Waterwijk gebruikt Onder 23 als opleidingsteam richting Zaterdag 1

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het eerste deel spreken we met Waterwijk.

Bestuurslid Technische Zaken Sebastiaan Steur was enthousiast toen de Nederlandse voetbalbond het idee lanceerde. “Waterwijk is ooit begonnen met een Zaterdag 1 en Zondag 1, waarbij het laatste team het opleidingsteam was voor de zaterdag. Dat leek mij niet handig, want wie op zondag voetbalt mag het hele seizoen niet op zaterdag spelen. Als iemand goed genoeg is, mag je daarvan dus een jaar lang geen gebruik maken. Vervolgens hebben we een aantal jaren geleden een Zaterdag 2 opgericht. Dan begin je echter op het laagste niveau en moet je snel stappen maken.”

Hoewel de Zaterdag 2 deze stappen wist te maken, denkt Steur met de Onder 23 voor een verbetering binnen de club te zorgen. “Het Onder 23-elftal zien we als hét opleidingsteam om richting de Zaterdag 1 door te stomen. Onze spelers hebben tussen de Onder 19 en Zaterdag 1 een extra tussenstap om het niveau aan te kunnen. Zo hopen we een kweekvijver voor de Zaterdag 1 te ontwikkelen. 70 procent van onze spelersgroep kan nog in de Onder 23 spelen, wat betekent dat zij tussen de teams kunnen switchen.”

Het samenstellen van het team vond volgens Steur op een logische manier plaats. “De vereniging heeft de bovenbouw op divisieniveau spelen, waardoor we spelers van de Onder 19 konden doorschuiven naar het nieuwe team. Dat hebben we aangevuld met spelers van Zaterdag 1, bij wie de stap naar het eerste elftal wellicht iets te vroeg was. Zij kunnen volgend seizoen met de Onder 23 in een uitstekende competitie spelen, wat absoluut geen stap achteruit is. Als je het goed doet, dan ga je met de Zaterdag 1 mee. Heb je nog wat langer de tijd nodig om te rijpen? Dan speel je in de Onder 23.”

De vereniging kreeg van de KNVB te horen volgend seizoen op Tweede Divisie-niveau uit te komen, waardoor het team direct aan de bak kan. Steur hoopt echter vooral op de ontwikkeling van de talentvolle spelers binnen de club. “Ik hoop dat we een stabiel jaar kunnen draaien, waarin de spelersgroep zich optimaal kan verbeteren. Met de Zaterdag 1 hoop ik dat we ten opzichte van vorig jaar een grote stap hebben gemaakt en zolang mogelijk bovenin kunnen meedraaien.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: HAV

Purmersteijn kiest voor Onder 23: “Talenten moeten meters maken”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)