Home / slideshow / Henny Snel (Legmeervogels): “Verlengde voetbaldag op zaterdag volgende stap”
Legmeervogels

Henny Snel (Legmeervogels): “Verlengde voetbaldag op zaterdag volgende stap”

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het derde deel spreken we met Legmeervogels.

Het besluit van de Nederlandse voetbalbond deed de bestuurders van Legmeervogels opveren. Al jaren vraagt de vereniging bij de KNVB en verenigingsadviseurs aandacht voor de afnemende interesse in het zondagvoetbal. Legmeervogels had de Zondag 2 als kweekvijver voor de Zondag 1, maar de jongens moesten vaak vroeg op om een wedstrijd te spelen. Technisch manager Henny Snel vertelt daarover: “Voor Legmeervogels is de beslissing van de KNVB de redding van Zondag 1. Onze Onder 19-spelers zijn hun hele leven al gewend om op de zaterdag te voetballen. Die jongens moesten we al jaren vragen of ze voor de Zondag 2 wilden spelen, waarin ze op zondagochtend half 10 moesten vertrekken om bijvoorbeeld naar Hoogland, Soest of Uitgeest te gaan. Daar krijg je geen enkele jeugdspeler enthousiast voor, waardoor we ze kwijtraakten.”

De Onder 23 geeft de clubs volgens Snel een nieuwe mogelijkheid om de jongens langer bij de club te behouden. De bestuurder hoopt echter dat de KNVB de komende periode door pakt. “De voetbalbond moet kijken naar een geruisloze overstap van een eerste elftal op de zondag naar hetzelfde niveau op de zaterdag. Dat is essentieel voor de toekomst, want na de zomer zijn we alweer vier ploegen kwijt. Zo droogt de zondagafdeling steeds verder op. Dat heeft alles ermee te maken dat de zondag op een andere manier wordt beleefd. Als Max Verstappen bijvoorbeeld op zondagmiddag om 14.00 uur aan de start staat, dan hebben we 50 procent minder toeschouwers. Daarnaast worden de afstanden voor uitwedstrijden steeds groter, omdat steeds meer clubs op zondag verdwijnen.”

Snel noemt de Hoofdklasse Zondag als voorbeeld. “Dat is een prachtig niveau om op te spelen, maar als club word je niet enthousiast wanneer je naar de te rijden kilometers kijkt. Voor onze supporters is een uitwedstrijd al bijna niet meer te bezoeken qua afstand en voor spelers, trainers en bestuurders zijn uitwedstrijden een dagactiviteit.” Een verhuizing naar de zaterdag zou volgens hem dan ook uitkomst bieden. “Persoonlijk ben ik voorstander van een verlengde voetbaldag op de zaterdag. Er zijn voorbeelden van zaterdagwedstrijden om 18.30 uur die door heel veel toeschouwers worden bezocht. Een verlengde voetbaldag is bovendien uitstekend geschikt voor jeugdteams in de bovenbouw. De oudere jeugd krijgt alsnog de gelegenheid om te sporten, vervolgens een drankje te doen in de kantine en daarna te stappen.”

Een vrijwillige verhuizing naar de zaterdag, zonder niveauverlies, zou bij Legmeervogels voor verschillende derby’s kunnen zorgen, wat een andere voetbalsfeer oplevert. “Bovendien geeft het voor clubs aan de inkomstenkant een boost, want de inkomsten op de zondag zijn in verhouding met de zaterdag veel te laag.” Een volgende stap of niet, Legmeervogels is zeer content met de Onder 23. Het moet de komende jaren voor nieuwe aanwas naar het eerste elftal zorgen. “Een speler die uit de Onder 19-competitie komt, is nu nog niet direct klaar voor de eerste klasse zondag. Wij zijn echter wel een club met veel talentvolle spelers die potentieel in het eerste elftal kunnen spelen. Daarom is het ons doel om nóg meer Uithoornse jongens in het eerste elftal te krijgen, wat goed is voor onze uitstraling.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Michel Bes

24-jarige Bel hoofdtrainer van Onder 23 DWS: “Jeugd moet tegen ons opkijken”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)