen nog Luuk Slegt die kon scoren, maar dat schot ging over.

Ajax Zaterdag, dat Eyong Enoh zestig minuten lang liet meespelen, kwam ook in de tweede helft aan het voetballen, maar had moeite om de scherpte van het eerste bedrijf vast te houden. Virgil Deen, die deze zomer overkwam van Swift, kon zich daarom belangrijk maken met een aantal uitstekende reddingen. De doelverdediger had duidelijk niet de angst om uit zijn doel te komen en gaf EVV nauwelijks de mogelijkheid om te scoren. Na ruim een uur spelen viel dat doelpunt echter alsnog. De bal viel uit een standaardsituatie in het zestienmetergebied van Ajax Zaterdag, waarna Juul Respen deze het doel in schoot: 2-1. Daardoor kreeg EVV weer hoop op een resultaat. Waar de Limburgers steeds meer op de aanval gingen, kreeg de thuisploeg meer ruimte om te voetballen. Het resulteerde aan beide kanten nog in grote kansen, maar er vielen geen doelpunten meer.

Waar Ajax Zaterdag de doelstelling had om de eerste voorronde van de KNVB Beker te overleven, was het voor Le Grand vooraf niet eenvoudig om zijn elftal te prepareren. “We begonnen in de eerste helft uitstekend en waren blij dat we snel op voorsprong kwamen”, vertelde de oefenmeester na afloop. “Maar je merkt aan alles dat de onderlinge afstemmingen nog veel beter kunnen. Enoh doet het bijvoorbeeld geweldig met zijn coaching en motivatie, maar is pas een week bij ons. Daarom heeft hij tijd nodig om automatismen met zijn teamgenoten te krijgen.” Le Grand zag tegen EVV voldoende onderdelen om mee verder te gaan. “Elke week nemen we een nieuwe stap in onze ontwikkeling als team. Daarmee moeten we verdergaan.” Volgende week wacht voor Ajax Zaterdag de eerste competitiewedstrijd tegen DVS.

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)