De Meteoor 100 jaar: In gesprek met Michel van Zwieten en Barry Dikkescheij

Op 17 maart 2023 was het 100 jaar geleden dat De Meteoor in Amsterdam Noord werd opgericht. Ook Het Amsterdamsche Voetbal staat uiteraard stil bij het 100-jarige bestaan van sv De Meteoor. We spraken met diverse mensen die een speciale band hebben met de club.

Twee van hen zijn Michel van Zwieten en Barry Dikkescheij. Beiden zijn al jaren betrokken bij de club. Ze maakten allebei een klein uitstapje, Van Zwieten naar HBOK en Oriënt, Dikkescheij naar OSV, maar keerden beiden weer terug bij de club. Ze vervullen nu allebei meerdere rollen, die ervoor zorgen dat ze zo 20 tot 30 uur per week op de club doorbrengen.

Van Zwieten is actief als bestuurslid en daarnaast teamleider van de zondagselectie, waar zijn zoon wekelijks onder de lat staat. Dikkescheij is voorzitter van de club en verder als verzorger ook actief bij de zondagselectie.

“We rolden eigenlijk vanzelf het bestuur in, vanuit onze rollen als leider en verzorger. Barry wat eerder dan ik”, vertelt Van Zwieten. “Voor een bestuur is het een hele jonge groep, met bijna allemaal gasten van tussen de 38 en 50 jaar. Daarvan heb je er twee die wat gekker zijn, en dat zijn wij”, lacht Dikkescheij. “We zijn altijd bezig voor de club en kunnen dingen soms moeilijk loslaten.

Door de jaren heen zijn de twee dan ook goede vrienden geworden, dankzij alle tijd die ze samen doorbrengen op de club. Gezelligheid staat sowieso hoog in het vaandel bij De Meteoor: “De zondagmiddagen na de wedstrijd, dat is gewoon goud”, aldus Van Zwieten. “Iedereen kan hier komen voetballen, of je nou bankdirecteur bent of een viswinkel hebt. We vinden die gezelligheid belangrijk, maar willen ook graag presteren”, vult Dikkescheij aan.

En ook met die prestaties gaat het goed. De Meteoor is met trainer Charles Loots volop in de race voor de titel in Zondag 4c. Iets waar Van Zwieten en Dikkescheij met trots naar kijken: “Twee jaar geleden hebben we Charles op goed geluk benaderd en we hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat het zou lukken. We zijn ontzettend blij met hem en assistent Michel Pleune, een gouden koppel.”

“Promotie zou de kerst op de taart zijn in dit jubileumjaar”, aldus Van Zwieten. Daarna wil de club uitgroeien tot een stabiele derdeklasser: “Dat zou mooi zijn. Daarna gaat geld op een gegeven moment een rol spelen. Daar willen we niet aan meedoen, we hebben aan clubs om ons heen gezien hoe dat de club kan veranderen”, aldus Dikkescheij. Om het eerste elftal heen is alles echter goed geregeld: “De selectie krijgt trainingskleding, ze hebben mooie prestatiepakken gehad van de sponsor en bij uitwedstrijden gaan we met de bus. Dat betalen de jongens overigens gewoon zelf. Echt uniek voor zo’n groep.”

Maar De Meteoor is meer dan de zondagselectie. “Komend seizoen wordt ook de zaterdag 1 vernieuwd en Trevor Strobbe, voormalig trainer van de zondag 1, gaat die groep trainen. Dat is hartstikke mooi”, vertelt van Zwieten. “Als het aan ons ligt, blijven we zo lang mogelijk op beide dagen actief met een selectie. Het is hier op beide dagen gezellig druk”, ziet Dikkescheij.

Om de successen voor de langere termijn te waarborgen, wordt er ook aan de weg getimmerd in de jeugd: “Een paar jaar geleden was dat een puinhoop, maar dankzij Danny Posthuma en Rene Pina komt daar nu ook weer structuur in. We hopen de jeugdafdeling de komende jaren weer verder uit te breiden.”

Kortom: het 100-jarige Meteoor is springlevend. “We zijn geen rijke club, maar wel heel gezond. Dat hebben we mede te danken aan de drukke zondagen en donderdagavonden”, aldus Van Zwieten. “En we zijn dankbaar voor alle vrijwilligers, daar hebben we heel veel aan. Zonder vrijwilligers geen club”, besluit Dikkescheij.

De Meteoor 100 jaar: In gesprek met Herman Brandenburgh

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)