20092015 Jerzy Soetekouw tijdens derby met Waterwijk

Jerzy Soetekouw (Forza Almere) moet wennen aan nieuwe status

Het contrast met vorig jaar is groot voor Jerzy Soetekouw. De 26-jarige verdediger van Forza Almere zag na de degradatie uit de derde klasse een hoop routiniers vertrekken. Daarom probeert Soetekouw dit seizoen nadrukkelijker te coachen. Afgelopen weekend pakte hij met zijn ploeg het eerste punt van het seizoen. De Almeerders hielden Batavia’90 op 2-2.

“Toch ben ik een beetje teleurgesteld over de remise”, vertelt Soetekouw. “Dat komt, omdat we de bovenliggende partij waren. Er had meer ingezeten. We hadden meerdere momenten van verslapping. Ik merk dat wij het nog niet kunnen opbrengen om negentig minuten goed te voetballen. Het duel van zondag deed mij een beetje denken aan vorig jaar. Destijds waren wij vaak de bovenliggende partij, maar ook toen stonden wij te vaak met lege handen.”

Het contrast met vorig jaar is groot. De Almeerders, die twee weken terug het onderspit delfden in de stadsderby tegen Waterwijk, spelen niet alleen een klasse lager, maar er vertrokken ook veel spelers. “Door het vertrek van oudere voetballers ben ik nadrukkelijker gaan coachen. Dat gaat best goed, maar ik verwacht altijd meer van mijzelf. Ik probeer altijd het beste uit mezelf en mijn ploeg te halen.”

Soetekouw vind het lastig om in te schatten waar zijn ploeg staat. “Op dit niveau is het lastig om in te schatten waar wij staan, omdat er weinig informatie is over de tegenstanders. We spelen defensiever dan vorig jaar, omdat veel spelers het niet gewend zijn om op dit niveau te spelen”, aldus Soetekouw.

Ondanks het gebrek aan ervaring heeft de verdediger er vertrouwen in dat zijn ploeg zich kan handhaven in 4G. “Ik denk dat wij hoog in de middenmoot kunnen eindigen. Zelf een plaats in de subtop sluit ik niet uit, maar dan moeten wij wel elke wedstrijd keihard knokken. Op negentig procent kunnen wij geen duels winnen. De goede resultaten in de beker bewijzen dat we dit niveau aankunnen.”

Forza Almere gaat komende zondag op bezoek bij BFC. De formatie uit Bussum wist uit de eerste vier competitieduels negen punten te halen. “BFC is zeker geen onbekende voor ons. De afgelopen vier jaar trof ik deze ploeg ook. Het is een technisch en vaardig team dat altijd de volle honderd procent geeft. Daar moeten wij minimaal dezelfde werklust tegenover stellen. Het wordt in elk geval een zware middag.”

De drie overige Almeerse club komen natuurlijk ook in actie. Sporting Almere treft Faja Lobi, AS’80 neemt het op tegen ‘S Graveland en Waterwijk neemt het op het eigen sportpark op tegen Achterveld.

Foto: Jerzy Soetekouw (m) groet de grensrechter voor aanvang van de derby met Waterwijk.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!