Home / slideshow / Purmersteijn kiest voor Onder 23: “Talenten moeten meters maken”
Marco Daman

Purmersteijn kiest voor Onder 23: “Talenten moeten meters maken”

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het tweede deel spreken we met Purmersteijn.

Purmersteijn kreeg het de laatste jaren steeds moeilijker om spelers voor de Zondag 2, het opleidingsteam voor de selectie, te krijgen. “De spelers wilden simpelweg niet meer op zondagochtend om 11 uur voetballen”, legt technisch manager Marco Daman uit. “Aangezien we Reserve Hoofdklasse speelden, moesten we ook nog eens een stukje rijden. Die Onder 23 biedt voor ons een enorme kans, omdat we op zaterdagmiddag gaan spelen. Daarmee is voor onze jeugdspelers de overstap naar de senioren kleiner, omdat ze blijven spelen tegen hun leeftijdscategorie.”

Ook hoofdjeugdopleiding René Panhuis ziet de meerwaarde van de Onder 23 in. “Onze talenten moeten in dat team meters maken, voordat ze klaar zijn voor de volgende stap. Het kan echter zomaar zijn dat bij de senioren blessures of schorsingen zijn, waardoor ze al eerder voor de leeuwen worden gegooid. Dan biedt de Onder 23 een interessante competitie.” Purmersteijn vond de hoofdtrainer voor het elftal binnen de club. “Wij hebben ervoor gekozen om Robbert Brink, Zondag 2-trainer en oud-trainer van de Onder 19, voor de groep te zetten”, vertelt Daman. “Robbert kent al een aantal spelers uit het tweede elftal, talenten uit de Onder 19 en terugkerende spelers. Hij heeft daarom een goede klik met het elftal en kent de visie van de vereniging. Als trainer moet hij ervoor zorgen dat de spelers de komende jaren beter worden.”

De vereniging uit Purmerend hield bij het samenstellen van het team vooral de eigen talenten in het zicht. Panhuis vertelt daarover: “We hadden zeven tot acht spelers uit dat team die graag wilden blijven. Vervolgens hebben we de selectie aangevuld met tweedejaars spelers van Onder 19, wat een stuk of zes jongens zijn, en jongens van buitenaf die vroeger bij Purmersteijn hebben gevoetbald. De omstandigheden zijn met het voetballen op de zaterdag voor deze jongens prettiger geworden.”

“Purmersteijn kijkt te allen tijde naar ontwikkeling”, haakt Daman in. “Als die goed is, dan komen de prestaties vanzelf. We zijn daarom zeer content ermee dat het team op Tweede Divisie-niveau gaat voetballen, want dat biedt de spelers meer weerstand. Het zorgt voor een kleinere stap naar de zondagselectie die op Hoofdklasse-niveau speelt, en in mindere mate naar de zaterdagselectie die tweede klasse voetbalt. Ik hoop dat wij met de Onder 23 volgend seizoen in de middenmoot kunnen meedraaien en spelers zich bovenal kunnen ontwikkelen.”

Panhuis benadrukt dat de ontwikkeling van talentvolle spelers voorop blijft staan. “Heel eerlijk willen we de spelers twee seizoenen de kans geven. Als het er dan nog niet in zit, dan moeten we ruimte maken voor doorstroming van de Onder 19. Daarmee wordt het een elftal die continu in beweging is, omdat we ook met een maximum-leeftijd te maken hebben. Het biedt ons de mogelijkheid om de beste spelers te laten bovendrijven.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Purmersteijn

Henny Snel (Legmeervogels): “Verlengde voetbaldag op zaterdag volgende stap”

Send this to a friend