Leep UVV verslaat AH’78

Er zijn van die tegenstanders waar je als thuissupporter voor ‘vreest’, een angstgegner zogezegd…; UVV is er zo 1 voor AH’78, zeker als je weet dat de bezoekers vooraf al ach en wee roepen over de beoogde basisspelers die er niet bij kunnen zijn. Dan kan het alleen maar fout gaan.

Helaas werd dit scenario werkelijkheid, UVV wachtte rustig af hoe AH’78 voor rust een aantal mooie mogelijkheden onbenut liet en sloeg na rust onverbiddelijk toe en scoorde 2x. Eindstand: 0-2

Onverdiend kan deze zege niet genoemd worden, de bezoekers waren uiterst effectief in het omgaan met de mogelijkheden en lieten de thuisploeg met lege handen naar de kleedkamer gaan.

De voortekenen waren al niet gunstig, AH’78 startte te slap aan dit duel. Het liet UVV de bal en creëerde de eerste 20 minuten hoegenaamd geen doelkansen. De bezoekers vonden het prima, stonden goed gegroepeerd en prikten vaker naar voren. Dat leverde een aantal hoekschoppen op die nog niet voor echt doelgevaar zorgden voor Maarten Roomer.

Pas op het half uur werd de thuisploeg enigszins wakker, een corner van Mo el Kaddari werd door Gerbert Gooijer ingekopt, op de doellijn stopte UVV-keeper Jonnes Bouma zijn inzet. Een minuut later weet libero Schildt een steekpass van Loek Dresen net op te pikken in de ’16’ en te verwerken tot corner, de hoekschop levert geen resultaat op voor UVV.

In de 33e minuut een pracht aanval uit het voetbal-boekje door AH’78: van achteruit speelt Tim Renes slim Gerbert Gooijer in, die draait zich vrij en bereikt met een dieptepass de weggesprintte Mo el Kaddari; voor keeper Bouma gaat zijn harde inzet met links via de vingertoppen van deze doelman net naast het doel. Dé mogelijkheid voor AH’78 om op voorsprong te komen gaat zo verloren.

Twee minuten later wordt via links Benjamin de Bruin aangespeeld, hij bereikt uiteindelijk spits Timo Westlake die uit de draai zijn inzet door Jonnes Bouma gestopt ziet worden. In de laatste 5 minuten dringt AH’78 nadrukkelijk aan en tracht de openingstreffer te forceren, 2x wordt Mark Wisse in stelling gebracht: beide malen zonder succes. De rust wordt met de brilstand gehaald.

Na rust waren de eerste 15 minuten voor de bezoekers, ondanks de inspirerende woorden van coach van Effrink in de theepauze. Het leek wel of de rood-zwarten een slaapmiddel in de thee hadden gehad, zo ongeïnspireerd werd er na de break gespeeld door de ‘Stadsparkers’. UVV kreeg gaandeweg door dat er meer te halen viel in Huizen en via dode spelmomenten kwamen ze dichter in de buurt van het heiligdom van Maarten Roomer.

In de 60e minuut kwam UVV op voorsprong, een slim uitgelokte vrije schop op randje ’16’ werd magnifiek met links door laatste man Ivo Toxopeus in de verre hoek gedraaid, Maarten Roomer was kansloos op deze scherpe trap: (0-1).

En dat was nu juist wat UVV wilde, leep op voorsprong komen en rustig vanuit de defensie afwachten op een aandringend AH’78 en via counter proberen toe te slaan.

AH’78 moest nu uiteraard komen, een kopbal van Tim Renes uit een hoekschop van el Kaddari gaat ruim naast. De eerste snelle counter van UVV wordt rakelings voorlangs het doel van Roomer getikt door Hafid Manssouri in de 75e minuut. Twee minuten later moest UVV met 10 man verder, nr. 11 ving al dan niet bewust invaller Maarten Schrama op met zijn elleboog en kon met rood inrukken.

In de 80e minuut had AH’78 gelijk moeten komen, Sebastian Schildt poeiert een vrije trap van 25 meter op de vuisten van keeper Bouma, de terugspringende bal wordt door invaller Danny Hoogeveen via de binnenkant van de paal in de handen van diezelfde Bouma getikt. Eén minuut later gaat een strakke vrije schop van Benjamin de Bruin net voorlangs het doel van Bouma, de hierop volgende doelschop wordt rechtstreeks door Ivo Toxopeus over de laatste linie van AH’78 gelepeld en zonder rugdekking weet Danny v.d. Berg nu wel het doel voor UVV te vinden (0-2).

Ondanks een man meer en een hevig aandringende thuisploeg (Mark Wisse mist nog vrij voor Bouma in de 87e minuut), spint UVV garen met deze overwinning. Spelen naar je mogelijkheden, zo kunnen er ook duels gewonnen worden.

Een zure nederlaag voor AH’78, een tegeltjes-wijsheid wordt eens te meer bewaarheid: als je niet scoort, zul je niet winnen (vrij naar ‘Slotje’).

Volgende week speelt AH’78 uit in Nieuwegein tegen koploper JSV, hopelijk dan met meer resultaat.