Familie Nieuwenhuizen vertelt hun verhaal

‘Wat een kutvoetbal, hè?’ Dat waren de laatste woorden van Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter die zijn belangeloze inzet voor zijn favoriete sport met de dood moest bekopen. Heel Nederland is na dit vreselijke incident in rep en roer. Bij de KNVB komt het nieuws binnen ‘als een bazooka. In dit boek geeft sportjournalist Maarten Bax een overzicht van het turbulente jaar dat volgde op die fatale dag. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met Bax over zijn nieuwste boek.

Toen de auteur het nieuws van de overleden grensrechter hoorde, dacht hij weer terug aan het geweld op de velden. Bax: “De aanleiding voor het boek was natuurlijk de dood van Richard Nieuwenhuizen. Iedereen schrok toen dit voorval bekend werd. Verder heeft ook mijn voetballoopbaan een rol gespeeld. Ik ben zelf gestopt met zowel veld- als zaalvoetbal, vanwege de agressie in de sport. Iedereen heeft emoties tijdens het spelletje, maar het is onvoorstelbaar dat mensen elkaar te lijf gaan”

bax 2

Vele bekenden en onbekenden uit de voetbalwereld komen aan het woord, van oud-topscheidsrechter Mario van der Ende en KNVB-voorzitter Michael van Praag tot de zoons van Nieuwenhuizen en de bestuursleden van zijn club, SC Buitenboys. Bax: “Het interview met de familie Nieuwenhuizen heeft natuurlijk veel indruk op mij gemaakt. Het is onbegrijpelijk om je voor te stellen dat jouw vader of man uit jouw leven wordt gerukt. Ik denk dat het interview dezelfde impact op mij heeft gehad als op iedereen in Nederland toen zij het nieuws hoorde.”

Hebben we met zijn allen echt wat geleerd van de dood van Nieuwenhuizen, of is het wachten op het volgende slachtoffer? Volgens de auteur heeft voetballend Nederland wel iets geleerd van het incident, maar geeft aan dat het noodzakelijk is dat er voortdurend aan gedacht moet worden. Bax: “Er is meer bezinning na de dood van Richard Nieuwenhuizen, maar we moeten er voor zorgen dat dit niet wegvloeit. In mijn ogen zouden we iedereen aan dit voorval moeten blijven herinneren. Elke maand de aandacht erop vestigen door een herdenkingsactie bijvoorbeeld, zodat iedereen wakker blijft.

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)