Kursat Cil

Kürsat Cil doet ritme op bij AGB: “Ben de club echt dankbaar”

Kürsat Cil zat dicht bij het betaald voetbal in Nederland. Hij was in 2016-2017 als eerstejaars senior aanvoerder van Jong ADO Den Haag, maar kreeg na dat seizoen geen contract: “Toen heb ik eieren voor m’n geld gekozen. Ze zagen het blijkbaar niet in me zitten.” Vervolgens speelde hij voor twee Turkse clubs, maar nu is hij terug op de Nederlandse velden. De rest van het seizoen speelt hij bij AGB. We spraken hem over de afgelopen jaren, over AGB en zijn ambities.

Na zijn vertrek bij Jong ADO Den Haag kwam hij als eerste terecht bij Konyaspor, waar hij weinig aan spelen toe kwam. “Dat was mentaal een heel zwaar jaar. Ik speelde weinig, terwijl ik gewend was elk jaar minstens 30 wedstrijden te spelen. Ik heb alles gegeven wat ik had, extra trainingsuren gemaakt. Uiteindelijk heb ik mijn contract laten ontbinden en ben ik terug naar Nederland gegaan”, vertelt hij. Dat was in maart 2019.

Een paar maanden later kon hij opnieuw naar Turkije vertrekken. Nadat hij had meegetraind bij Ofspor was de club enthousiast: “Ze wilden met zelfs een 3-jarig contract geven, maar ik had liever een 2-jarig contract. Daar zijn we uitgekomen en alle voortekenen waren goed.” Hoewel hij de eerste wedstrijden miste vanwege een blessure, leek de start op zich prima: “In de derde wedstrijd van het seizoen maakte ik mijn basisdebuut. Ik scoorde meteen en we wonnen. Maar na een paar wedstrijden was ik alweer uit de picture, ik heb geen idee waarom.” Toen hij aansloot op het winterse trainingskamp moest hij meteen een wedstrijd spelen, zonder te trainen: “En dat terwijl de andere jongens al een paar dagen bezig waren, ik had wat langer vrij omdat ik vanuit het buitenland kwam. Ze wilden blijkbaar kijken of ik in Nederland wel getraind had. Dat had ik gewoon gedaan, dus de wedstrijd ging prima.” Toch voelde hij zich er niet lekker bij: “In die 5 maanden had ik 1 keer met de trainer gepraat, maar verder geen woord of blik met hem gewisseld. Ik heb toen m’n contract laten ontbinden.” Aan jongens die een vertrek naar Turkije overwegen, wil hij dan ook meegeven: “Zorg dat je eerst naam maakt in Nederland. Ik kwam als aanvoerder van Jong ADO en heb nauwelijks gespeeld.”

Direct nadat hij zijn contract had ontbonden, boekte hij een ticket terug naar Amsterdam, met de gedachte om in Nederland weer te zoeken naar een nieuwe uitdaging. Inmiddels heeft hij zijn eerste twee duels voor AGB achter de rug. “Ik volg AGB al heel lang, als ik vrij was, ging ik weleens kijken en ik ken veel jongens die er spelen. Ze wilden me gelijk hebben. Het voelt enorm vertrouwd. Zoals Hursut (Meric, red.) al zei: Het is gewoon echt een familieclub.”

“Ik ben AGB echt dankbaar dat ze mij de kan geven om wedstrijdritme op te doen”, aldus Cil. Want hij denkt ook aan zijn toekomst: “Ik ben jong en ambitieus, ik wil stappen maken. Ik weet ook dat dit niet mijn plafond is.” Hij is blij met het team dat hij bij AGB om zich heen heeft en lovend over aanvoerder Meric: “We kunnen goed praten over onze ervaringen. Hij heeft ook bij ADO gezeten en ook in Turkije gevoetbald, dus hij weet wat ik heb meegemaakt. En zijn voorzetten zijn perfect: tegen DSOV kopte ik de gelijkmaker binnen. En ik ben niet de langste, dus dan moeten je voorzetten wel heel goed zijn”, sluit de middenvelder lachend af.

Foto: Jos Spitteler

Meric verlengt: “AGB is een échte familieclub”

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AGB