Home / slideshow / De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met hoofdjeugdopleiding Michele Chiavazzo
Michele Chiavazzo

De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met hoofdjeugdopleiding Michele Chiavazzo

De Amsterdamse voetbalvereniging De Volewijckers viert op zondag 1 november zijn honderdjarig bestaan. Samen met Michele Chiavazzo, Kim van der Bijl, Rosa Sterlin, Ferry Waalberg, Andries Jonker en Co Adriaanse bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 3: een gesprek met hoofdjeugdopleiding Michele Chiavazzo.

Michele Chiavazzo is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdjeugdopleiding bij De Volewijckers. Eerder bekleedde hij de rol al bij Nieuw West United en RAP, maar de sfeer en absolute wil van De Volewijckers om hogerop te komen zag Chiavazzo nog nergens. “De club bestaat dan wel honderd jaar, maar dat ligt bij De Volewijckers natuurlijk wat anders. Door de naamsverandering die in 2019 plaatsvond, spreken we over een vereniging met veel nieuwe mensen. De Volewijckers stelde een nieuw bestuur aan en er staan nieuwe trainers aan het roer, waarmee het team jong en dynamisch werd. Wat dat betreft zijn we in ruim een jaar tijd een familieclub geworden, waarbij iedereen regelmatig op de club is te vinden. Bovendien gaat iedereen mee in het ambitieuze verhaal dat we vanaf het begin als doel stelde.”

Toen Chiavazzo in de zomer van 2019 bij De Volewijckers kwam, zag hij voldoende punten om mee aan de slag te gaan. Zo had de club geen Onder 17 of Onder 19, terwijl het aantal trainers en vrijwilligers ook niet om over naar huis te schrijven was. “Daarom hebben we met de beleidsbepalers een plan neergezet voor de komende vijf jaar. We namen allereerst nieuwe trainers aan en zorgden ervoor dat we actief spelers gingen scouten en selecteren. Het eerste jaar was onze prioriteit om een Onder 17 en Onder 19 bij elkaar te krijgen. We bleken in staat om een behoorlijk niveau binnen te halen, met spelers die allemaal in Divisies speelden. Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met de structuur van onze jeugdopleiding.” De Volewijckers raakte van de twee hoogste teams gelijk 6 spelers kwijt, die naar een profclub verhuisden. Dat vindt Chiavazzo echter allerminst erg. “Dat moeten we die spelers gunnen. Buiten het feit dat zij bij een profclub terechtkomen, is het goed voor onze naamsbekendheid.”

Chaivazzo hoopt de komende jaren met de jeugdteams hogerop te komen, zodat de spelers zich met een steeds hoger niveau kunnen meten. Vooralsnog spelen de Onder 23, Onder 19, Onder 18, Onder 17, Onder 16 en Onder 14 op Divisie-niveau. “De laatste 4 teams staan zelfs bovenaan in de competitie, wat nog maar eens bevestigt dat de jongens toe zijn aan een hoger niveau.” Naast zijn rol als hoofdjeugdopleiding is Chiavazzo eveneens Technisch Coördinator bij de senioren. Waar de zaterdagselectie in de vierde klasse actief is, speelt de zondagselectie zelfs in de vijfde klasse. “Beide teams moeten dan ook gaan voor promotie. We hopen dat dit zo snel mogelijk gaat lukken.” Voorlopig blijft Chiavazzo verbonden bij De Volewijckers, ook omdat de samenwerking met Co Adriaanse en Andries Jonker, die nauw bij de club zijn betrokken, uitmuntend is. “Zij geven mij het vertrouwen om met de jeugdopleiding aan de slag te gaan. Ook zijn ze altijd bereikbaar voor advies. En laten we eerlijk zijn: als Co of Andries wat zegt, dan luister je. Zij hebben ongelooflijk veel ervaring, waar we allemaal nog veel van kunnen leren.”

Tekst: Jordi Smit

De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met kantinebeheerder Kim van der Bijl

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)