De toppers in de finaleweken: Paasweekend verspreid over drie dagen

Over twee maanden is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. Voor de verandering wordt er dit seizoen op Eerste Paasdag gevoetbald, al hebben clubs onderling besloten enkele duels te verzetten naar zaterdag of maandag. Nog zeven wedstrijden te gaan.

De Dijk – Barendrecht
Bij de Dijk loopt het de laatste weken niet zo lekker. Drie keer op rij werd met 3-0 verloren en omdat de concurrentie langzaam punten bij elkaar sprokkelt, wordt het ook voor de ploeg van Jochem Twisker van belang. Daarvoor krijgen de Amsterdammers twee wedstrijden de kans. Zaterdag komt Barendrecht op bezoek, maandag gaat De Dijk naar hekkensluiter Achilles’29.

Foto: Orange Pictures

In oktober deed de huidige nummer zeventien goede zaken door een knappe overwinning in Barendrecht. Chakib Tayeb was toen met twee treffers de grote man. Dit kalenderjaar pakte De Dijk slechts zes punten uit negen wedstrijden. De supporters zijn dit seizoen bovendien niet echt vermaakt aan de eigen Schellingwouderdijk. De laatste thuiszege dateert van 23 september, nota bene tegen Achilles’29.

Tweede Divisie. 31/03, 16:00 uur. Sportpark Schellingwoude

Ajax – Urk
Ajax en cruciale duels zijn geen goede combinatie. Telkens wanneer er iets op het spel stond, liet de ploeg van Jorg Smeets de kans liggen. Misschien had het te maken met kwaliteit, meende de trainer. Nu krijgt de zaterdag Hoofdklasser een nieuwe kans. Zelf spelen de Amsterdammers tegen Urk, terwijl in Overijssel de topper tussen SC Genemuiden en Eemdijk gespeeld wordt.

Foto: Richard Maertens

De nummer drie van de Hoofdklasse B heeft de smaak te pakken. Twee korte bezoekjes achter elkaar aan Huizen leverden twee ruime zeges op (0-5 en 0-4), waarvan de laatste tegen Zuidvogels ook een plek in de halve finale van de districtsbeker betekende. Eerder dit seizoen won Ajax met klein verschil van Urk, door een laat doelpunt van Stanley Akoy.

Zaterdag Hoofdklasse B. 31/03, 17:00 uur, Sportpark De Toekomst

JOS/Watergraafsmeer – DEM
Na het bereiken van de halve finale van de districtsbeker, en daarmee een plek in de landelijke beker, kan de blik van JOS/Watergraafsmeer weer op de competitie gericht worden. Vooral omdat er een belangrijk duel op de rol staat. Zondag komt nummer twee DEM op bezoek, dat vier punten boven de Amsterdammers staat, al heeft JOS wel twee wedstrijden tegoed.

De heenwedstrijd werd overtuigend met 1-5 gewonnen door de ploeg van Roy van der Mije. Bovendien won DEM deze eeuw nog niet van JOS: zes nederlagen en één gelijkspel. De Beverwijkers zijn sinds eind november ongeslagen, terwijl JOS niet in de beste fase zit. Blessures teisteren de nummer drie van de zondag eerste klasse A en zowel EDO als derdeklasser Benschop werd moeizaam met 0-1 opzij gezet.

Zondag 1A. 01/04, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

Blauw Wit Beursbengels – BOL
Bij Blauw Wit Beursbengels gaan de gedachten terug naar een jaar geleden. Bij de aanstelling van het trainersduo Jean-Paul van Zoghel/Ronald van de Meent hadden de Amsterdammers een achterstand van tien punten van koploper VVC. Blauw-Wit Beursbengels ging in sneltreinvaart omhoog en werd tot ieders verbazing alsnog kampioen van de zaterdag derde klasse B. Een soort gelijk scenario zou zich nu ook kunnen afspelen.

Drie weken geleden was de achterstand op koploper BOL ook tien punten. Inmiddels is dat gehalveerd naar vijf en komend weekend staat de topper op het programma. Dan kunnen de Amsterdammers helemaal de spanning terugbrengen in de titelstrijd. De thuisploeg is dit seizoen ongeslagen op eigen terrein en speelde in Broek op Langedijk met 1-1 gelijk. Winst zou betekenen dat Blauw-Wit Beursbengels de lijstaanvoerder tot op twee punten nadert. En daar hebben ze in Sloten ervaring mee.

Zaterdag 2A. 31/03, 14:30 uur. Sportpark Sloten

Sporting Martinus – RODA’23
De derby van Amstelveen, waar ze het zelfs “de derby der derby’s” noemen. De gelen tegen de groenen: Sporting Martinus – RODA’23. Een kraker waar Sporting Martinus de laatste tijd goede herinneringen aan overhoudt. Nadat de derby jarenlang van het toneel verdwenen was, won Martinus vorig seizoen op sensationele wijze dankzij Niek Koning. De spits scoorde als invaller vier keer in twaalf minuten tijd.

Foto: Koos van der Leest

Dit seizoen vertolkte Ralph Jurka (volgend seizoen Ajax) een heldenrol door zijn ploeg in de blessuretijd naar een 1-2 overwinning te leiden in Bovenkerk. De derby is bovendien de topper tussen de nummers drie en twee. De laatste keer dat RODA’23 aan de andere kant van Amstelveen won, was in het seizoen 2010/11. Het duel is onze Wedstrijd van de Week.

Zondag 3C. 01/04, 14:00 uur. Sportpark Overburg

Vijf extra tips:
AFC – SteDoCo (Hoofdklasse)
Purmersteijn – Hollandia (Hoofdklasse)
Amstelveen – AMVJ (2A)
OSV – Buitenveldert (2A)
Ouderkerk – Schoten (3C)

Uiteraard zijn er nog veel meer aantrekkelijke wedstrijden. Kijk voor alle duels op de diverse klassenpagina’s.