Fortius stelt oud-prof Sergio Hellings aan als nieuwe trainer

Sergio Hellings begint volgend seizoen bij zondag derdeklasser Fortius aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. In Amsterdam-Oost volgt de 32-jarige oud-profvoetballer de vertrekkende Michel Klijnzoon op. Momenteel is Hellings nog trainer in de jeugd van Ajax.

Het begon te kriebelen om eens om eigen benen te staan en leiding te geven. “Een oud-trainer van mij, Lucien Brouwer, vroeg of ik geïnteresseerd zou zijn in Fortius. Ik heb lang nagedacht of dit wel zou passen. De gesprekken met Fortius waren kort, maar wel duidelijk. Ze willen graag verjongen in zowel de staf als selectie en denken dat dit met mij geleidelijk mogelijk is.”

Hellings speelde in de jeugd van Ajax, maar haalde nooit het eerste elftal. Zijn weg door het profvoetbal leidde hem langs RSC Anderlecht, Heracles Almelo, AGOVV, Leicester City, KVC Westerlo en Roeselare. Daar werd zijn contract in 2011 ontbonden. “Ik stond achter mijn besluit om te stoppen met voetballen. Ik kreeg een paar aanbiedingen uit een land als Thailand, maar mede door gezinsuitbreiding zat ik daar niet op te wachten.” Hij koos voor zijn maatschappelijke loopbaan bij een internetbedrijf en kon bij Ajax terecht voor zijn trainerscursus. “Dit seizoen kon ik als assistent- en linietrainer in middenbouw (12-15 jaar) werken. De combinatie met mijn werk is echter niet mogelijk. Na overleg met Ajax hebben we besloten uit elkaar te gaan.”

De Ajax-school waarmee is hij opgegroeid, hoopt de 32-jarige oefenmeester mee te kunnen nemen van Fortius. “Ik wil graag aanvallend voetbal spelen, op de helft van de tegenstander, druk zetten. Natuurlijk zal ik hier ook een paar nuances inbrengen, want het vraagt een aanpassing aan het niveau en de spelersgroep.” Komende zondag bekijkt Hellings voor het eerst zijn nieuwe ploeg, wanneer Fortius tegen VVH/Velserbroek speelt.

Het was voor het bestuur van de Amsterdammers een bewuste keuze om een jongere trainer aan te stellen voor het eerste elftal. “Wij hopen met het aanstellen van Sergio dat hij ook jongere, nieuwe spelers aantrekt”, zegt secretaris Robert Veenendaal. “Wij zullen Sergio aan alle kanten helpen om succesvol te zijn. Hopelijk blijven wij in de derde klasse en anders gaan we volgend seizoen vol gas geven in de vierde klasse.”

Bij de huidige nummer twaalf van de zondag derde klasse C krijgt Hellings de opdracht mee te verjongen. “Op termijn wil Fortius uitgroeien naar een stabiele tweedeklasser. Een behoorlijke uitdaging. Ik begin gewoon vanaf nul en ga er heel open in. Aan mij de taak om de groep naar een hoger niveau te helpen.”

Foto boven: Sergio Hellings (links) en Fortius-secretaris Robert Veenendaal ondertekenen het contract

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!