In de nacompetitie aan het einde van het vorige seizoen troffen Waterwijk en Forza elkaar voor het laatst.

Forza Almere legt basis voor tweede ronde met winst in derby

Forza Almere heeft de Almeerse derby voor lijfsbehoud in de zondag derde klasse met 2-4 gewonnen bij plaatsgenoot Waterwijk. De grimmige derby eindigde nog met een opstootje, waardoor beide ploegen de wedstrijd met een man minder eindigden.

Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk te zien dat er veel spanning op de wedstrijd stond. In de vijfde minuut was de thuisclub al dicht bij een treffer, maar een vrije trap ging rakelings naast het doel van Forza. Niet veel later was het aan de andere kant wel raak, ook uit een vrije trap. De inzet werd eerst nog geblokt, maar in de rebound was het Hakim el Moktari die Forza op 0-1 zette.

Waterwijk vocht zich weer terug in de wedstrijd en had binnen een minuut het antwoord klaar. Ook hier was een vrije trap voor nodig. De bal werd op maat aangeven door Rik Heijnes en werd glaszuiver door Wesley Hesseling ingekopt: 1-1. De twee ploegen waren aardig aan elkaar gewaagd, alleen ging er te veel mis met het gevolg van vele overtredingen. Voor de rust waren de betere kansen voor Forza, dat ook de ruststand verdiend op 1-2 bepaalde via Elwin Jansen.

Waterwijk - Forza Almere

In het tweede bedrijf kwam Waterwijk herhaaldelijk voor het doel van de gasten, maar een schot in de vijftigste minuut van Robin van Veen trof geen doel. Dat gebeurde wel tien minuten later bij Forza, toen Colin van der Hoorn uit een vrije trap fraai raak schoot: 1-3. De wedstrijd werd grimmiger en soms liet scheidsrechter Ende te veel toe.

Waterwijk kwam na zo’n 25 minuten in de tweede helft goed voor het doel van Forza Almere, maar Marvin Tjon Soei sjoe had geen geluk bij een behoorlijke kans. De gasten waren even van slag en herpakten zich later wel weer met een vierde treffer als gevolg. Een prachtig afstandschot vanaf de middenlijn van Van der Hoorn werd niet goed beoordeeld door Waterwijk-doelmam Michael van Mouwerik en was hij kansloos op de inzet.

De strijd leek beslist, al zette Waterwijk nog eens aan en zag het een vliegend schot net naast gaan. Zo’n vijf minuten voor tijd had de ploeg van interim-trainer Mark de Boer wel succes toen Okay Selqukhan uit een vrije trap uitstekend raak kopte en Waterwijk met met de 2-4 nog enigszins uitzicht gaf op een goed resultaat volgende week op bezoek bij Forza.

Vlak voor tijd was er nog een opstootje toen er een flinke tik werd uitgedeeld en Waterwijk-doelman Van Mouwerik een poging waagde om vrede te stichten. De assistent-scheidsrechter had dit echter anders gezien en op zijn advies kreeg Van Mouwerik zijn tweede gele kaart en een speler van Forza direct rood. Zo eindigden beide ploegen met een man minder en de 2-4 als eindstand.

Forza kon tevreden zijn met de overwinning in de derby. “We waren de eerste helft goed aan elkaar gewaagd, de tweede helft pakten wij het beter op en met succes”, aldus teammanager Robert Verboom. “Dit moeten we volgende week af kunnen maken.” Ondanks de nederlaag, zien ze bij Waterwijk nog wel kansen. “We hebben toch behoorlijk wat kansen gehad, maar misten uiteindelijk de zuiverheid in de afronding”, zegt trainer Mark de Boer. “Dat hopen we volgende week beter te doen, we zijn nog zeker niet kansloos.”