Dean van Zwieten - afc
Dean van Zwieten verruilt AFC voor WV-HEDW

Nieuw hoofdstuk voor AFC-er Dean van Zwieten: ‘WV-HEDW is een vereniging met veel overeenkomsten’

Dean van Zwieten (23) was het afgelopen seizoen aanvoerder van het zeer succesvolle zaterdagteam van AFC. De AFC-speler in hart en nieren werd kampioen, maar zonder promotie. Na twaalf seizoenen AFC en eerder enkele seizoenen in de jeugd bij s.v. Ouderkerk, s.v. Rap, Zeeburgia en Ajax werd het tijd ‘voor een nieuw hoofdstuk’ voor de captain pur sang. Een gesprek over gevoel, sfeer, Ajax, de KNVB, ambities en WV-HEDW.

Het afscheid bij AFC doet hem echter veel. ,,Bij AFC was er welgemeende aandacht voor elkaar. Ik heb vriendschappen opgebouwd in twaalf jaar. Ik ga de mensen op de club dan ook hartgrondig missen. Soms kwam ik het sportpark oplopen en was ik pas een half uur daarna op mijn plaats van bestemming; de kleedkamer of kantine. Er lopen daar genoeg mensen rond die ik ken, altijd wel even een praatje maken.”

Dean van Zwieten - afc

Ajax

Al in zijn jongere jaren was Van Zwieten een begenadigde speler. Dat Ajax hem in de jeugdopleiding opnam, was een logisch gevolg. Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn op ‘De Toekomst’. ,,Bij Ajax raakte ik het echte plezier in het voetballen kwijt. Ik kon lastig omgaan met de druk. Ik zocht vervolgens zelf naar een club op hoog niveau, maar wel een stapje terug. AFC was voor mij de perfecte match. Ik heb daar uiteindelijk iets meer dan de helft van mijn leven gevoetbald en met veel plezier.”

Opties

Het is enkele weken na het titelfeest als Van Zwieten de deur van zijn werkgever Rotsvast (Makelaar voor verhuur en beheer, red.) in Amsterdam op vrijdagmiddag dichttrekt en spreekt. Hij is nog te veel sportman om over te stappen naar een vriendenteam binnen AFC en zocht naar een nieuwe uitdaging in Amsterdam. ,,Het voelt dubbel. Enerzijds ontzettend jammer dat zo’n goed team uit elkaar valt. Er is inmiddels berusting bij me, want bij AFC was er geen team voor mij die mijn ambitie ook deelt. De zondag 1 was geen optie, die ervaring heb ik twee jaar geleden al gehad en de stap bleek te groot. Sommige spelers van ons zaterdag team hebben voor komend seizoen de stap wel gezet naar de zondag 1 selectie. Ik wil ook gewoon speelminuten gaan maken.”

Dean van Zwieten

Jong en hongerig

Als één van de ‘oudere’ spelers genoot hij van zijn team. ,,We hadden een jonge ploeg en heel ambitieus. Er waren genoeg spelers die liever drie keer trainden dan twee keer per week. Iedereen was fris, hongerig. Door de nieuwe regel kwam er in augustus van 2022 een flinke kink in de kabel wat aspiraties betreft. We hadden een ploeg met veel potentie. Het had mij erg leuk geleken om met dit team in de eerste klasse te gaan spelen. Die gedachte en droom spatte ruw uiteen door de nieuwe KNVB-regel, die we erg laat door kregen. Dat gevoel proefde ik bij alle spelers in het team.”

Dean van Zwieten

Gedupeerd

De karakteristieke vleugelverdediger uit Amstelveen gaat nog wat dieper in op de opmerkelijke keuze van de voetbalbond. ,,Ik vind dat wij en de Koninklijke HFC zijn gedupeerd. De Tweede Divisie is namelijk nog behoorlijk ver weg. We praten hier over promotie naar de eerste klasse. Daartussen zitten nog genoeg niveaus. Waar maken we ons dan eigenlijk druk om? We hadden nog een paar keer kampioen kunnen worden, dan zou er nog niets aan de hand zijn. Ik vond de draconische maatregel onnodig. Ik heb heel veel meningen gehoord en deze waren unaniem, iedereen vindt het best bespottelijk wat er is besloten.”

Gevolgen

Er heerst vooral onbegrip over het besluit van de KNVB. ,,Pas tijdens het seizoen hebben we de knop een beetje om kunnen zetten. Voor een paar oudere jongens uit de selectie heeft het grotere gevolgen. Zij hebben geen elftal kunnen vinden, passend bij hun ambitie. Gijs Niehe, Justin Swart en Max de Bruijne willen bij AFC blijven. Die zijn nu alle drie in een vriendenteam bij AFC gaan voetballen, op lager niveau. Dat is wel zonde, dat zulke spelers stappen omlaag zetten. Max de Bruijne werd nota bene topscorer bij Het Amsterdamsche Voetbal. Veel mensen lieten zich horen, richting de KNVB. Ze weten in Zeist inmiddels wel wat we er allemaal van vinden. Maar dat maakt nu niet meer uit.”

Dean van Zwieten - afc

VW-HEDW

Van Zwieten zelf ging op zoek naar een team waar hij alles in kwijt kon. Dat team met een uitdaging wordt WV-HEDW. ,,WV-HEDW is een club met veel overeenkomsten vergeleken met AFC, ik heb vaker tegen ze gespeeld. Ik moest wel eventjes uit mijn comfort zone stappen. Bij AFC was ik behoorlijk verwend in alles. Bij AFC hebben ze het echt voor elkaar. De faciliteiten zijn erg goed.” Op enkele vlakken gaat van Zwieten er wel degelijk op vooruit. ,,Het is een mooie stap qua niveau voor mij. En WV is een heel gezellige vereniging, ik ben er goed opgevangen met leuke teamgenoten. Ik zit wel op mijn plek, denk ik. Er zijn voldoende mogelijkheden en voor de jeugd en andere teams is het goed geregeld. Met de sfeer zit het ook goed, het is een gezellige vereniging. Wat dat betreft was het nieuwe clubgebouw bij AFC nog even wennen qua sfeer. Ik vermaakte me daar wel hoor, daar niet van.”

Dean van Zwieten - afc

Hoog niveau

WV-HEDW is twee weken bezig met een pre voorbereiding. Wat valt van Zwieten op? ,,Ik heb toch wel wat betere spelers om mij heen. Het is een hoger niveau. Ik denk ook dat we in een leuke competitie terecht gaan komen. Ik heb er in elk geval veel zin in. Ze hebben het afgelopen seizoen goed gedaan in de Vierde Divisie, met een mooie zevende plek. Het sportieve streven is om het nóg beter te gaan doen. Er zijn veel goede nieuwe jongens in het team, ik denk dat WV-HEDW er kwalitatief niet op achteruit is gegaan. Misschien zit er dit keer wel een periodetitel in? Ik wil het sowieso goed gaan doen met en bij ‘WV’, en daarna zien we wel waar het schip strandt. Ik ben zeker niet iemand die elk jaar ergens anders gaat voetballen. We zullen zien wat de toekomst brengt.”

Fotografie: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)