Invaller Schipper bezorgt JOS bekerzege op Zeeburgia

JOS/Watergraafsmeer is de groepsfase van de districtsbeker gestart met een zege. Op bezoek bij Zeeburgia was de ploeg van trainer Sander Middelbeek met 0-1 te sterk. In een gelijkopgaand duel zorgde invaller Stefan Schipper halverwege de tweede helft voor de enige treffer.

Voor beide clubs was het de eerste officiële wedstrijd, na een voorbereiding met wisselende resultaten. Het duel begon rommelig en beide ploegen zorgden nauwelijks voor gevaar. JOS voerde na tien minuten de druk wat op en zette de thuisploeg iets meer vast op haar eigen helft. Tot grote kansen leidde het niet. Wel belandde een matige uittrap van Zeeburgia-doelman Eric Antwi in de voeten van Donovan Valies, maar de aanvaller kreeg de bal niet goed onder controle.

Halverwege het eerste bedrijf zorgde Zeeburgia voor de eerste serieuze mogelijkheid. JOS-sluitpost Colby Harmon tikte een vrije trap van Tahir Akhamrane via de paal uit de rechterbovenhoek. De ‘derby van Oost’ begon hierna wat meer te leven en ook de gasten waren gevaarlijk. Een kopbal van Patrick Lokken miste echter wat kracht en richting. Jaydee Nicholson schoot het leer even later recht in de handen van Antwi. Zeeburgia-verdediger Faouzi Ben Yerrou faalde vlak voor rust nog oog-in-oog met Harmon en mikte te hoog.

Zeeburgia - JOS/Watergraafsmeer

Het eerste kwart van de tweede helft was eigenlijk een kopie van het eerste kwart voor de pauze. Beide elftallen meldden zich nauwelijks voor het doel van de tegenpartij. Bij de eerste echte kans na rust was het wel meteen raak. Mo Madani verdedigde slordig uit, Lokken veroverde vervolgens de bal en bereikte de volledig vrijstaande Stefan Schipper. De aanvaller, in de ploeg gekomen voor Nicholson, maakte het karwei eenvoudig af.

Zeeburgia moest op zoek naar de gelijkmaker en had hier op basis van de eerdere kansen ook wel recht op. De thuisploeg kreeg ook nog wat mogelijkheden om langszij te komen. Een schot van invaller Gideon Emanuels werd gekeerd en een poging van Guytho Mijland zeilde via een JOS-been over het doel. JOS hield stand en pakte de eerste drie punten in de bekerpoule, waarin ook WV-HEDW en Ajax meedoen.

Ondanks de belangrijke eerste overwinning was Middelbeek nog verre van tevreden. “Met name in de eerste helft was het erg matig. We dachten veel te gemakzuchtig en kwamen de basisafspraken niet na. Wel heb ik in de tweede helft een strijdbaarder JOS gezien, maar het moet nog veel beter. Een gelijkspel was zeker niet onverdiend geweest vandaag.’’

Ondanks de nederlaag was Reda Achkari wat positiever gestemd na afloop. Achkari: “Ik vond dat we de tegenstander goed vastzetten en op die goal na weinig hebben weggegeven. De punten waar we ons op hadden voorbereid werden goed uitgevoerd. We deden niet onder voor JOS.”

Zowel JOS/Watergraafsmeer als Zeeburgia is zaterdag te bewonderen op het Kampioenschap van Amsterdam. Volgende week woensdag hervatten ze hun bekeravontuur. JOS krijgt dan op Sportpark Drieburg WV-HEDW op bezoek en Zeeburgia moet het op De Toekomst opnemen tegen Ajax.