Home / slideshow / De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met kantinebeheerder Kim van der Bijl
Kim van der Bijl

De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met kantinebeheerder Kim van der Bijl

De Amsterdamse voetbalvereniging De Volewijckers viert op zondag 1 november zijn honderdjarig bestaan. Samen met Michele Chiavazzo, Kim van der Bijl, Rosa Sterlin, Ferry Waalberg, Andries Jonker en Co Adriaanse bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 2: een gesprek met kantinebeheerder Kim van der Bijl.

Kim van der Bijl is al meer dan 10 jaar een van de drijvende krachten in de kantine van De Volewijckers. Ze regelt daar de inkoop, bemoeit zich met de indelingen en zorgt samen met Sophie Wong voor de inzet van vrijwilligers. Naast haar vrijwilligerswerk in de kantine is ze sinds korte tijd eveneens verantwoordelijk voor het inplannen van (oefen)wedstrijden en het toewijzen van kleedkamers en velden. “We werken in de kantine met een onwijs leuke groep vrijwilligers”, vertelt Van der Bijl. “Zo zijn we doordeweeks bezig met het voorbereiden van maaltijden en zorgen we in het weekend rondom wedstrijden voor een leuke sfeer.” Bezoekers van de kantine kunnen bovendien een specialiteit bij Van der Bijl of haar collega’s bestellen. “Sinds een jaar verkopen we veel broodjes met hete kip, die werkelijk als een trein gaan. Soms gaan ze wel met twee of drie tegelijk over de toonbank.”

De afgelopen tien jaar maakte Van der Bijl veel met de club mee, van hoogtepunten tot dieptepunten. In de kantine was daarvan echter weinig te merken. “De sfeer bij ons is eigenlijk altijd goed gebleven. Natuurlijk zien we terug dat de club een stuk stabieler is dan jaren geleden. Het goede eraan is dat steeds meer vrijwilligers erbij zijn gekomen en de club groeit. Hoewel het altijd gezellig bleef bij ons, is er door de veranderingen meer rust binnen de vereniging gekomen. Uiteraard mopperen leden wel eens, maar dat doen mensen uiteindelijk altijd wel”, zegt Van der Bijl lachend. Doordat haar zoon afgelopen seizoen besloot te stoppen met voetballen, is Van der Bijl overigens wel minder bij de club te vinden. “Doordeweeks nemen andere vrijwilligers het nu over, maar in het weekend ben ik van ’s ochtendvroeg tot het einde gewoon nog in de kantine bezig. Ik voel me nog altijd welkom en wil graag iets aan de club bijdragen.”

Dit kalenderjaar liep ook voor de kantine van De Volewijckers anders dan normaal. Vanaf de zomer mocht deze weer open, al liep dat duidelijk minder dan normaal. “Toen het van de overheid mocht, kwamen mensen regelmatig wedstrijden kijken en liepen mensen dan automatisch door naar de kantine, waardoor we toch nog wat verkochten. Wanneer we echter naar de omzet kijken die we toen bereikten, dan is dit helaas niet te vergelijken met die van vóór de coronacrisis.” De voetbalkantines zijn inmiddels alweer een tijdje gesloten. Van der Bijl staat met het kantineteam echter niet stil. “Achter de schermen werken we eraan om de kantine nog meer coronaproof te maken. Verder is het ook voor ons afwachten wat de overheid de komende periode beslist. Als dat duidelijk is, kunnen we pas weer echt plannen maken.”

Tekst: Jordi Smit

De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met jeugdcoördinator Rosa Sterlin

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)