Paul Cramer

CTO ’70 honderd jaar: jeugdvoorzitter Paul Cramer

De Duivendrechtse voetbalvereniging vv CTO ’70 viert op zondag 1 maart zijn honderdjarig bestaan. Samen met Idaline Andriessen, Latif Wooter, Rodger Meijer, Paul Cramer en Lars van der Velden bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 4: een gesprek met jeugdvoorzitter Paul Cramer.

CTO-bestuur

Paul Cramer loopt sinds jaar en dag bij de Duivendrechtse voetbalvereniging rond en is al een flinke tijd trots jeugdvoorzitter van de club. “Het is een unicum, want zoveel verenigingen zijn er niet die honderd jaar bestaan”, reageert hij op het jubileum. CTO heeft het, net als vele andere voetbalclubs, niet altijd gemakkelijk om het bestuur vorm te blijven geven. “Het bestuur van vele verenigingen bestaat al jarenlang uit oudere mensen die de kar voortrekken. Dat hebben wij ook, want dat is de tendens van de maatschappij. Jongere mensen hebben en nemen steeds minder de tijd om zich vrijwillig in te zetten, wat je overigens ook ziet bij tennis en hockey. Eigenlijk moet het na aanmelding vanzelfsprekend zijn dat je ook iets voor de club doet.”

Zélf heeft Cramer altijd de noodzaak gezien om wat bij zijn club te doen. Zijn rol als jeugdvoorzitter brengt hem tot de kern van de vereniging: de jeugdafdeling. “Het is geweldig om jeugdvoorzitter te zijn. Iedereen vindt zijn eigen club het leukst, maar het belangrijkste vind ik dat CTO de spelers bij de mini’s net zo belangrijk vindt als die van het eerste elftal. Voor het selectieteam wordt een hoop gedaan, maar voor de jongste jeugd eveneens.”

“Het mooiste is dat kinderen die naar voetballen komen, ook weer met een blij gezicht weggaan”, gaat Cramer verder. “Uiteindelijk heeft ieder elftal een eigen trainer en begeleiders erbij. Dat is hard werken voor een jeugdbestuur, maar het is wél leuk. We zijn een club van 450 leden met 250 jeugdleden, dus ik ken als jeugdvoorzitter bijna iedereen bij naam. Als ik een jongetje bij de club zie lopen, vraag ik of zijn ouders daar vanaf weten. Zo niet, dan zeg ik: bel even naar je ouders dat je nog bij CTO loopt. Dat is ook het voordeel, want we zijn gewoon bereikbaar als kleine club.”

Multiculturele club

Niet alleen het dorpse gevoel is bij CTO belangrijk, ook is iedere cultuur welkom. “We zijn écht een multiculturele profclub geworden. Ik ben ooit begonnen op De Toekomst, en daar waren toen redelijk wat spelers uit Duivendrecht en een klein stukje uit Amsterdam Zuidoost. De enige vereniging die je daar toen tussen had, was Amstelland. Iedereen trok echter om een bepaalde reden naar CTO toe. Vervolgens zijn we teruggegaan naar Duivendrecht. Nog altijd hebben we de sociale controle en gezelligheid van een dorpsclub. We kijken niet naar kleur, cultuur of godsdienst.”

Wél vindt Cramer het belangrijk dat spelers de geleerde normen en waarden naar de club meebrengen. “Natuurlijk zijn we van origine een Rooms-Katholieke vereniging, dus onze focus blijft op de zondag liggen. Je ziet dat dat een hecht collectief is, want bij onze zondagselectie hebben bijvoorbeeld zeven spelers bij de mini’s gespeeld. Het is dus een elftal dat door de jaren heen een vaste kern is gaan vormen en nu in het hoogste team speelt. Je wilt natuurlijk een cultuur bewaken, maar je moet wél mee veranderen met de maatschappij. Iedereen is welkom, zolang je jezelf maar aan de normen en waarden houdt die je van thuis meekrijgt.”

Hij noemt daarbij als voorbeeld een voormalig speler uit het eerste elftal. “We hadden in het eerste elftal een moslimjongen die moest bidden. Toen hebben we op zondag een kleedkamer vrijgemaakt, aangegeven waar het oosten is en hem bij ons laten bidden. Die cultuur en normen en waarden die hij meenam, dat mocht van ons. Hij hield op zijn beurt de normen en waarden van CTO in de gaten. Iedereen moet dus zijn eigen ding kunnen doen, mits je er geen rotzooi van maakt.”

“Het brengt absoluut mooie zaken met zich mee. Als ik zie hoe het onderling met elkaar gaat, dan mag ik trots zijn dat ik deel uitmaak van deze vereniging. Hier lopen alle culturen en mensen door elkaar heen. Het is zo geweldig, want dit is hoe de maatschappij momenteel in elkaar steekt. Als je dat met z’n alle op een mooie manier kunt doen, dan is dat prettig.”

Familieclub

Het honderdjarig bestaan van CTO brengt voor Cramer een extra trots gevoel met zich mee. “Je knokt er hard genoeg voor om de honderd jaar vol te maken. Tijdens het negentigjarig jubileum maakte ik al het feest mee en zat ik daar in de organisatie, maar op dit jubileum mogen we eveneens trots zijn. Je ziet hoeveel clubs er in de loop der jaren al zijn omgevallen. Wanneer je ziet hoe klein wij zijn en ziet dat het ons lukt toch de honderd jaar vol te maken, dan is dat geweldig.”

“Uiteindelijk loopt er simpelweg oranje bloed door mijn aderen. Ook ik heb genoeg commentaar op de verenging, maar dat mag, want je moet altijd kritisch blijven naar de organisatie toe. Ik ben echter blij dat ik van deze familie deel mag uitmaken. Natuurlijk is het niet altijd koek en ei, maar dat is in geen enkele familie het geval”, aldus Cramer.

Tekst: Jordi Smit
Foto: CTO

CTO ’70 honderd jaar: trainer en speler Lars van der Velden

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)