Home / Algemeen / Logchies: “Het was een fantastisch jaar”
Foto Hans van Beek: Bart Logchies

Logchies: “Het was een fantastisch jaar”

De winterstop is aangebroken. Tijd om de balans op te maken. Ajax-trainer Bart Logchies nam uitgebreid de tijd voor Het Amsterdamsche Voetbal om terug te blikken op 2012.  “Een fantastisch jaar”, zegt Logchies lachend als we na afloop van het oefenduel met Amstelveen (6-0 winst) terugblikken op 2012.

De laatste wedstrijd van 2012 zit er op. Er wordt ook niet meer getraind. De amateurs van Ajax hebben zojuist met 0-6 gewonnen van derdeklasser Amstelveen Heemraad. We schuiven aan in de volle kantine van de Amstelveners waar die middag de officiële opening van het clubhuis plaatsvindt en het 65-jarig bestaan wordt gevierd. Ajax was uitgenodigd om de feestvreugde te verhogen. De spelers moeten handtekeningen uitdelen aan jeugdige supporters. Het zegt iets over de status die de amateurs het afgelopen jaar hebben opgebouwd. Het succes heeft echter ook zijn nadelen. Aanvoeder Wouter van der Molen krijgt de vraag van een supporters wat er waar is van de geruchten dat hij na de winterstop niet meer terugkomt. Van der Molen moet het antwoord schuldig blijven. Het is de keerzijde van het succes.

 

Foto Hans van Beek: Bart Logchies neemt de tijd voor Het Amsterdamsche Voetbal

Logchies: “We staan zeven punten achter op koploper Ter Leede. Dat valt mee zeker als je kijkt naar wat we allemaal hebben laten liggen. We hebben te veel gelijkgespeeld in wedstrijden waar we echt een stuk beter waren. We hebben echt te weinig punten gezien ons spel.” Na een goede voorbereiding en een succesvolle rentree in de hoofdklasse met een ruime zege op Huizen ging het volgens Logchies daarna iets minder: “Doordat de wedstrijd tegen Sportlust niet doorging vanwege een blessure bij de scheidsrechter werd ons ritme onderbroken. Niet veel later vetrok Sergio Parris naar Bahrein en moesten we Danny Schenkel lange tijd missen vanwege een blessure. Het zijn allemaal factoren die ons ritme doorbroken hebben. Natuurlijk hebben we een brede selectie maar we hadden het net allemaal goed staan en daarna moesten we wel weer puzzelen om het op orde te krijgen en hadden de nieuwe basisspelers tijd nodig om zich aan te passen.”

Foto Hans van Beek: Logchies tijdens de wedstrijd tegen Amstelveen

Vooral centraal in de verdediging moest Logchies op zoek naar een alternatief. Niet alleen viel Danny Schenkel tijdelijk weg maar ook Dustin Huisman, beoogd leider van de groep, kwam wegens een blessure niet in actie. Huisman heeft inmiddels besloten dit seizoen helemaal niet meer te spelen. Ook het vertrek van Sergio Parris tussentijds naar Bahrein was een aderlating. Logchies: “Het geldt niet alleen voor Parris maar er worden meer spelers door externe zaakwaarnemers benaderd of ze naar het buitenland willen. Dat is de prijs die je betaald als je naar de hoofdklasse promoveert. Je staat meer in de schijnwerpers. Ik maak me voorlopig niet druk of ik er straks nog een paar kwijt raak. Dat doe ik wel als het eventueel zo ver is. Ik ga uit van de afspraak die ik met mijn spelers aan het begin van het seizoen heb gemaakt. We spraken met z’n allen af om voor promotie naar de topklasse te gaan. Er kwam een volmondig ja. Maar tussen zeggen en doen zit natuurlijk nog wel een verschil. Ze zijn allemaal een verbintenis met Ajax aangegaan. Als spelers een stap kunnen maken gun ik ze dat maar het is wat anders als spelers zich zelf gaan lopen aanbieden. Het grootste deel van de groep is prima maar het gaat juist om die ‘paar rimpels in de vijver’. Die wil je niet.”

Foto Rob van Vliet: Bart Logchies viert het kampioenschap van de eersteklasse

Voorzitter Hennie Henrichs zei na de promotie naar de hoofdklasse in mei dat het eerste amateurteam net als Jong Ajax en de A1 een opleidingsteam moet worden en dat Ajax over vijf jaar in de Jupiler League moet spelen als de verplichte promotie vanuit de topklasse er straks komt. Zo langzamerhand lijkt dat zijn vruchten te gaan afwerken. Logchies: “Omdat we nu in de hoofdklasse spelen wordt het voor veel eigen jeugdspelers ook interessant om hier te blijven en niet direct te vertrekken als ze het niet gelijk halen. Neem bijvoorbeeld Mouhsime El Yacoubi. Hij speelde vorig seizoen in de A2 maar sinds kort traint hij met ons mee. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Ook de vele aanmeldingen en proeftrainingen  aan het begin van het seizoen is iets positiefs. Ze weten ons nu wel te vinden.”

Met een gedeelde vierde plaats doet Ajax nadrukkelijk mee om de bovenste plaatsten in de hoofdklasse. Logchies: “Als we de uitvoering ook nog wat meer kunnen koppelen aan het resultaat gaan we echt mee doen om de prijzen. Ik ben gewend na een promotie als doel te hebben om je te handhaven maar ik voel gewoon dat er meer in zit. En die ambitie hebben we ook uitgesproken. Samen met Ter Leede en zeker ook Quick Boys gaan wij het uitmaken. Dat zijn de beste ploegen. Voorlopig doen we het goed zeker als je naar de ranglijst kijkt en ziet welke ploegen er nog onder ons staan.”

Binnenkort zal Bart Logchies met het ‘technische hart’om de tafel gaan over zijn toekomst bij de club. Ajax hervat begin januari de training om vervolgens op trainingskamp te gaan naar Spanje. Op 12 januari staat de hervatting van de competitie op het programma met een wedstrijd tegen Volendam.

Verslag: Mathijs Groenewoud
Foto’s Hans van Beek
/Rob van Vliet

Ook in de toekomst dit soort artikelen blijven lezen? We kunnen niet zonder jouw steun. Voor maar €0,85 per week word je Vriend van Het Amsterdamsche Voetbal en ontvang je onze seizoensgids.


Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
Send this to a friend