Historisch overzicht: Vier Amsterdamse clubs in tweede ronde KNVB beker is uniek

Nog nooit wisten vier Amsterdamse amateur clubs zich te plaatsten voor de tweede ronde van de KNVB beker. Met JOS Watergraafsmeer, AFC , Ajax (amateurs) en De Dijk mogen we spreken van een historische prestatie. AFC bereikte een keer eerder de derde ronde.

Vier amateur teams uit Amsterdam die de tweede ronde van de KNVB hebben gehaald. Het kwam nog nooit eerder voor. Voor De Dijk, Ajax (amateurs) en JOS Watergraafsmeer is het de eerste keer dat ze de in de tweede ronde uitkomen. Voor De Dijk en de amateurs van Ajax is het dit seizoen sowieso de eerste keer dat ze deelnemen aan het grote toernooi. Na winst op respectievelijk Feyenoord (amateurs) en De Valk wachten nu Fortuna Sittard (woensdag 17:00 uur) en NEC (vanavond 20:00).

JOS Watergraafsmeer wist zich voor de tweede keer te plaatsen voor de KNVB beker. Vorig seizoen was de eerste ronde al direct het eindstation. Uit bij RVVH werd met 2-1 verloren. Dit jaar was de ploeg van Sander Middelbeek succesvoller. OP Sportpark Drieburg werd Noordwijk met 2-1 verslagen.

AFC heeft de rijkste historie in bekertoernooi. Voor de zeventiende keer begint AFC morgen (woensdag) aan het bekertoernooi. De ploeg van Willem Leushuis hoefde als kampioen in de eerste ronde niet actie te komen. AFC moet Excelsior verslaan om de derde ronde te bereiken. In 1996 wist AFC met 1-0 van de Rotterdammers te winnen. In 2005 wist AFC de vierde ronde te bereiken na winst op Be Quick’28 in de eerste ronde en in de tweede ronde werd met 0-2 verslagen van De Graafschap , maar omdat die een niet speelgerechtigde speler opstelde mocht AFC naar de derde ronde. Na winst op Omniworld (na strafschoppen) werd uiteindelijk in Olympisch Stadion verloren van MVV.

Morgen (woensdag) op Het Amsterdamsche Voetbal een overzicht van alle bekerwedstrijden van AFC en een terugblik op het duel tegen Excelsior in 1996. Later vandaag en morgen voorbeschouwingen op alle wedstrijden.

Foto Martin van Zurk: JOS won in de eerste ronde van Noordwijk (2-1)