Idaline Andriessen

CTO ’70 honderd jaar: Idaline Andriessen sinds 1974 bestuurslid

De Duivendrechtse voetbalvereniging vv CTO ’70 viert op zondag 1 maart zijn honderdjarig bestaan. Samen met Idaline Andriessen, Latif Wooter, Rodger Meijer, Paul Cramer en Lars van der Velden bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 1: een gesprek met het bestuurslid Idaline Andriessen.

Bestuurslid

Als je het over CTO hebt, dan komt de naam van Idaline snel langs. Andriessen is al sinds 1974 actief als bestuurslid. “Mijn vader was al bij de vereniging betrokken voor de fusie (TAVENU en ODA gingen in 1970 samen, red.) en mijn broers voetbalde al bij de club”, legt ze uit. Bovendien werd Andriessen ook nog eens scheidsrechter. “Mijn jongste broertje voetbalde bij de club, maar hij had regelmatig geen scheidsrechter. Toen dacht ik: dat lukt mij ook wel. Ik ben daarna de scheidsrechterscursus gaan volgen en een aantal jaren KNVB-scheidsrechter geweest.”

Door de jaren heen is Andriessen altijd binnen het bestuur van CTO gebleven. Een rol die op haar lijf is geschreven. “CTO is een dorpse vereniging die voortkomt uit een kleine gemeenschap, wat met 450 leden nog altijd zo is. Iedereen kent elkaar bij de club en we delen lief en leed met elkaar. Het is gewoon enorm gezellig toeven bij ons.”

Clubcultuur

Andriessen heeft in de afgelopen 46 jaar een hoop meegemaakt, dus ook een aantal aspecten zien veranderen. “Wij waren van origine een échte Duivendrechtse vereniging. Doordat in Duivendrecht nieuwbouw werd gepleegd, was er op een gegeven moment een enorme aanloop bij onze jeugdafdeling. De jeugd werd echter ouder, terwijl er geen nieuwe aanwas kwam in Duivendrecht. De toevoer van onderaf werd daardoor minder, maar tegelijkertijd kwam de Bijlmermeer wél tot ontwikkeling. Aangezien we daar op loopafstand zaten, hebben we ook veel jeugd uit de Bijlmer binnengehaald. Daarmee is er zeker iets in de cultuur veranderd, want we zijn inmiddels een multiculturele vereniging.”

Mensen kiezen volgens Andriessen echter niet voor niets voor de Duivendrechtse club. “De mensen die voor CTO kiezen, die doen dat écht bewust. Dat betekent dat zij zich ook aan onze verenigingscultuur conformeren. Dat is nog steeds zo, want we trekken nog altijd jeugd uit Amsterdam Zuidoost. We zijn als club altijd heel duidelijk in wat we kunnen bieden én wat we terugverwachten. Wat dat is? Ouders van jeugdleden moeten bijvoorbeeld meehelpen als vrijwilliger in de kantine. Wij hebben dat als eerste vereniging in Amsterdam en omstreken verplicht gesteld. Dat functioneert uitstekend. Inmiddels heeft bijna iedere vereniging deze afspraak.”

Koninklijke onderscheiding

Burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen benoemde Andriessen namens de Koning der Nederlanden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze kreeg de onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk bij zowel CTO als de KNVB. “Ik ben twintig jaar geleden erelid van de club geworden en dat was op dat moment een behoorlijk onderwerp. De koninklijke onderscheiding kwam wat dat betreft volledig uit de lucht vallen. Dat doet me zeker wat, aangezien het ook gaat om de zaken die ik buiten de vereniging heb gedaan. Het is simpelweg enorm eervol.”

Het belangrijkste vindt Andriessen echter de club, die zondag honderd jaar bestaat. “Het is een bijzondere ervaring, want toen de club zestig jaar bestond zat ik zes jaar in het bestuur. Dat was het eerste officiële wat ik meemaakte. Bovendien hebben we het tachtig en negentig jarige bestaan gevierd. Het is mooi om daar nog altijd deel van uit te maken”, aldus Andriessen.

Tekst: Jordi Smit
Foto: CTO

CTO ’70 honderd jaar: zaterdagtrainer Latif Wooter

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)