De Volewijckers Meiden

De Volewijckers creëert Football Academy speciaal voor meiden

De Volewijckers start volgend seizoen een Football Academy speciaal voor meiden. Deze toevoeging aan de jeugdopleiding van de club moet eraan bijdragen dat de meiden- en vrouwentak van de vereniging de komende jaren grote stappen vooruit zet, zo vertelt Sandra Awondatu.

Twee sporenbeleid

Awondatu voetbalde zélf bij ZVV Zilvermeeuwen, Blauw-Wit, Wartburgia en Fortuna Wormerveer. Langzaamaan zag ze het meidenvoetbal opkomen, al zijn volgens Awondatu nog immense stappen te zetten: “Ik zit al heel lang in de voetballerij en vind de sport werkelijk geweldig. Het is voor iedereen, al groeien niet alle kinderen in dezelfde omgeving op om beter te worden. De Oranje Leeuwinnen zijn tweede van de wereld geworden en Europees kampioen, maar meiden krijgen nog steeds niet dezelfde mogelijkheden als jongens om beter te worden. Dat willen we bij De Volewijckers graag veranderen.”

Daarom besloot de Amsterdamse vereniging om vanaf aankomend seizoen meer dan ooit te focussen op het meiden- en vrouwenvoetbal. “Vanaf deze zomer gaan we een twee sporenbeleid voeren”, legt Awondatu uit. “Naast extra aandacht voor de recreanten willen we meer mogelijkheden creëren voor meiden die beter willen worden en de droom hebben om bijvoorbeeld Lieke Martens op te volgens als speelster van Barcelona. Dat zijn dromen die tegenwoordig voor meiden eindelijk mogelijk zijn om te bereiken.”

De ontwikkelingen in de jeugdopleiding van De Volewijckers moeten eveneens een positief effect hebben op de hoogste Nederlandse competitie. “Op dit moment bestaat de eredivisie uit acht clubs, maar de KNVB wil deze in 2027 aanzienlijk hebben verbeterd. Nederlands clubs moeten zich over een aantal jaren kunnen meten met buitenlandse topclubs. Je ziet in de Champions League momenteel nog dat dit niet het gevoel is. Tijdens de eerste ronde vliegt de Nederlandse kampioen al vaak eruit, vaak met een ruime score. Dat willen we simpelweg veranderen door een omgeving te creëren waarin speelsters hun droom kunnen waarmaken.”

Praktisch plaatje

Het zijn mooie ambities, maar hoe komt dit in de praktijk eruit te zien? “Wij bieden de recreanten binnen de meiden- en vrouwenafdeling de mogelijkheid om ‘gewoon’ twee keer in de week te trainen en hun wedstrijden af te werken. Daarnaast willen we met de ambitieuze meiden, die kunnen doorgroeien tot professionele speelsters, vlieguren maken. Om beter te worden moet je tegen betere speelsters voetballen in een betere omgeving en betere competitie. We willen bovendien hogere eisen stellen.”

“Als je in de top van het voetbal speelt, gaat het spel simpelweg sneller, moet je technisch vaardig zijn en is het ook essentieel om fysiek in orde te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij mogelijkheden moeten bieden om speelsters conditioneel te verbeteren en mentaal weerbaar te maken. Ook kunnen we voeding in de gaten houden en gesprekken voeren over de ontwikkeling. Daarmee creëren we een professionele omgeving waarin de mogelijkheden zijn om deze aspecten te verbeteren.”

“We gaan eerst met de individuele speelsters en hun ouders in gesprek over wat ze willen. Mochten ze ervoor willen kiezen om het hoogst haalbare eruit te halen, dan gaan we de speelsters volop steunen. Als club willen we absoluut niet pushen, want het gaat uiteindelijk om haar voetballoopbaan. Zonder hun eigen mindset, beginnen we niets.”

Lange termijn

Awondatu is trots dat De Volewijckers energie wil steken in de verbetering van het meiden- en vrouwenvoetbal. De komst van Andries Jonker, die samen met Co Adriaanse de club nieuw leven inblaast, speelt volgens Awondatu daarin een belangrijke rol.

“Voetbal bestaat voor iedereen, dat vinden we allemaal, maar vaak wordt het niet in de praktijk uitgevoerd. Andries is vroeger bondscoach geweest bij de Oranje Vrouwen, waardoor hij vond dat dit niet langer kon. In het normale leven bestaat de helft uit mannen en de andere helft uit vrouwen, dus waarom zou dit niet in het voetballeven zo zijn. Wij gaan echter een stukje verder: de omgeving voor meiden creëren om hun voetbaldroom écht te beleven. Dat maakt mij buitengewoon trots.”

“We willen ons focussen op de lange termijn door uit te kijken naar 2027, als de eredivisie ten volste bloeit en de profvoetbalsters goed geld kunnen verdienen. Als je vroeger aan een jongen vroeg hoe oud hij was toen hij ging voetballen, dan was hij vaak pas vijf jaar. Vroeg je dezelfde vraag aan een meisje, dan was ze vaak tien of elf jaar. Dan staan trainers verbaasd te kijken dat de jongen dan beter is, maar hij is jaren eerder begonnen. We willen daarom op jonge leeftijd starten met optimale ontwikkeling, zodat meiden deze bagage nu wél meekrijgen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: De Volewijckers

Khalid Ouarhis en Danny Blok naar De Volewijckers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
Bezoek ook de clubpagina(s)