Geen plek meer voor Doorson bij Ajax: “Blessures gooiden roet in het eten”

Shaquille Doorson moet op zoek naar een andere club. De 21-jarige middenvelder van Ajax komt niet voor in de plannen van Jorg Smeets en de technische staf voor volgend seizoen. Ook doelman Rolf Hazelaar en spits Joost Heij vertrekken na dit seizoen bij de Amsterdammers.

Doorson maakte in de zomer van 2015, toen hij tot ‘Talent van het jaar’ werd uitgeroepen, de overstap van Zeeburgia naar Ajax. Tijdens zijn periode op Sportpark de Toekomst werd Doorson geteisterd door blessures en dat gaf de doorslag. “Het is mijn tweede jaar bij Ajax en ik ben meer dan de helft geblesseerd geweest. Ik heb aardig wat wedstrijden gemist en er zijn spelers voor mij in de plaats gekomen op mijn positie. Hij heeft nu een winnend team en ik sta achteraan. Jorg heeft er voor gekozen niet door te gaan met mij. De blessures hebben roet in het eten gegooid.”

Teleurstelling en vraagtekens blijven achter bij Doorson. “Jorg weet wat ik kan als ik fit heb. Als hij er dan voor kiest om mij weg te doen vanwege een reden waar ik weinig invloed op heb, dan heb ik daar gemengde gevoelens over. Ik vraag me dan echt af waarom hij mij eigenlijk heeft gehaald. Hij heeft mij met een idee gehaald en ik heb niet het gevoel dat hij daar nog hetzelfde in staat. Ik ben een speler die bij een club wil spelen waar hij zich gewaardeerd voelt. Bij mijn komst was dat het geval, maar na mijn blessures niet meer.”

In december 2015 tijdens de training brak Doorson zijn enkel en kuitbeen. Eerder dan verwacht op 3 september 2016 tegen DFS maakte hij zijn rentree. “Je komt met een idee bij Ajax. Je bent negentien jaar en je staat in de basis in de hoofdklasse. Vervolgens raak je op de training door een teamgenoot geblesseerd. Een onbedoelde tackle van achteren waar ik mijn enkel en kuitbeen brak. Een forse blessure. Ik moet zeggen dat ik met acht maanden best snel terug ben gekomen. Het derde duel van dit seizoen thuis tegen DFS stond ik in de basis.”

Blessures speelden hem vervolgens opnieuw parten. “Dit seizoen raakte ik op de training geblesseerd aan mijn hamstring en lag ik er weer drie a’ vier weken uit. Dan kom je terug en raak je tijdens een bekerduel in botsing met de paal. Ik heb veel pech gehad. Je gaat eigenlijk van talent van het jaar naar de Arjen Robben van Ajax zaterdag.”

Alle pech zit Doorsons ontwikkeling in de weg. “Bij Ajax heb ik geleerd wat volwassener te worden in mijn spel. Ik hou er van om veel met de bal te lopen, te kappen en te draaien. Dat hebben ze hier er wel redelijk uitgehaald. Voor de rest heb ik niet echt een ontwikkeling doorgemaakt, aangezien ik in het eerste jaar maar acht en dit seizoen maar vier competitieduels heb gespeeld.”

Voor de middenvelder zit er niets anders op dan een andere uitdaging te zoeken voor volgend seizoen. “Het is nu verder kijken. Er is kans dat ik bij een club uit Amsterdam blijf. Ik heb meerdere gesprekken lopen. Ik zoek een club die het vertrouwen in mij houdt en een trainer die in mij blijft geloven, ook al heb ik blessures.”

Naast het vertrek van Doorson, Hazelaar en Heij maakte Ajax bekend dat aanvallers Jack van Moerkerk en Bobby Bosma volgend seizoen wel het shirt van de Amsterdamse Hoofdklasser blijven dragen.

Tekst: Justin Crombeen
Foto boven: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)