FC Aalsmeer kampioen na bizarre ontknoping tegen FC Almere

In een beslissingswedstrijd heeft FC Aalsmeer zich verzekerd van het kampioenschap in de zaterdag tweede klasse B. Strafschoppen moesten na een 2-2 gelijke stand tegen FC Almere na verlenging voor de beslissing zorgen op het neutrale terrein van Ouderkerk. Deze werden door de ploeg van Cor van Garderen beter genomen dan Almere, dat de wedstrijd overigens met acht man eindigde.

Beide ploegen ontliepen elkaar het hele seizoen in de competitie nauwelijks en datzelfde gold ook dinsdagavond. Toch was het FC Almere dat uitstekend uit de startblokken kwam. Bij een verre inworp van Saffiër Obergh kwam Abdoul Ghoudou goed voor zijn man en leek de bal te schampen. Het was in ieder geval genoeg om doelman Mike Eman op het verkeerde been te zetten en de score binnen drie minuten te openen: 1-0.

FC Aalsmeer moest in de achtervolging en had vervolgens het betere van het spel. Kansen kwamen er ook, maar de inzetten van Michal Kocon en Kevin Vermeij waren niet gevaarlijk genoeg voor Almere-doelman Gijs Roelofsen. In de tegenstoot kon FC Almere er meerdere keren goed uitkomen aan de zijkant, alleen ontbrak het vaak aan een goede voorzet. De enige keer dat een voorzet wel aankwam, kon Marvin Tjon Soei Sjoe net niet hoog genoeg komen om op aangeven van Raoul Cheuk-A-Lam binnen te koppen.

17052016 Almere Aalsmeer Foto Jaap Maars 1-1 Vermeij

Het was uiteindelijk FC Aalsmeer dat op slag van rust verdiend op gelijke hoogte kwam. Vermeij wist zich te ontdoen van zijn directe tegenstander en een hoekschop van Arnaud van Leeuwen bij de eerste paal hard binnen te koppen: 1-1. Zo konden beide ploegen weer met een gelijke stand aan de tweede helft beginnen en deze bleef ook lange tijd op het scorebord staan. Hoewel FC Aalsmeer iets meer veldoverwicht had dan FC Almere, leverde het geen grote kansen op in de tweede helft.

Vlak voor tijd kreeg FC Almere een tik te verwerken toen de ploeg met tien man verder moest. Net iets over de middenlijn kwam Nick Stots van achteren hard in op Vermeij, een overtreding die de aanvoerder met een directe rode kaart moest bekopen. De Almeerders konden zo met een man minder aan de verlenging beginnen en waren duidelijk nog van slag. Binnen anderhalve minuut in de eerste helft van de verlenging had FC Aalsmeer namelijk de voorsprong te pakken. Salih Yildiz schoot een vrije trap rond de hoek van het strafschopgebied recht op het doel en het overstapje van Kocon leek Roelofsen te verrassen: 1-2.

17052016 Almere Aalsmeer Foto Jaap Maars Salih Yildiz maakt 1-2

Van Yildiz kwam telkens de meeste dreiging bij de Aalsmeerders. FC Almere had het duidelijk moeilijk met de vleugelaanvaller, waaronder zijn directe tegenstander Niek Huizinga. De verdediger zette zijn tackle aan het eind van de eerste helft van de verlenging iets te laat in en kon met zijn tweede gele kaart ook vertrekken. Zo moest de ploeg van Maurice Ligeon met negen man in een kwartier tijd nog de gelijkmaker zien te forceren.

FC Aalsmeer hield de tegenstander in leven door de geboden ruimte in de tegenaanval niet af te straffen. Daar maakte FC Almere dankbaar gebruik van en kwam anderhalve minuut voor tijd op gelijke hoogte. Het schot van Aswad Agard werd door Tjon Soei Sjoe in een druk strafschopgebied tot doelpunt verwerkt: 2-2. De ontlading was bij Agard zo groot dat hij direct de dug-out van FC Aalsmeer opzocht. Hij zocht contact met een aantal tegenstanders, er ontstond zelfs een kleine vechtpartij en Agard werd als dader weggestuurd met een rode kaart.

17052016 Almere Aalsmeer Foto Jaap Maars na laatatste penalty

17052016 Almere Aalsmeer Foto Jaap Maars ontlading

FC Almere hield met acht man stand en liet het tot strafschoppen aankomen. Cheuk-A-Lam miste als enige op de avond – hij schoot hoog over het doel van Aalsmeer-doelman Mike Eman – waarna Yildiz met het benutten van de vijfde Aalsmeerse strafschop de wedstrijd besliste. FC Aalsmeer is na een knotsgekke beslissingswedstrijd kampioen in de zaterdag tweede klasse B, FC Almere wacht de nacompetitie om alsnog promotie naar de eerste klasse veilig te stellen. Daarin is het Amsterdamse DVVA de eerste tegenstander.

17052016 Almere Aalsmeer Foto Jaap Maars selfie

Later vandaag volgt een samenvatting en reacties van de kampioenswedstrijd van FC Aalsmeer.

Foto’s Jaap Maars/Voetbal in Aalsmeer

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!